Zaman: Pzr Ara 22, 2024 17:00

News News of Cihan DURA

Site map of Cihan DURA » Dizin : Cihan DURA

İtilaf Devletleri'nin Yunan Ordusuna İkinci İşgal İznini Vermeleri, Sonrası ve Olup Bitenin Düşündürdü / Prof. Dr. Cihan DURA

İtilaf Devletleri'nin Yunan Ordusuna İkinci İşgal İznini Vermeleri, Sonrası ve Olup Bitenin Düşündürdükleri

"Tarihi bilmiyorsan daha dün doğmuşsun demektir. O zaman liderler sana istediği masalı anlatabilir." Howard Zinn

21 Haziran 1920

-İtilaf Devletleri (İngiltere, Fransa, İtalya) Boulogne Konferansı’nda Yunanlıların ileri harekâtına izin verdiler. İngiltere Başbakanı D. Lloyd George “Yunan Kuvvetleri’ne güveniyorum” dedi.

-Yunan Başkomutanı Pareskevopulos yayınladığı günlük emirde yıllardan beri bekledikleri saldırıya yarın başlayacaklarını, hak, adalet ve uygarlığı Türkiye’ye yerleştirmek için ellerine fırsat geçtiğini bildirdi. ...

Çocuklarımızı, Yüksek Değerleri Öğrenecekleri Masallarla Yetiştirelim / Prof. Dr. Cihan DURA

Çocuklarımızı, Yüksek Değerleri Öğrenecekleri Masallarla Yetiştirelim

Çocuklarımıza, torunlarımıza evrensel yüce değerleri aşılayan masallar anlatalım, onlara bu nitelikte kitaplar alalım. Atatürkçü öğretinin de temel değerleri arasında yer alan bu kavramlara şu örnekleri verebilirim: Birlik, demokrasi, özgürlük, barış, dayanışma, değişim, hoşgörü, bilim, ahlak, doğa sevgisi,…

Yazdığı masallarda, yukarda saydığım değerleri işleyen bir yazarımız da Sayın Aytül Akal’dır. Masalları son derecede özgün ve faydalı... Araştırdıkça demokrasi, birlik, özgürlük, dayanışma, bilim, sosyal ahlak gibi değerleri de işlemiş olduğunu gördüm. ...

Atatürkçüler Ne Yapmalı: Yedi Faaliyet Alanı / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürkçüler Ne Yapmalı: Yedi Faaliyet Alanı

Çaresizseniz, bir kurtarıcı beklemeyin, kurtarıcı siz olun. MKA

Umutsuz durum yoktur, umutsuz insan vardır. Ben hayatımda hiçbir zaman umutsuz olmadım. MKA

I) ORTAK BİR DÜŞÜNME SİSTEMİ

Bugün Atatürkçülerin en büyük sorunu bir araya gelip birlik oluşturmadaki başarısızlıklarıdır. Bölük pörçük, anlık, gelip geçici, daldan dala düşünce ve duygu bildirimleri, eleştiri ve tartışmalarla, bireysel kalan çalışmalarla bir yere varılamıyor. Kafalarda ortak fikir, ortak kavram ve önermeler yok. Bu yüzdendir ki, yürekler ...
Read more : Atatürkçüler Ne Yapmalı: Yedi Faaliyet Alanı / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1375 | Yanıtlar : 0

Bütün Umudum Gençliktedir / Prof. Dr. Cihan DURA

Bütün Umudum Gençliktedir

Benim anladığım gençlik Devrim’in fikirlerini ve ideolojilerini benimseyip gelecek kuşaklara götürecek kimselerdir. Benim gözümde yirmi yaşında bir yobaz ihtiyardır, yetmiş yaşında bir idealist kuvvetli bir gençtir.

* * *

-Gençliğe öğütlerim ahlaklı ve çalışkan olmak, mücadeleci olmak, Cumhuriyetimize sahip çıkmaktır. Bu uyarımı kimi konuşmalarımda, gençlerle karşı karşıya olduğum her defasında inanç ve heyecanla dile getirdim. Özetle dedim ki, biz her şeyi siz yurtsever gençlere bırakıyoruz, geçmişin kötülüklerinden arınmış yeni bir Türkiye bırakıyoruz. ...
Read more : Bütün Umudum Gençliktedir / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1301 | Yanıtlar : 0

Düşmanlarımızın Hedefi Herkesten Önce Subaylardır / Prof. Dr. Cihan DURA

Düşmanlarımızın Hedefi Herkesten Önce Subaylardır

Şırnak Uludere’de, bindikleri helikopterin düşmesi sonucu 13 subayımızın şehit düştüğünü büyük bir üzüntü içinde, kahrolarak öğrendim. Bu elim olayın sebebi henüz tam netleşmiş değil. Her ne olursa olsun, bu olay; ordumuzun son 10 yıldır başına gelenler de eklenince, bana Mustafa Kemal Paşa’nın 31 Temmuz 1920 tarihinde Afyonkarahisar Kolordu Dairesi’nde subaylara hitaben yaptığı o müthiş konuşmayı hatırlattı. Aşağıda sunuyorum.

* * *

Subaylar!...

İngilizler ve yardımcıları milletimizin bağımsızlığını imhaya karar vermiştir. ...
Read more : Düşmanlarımızın Hedefi Herkesten Önce Subaylardır / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 2349 | Yanıtlar : 0

Atatürk Samsun Yolunda / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk Samsun Yolunda

Artık İstanbul’da yapılacak bir şey yoktu. Hareket noktası kesinlikle İstanbul'un dışında idi. O noktayı bulmak ve oradan bütün milleti gerçek hedefe sevk etmek gerekiyordu. Bunun üzerine günlerce düşündüm, sınırlı bazı arkadaşlarımla fikir alışverişinde bulundum. Onlar da benimle hemfikir oldu. Ben önce herhangi bir şekilde Anadolu'ya geçmek ve orada milletin düşünce ve duygularını bir defa daha yoklamak ve ülkenin kaynaklarını takip etmek istiyordum.

Anadolu’ya geçmekteki esas amacım, Anadolu’nun ortasında ve Türk milletinin büyük ...
Read more : Atatürk Samsun Yolunda / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1252 | Yanıtlar : 0

"Halkla Kaynaşmak" ve Halk Dostları / Prof. Dr. Cihan DURA

"Halkla Kaynaşmak" ve Halk Dostları

“Halkla kaynaşmak” Halkçılık ilkesinin temel bir unsurudur. Aydınlar tarafından gerçekleştirilir. Yurdunu ve halkını seven, kendisini yetiştiren, varlığını ve bilgisini halkın hizmetine koşan, genç, yetişkin herkes aydındır.

Aydın halkın arasına girmeli, onunla kaynaşmalı, ondan esinlenmelidir. Fikirlerini halkın ruhundan almalıdır. Halkla kaynaşmak kendiliğinden olmaz; bilinçli ve hazırlıklı olarak aydınların halka gitmesiyle, halkla bütünleşmesiyle olur. Aydınlar halkı tanır, bilinçlendirir, bilgilendirirler.

Aydın halkımızın toplumsal düzeyini yükseltmek için çalışır. Halkı tanır, eksiği nedir, görüp gösterir. ...
Read more : "Halkla Kaynaşmak" ve Halk Dostları / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 753 | Yanıtlar : 0

Şerife Bacı'nın Şehitlik Öyküsü / Prof. Dr. Cihan DURA

Şerife Bacı'nın Şehitlik Öyküsü

“Oğullarını ve kocalarını cephenin ateş hattına gönderen ihtiyar babalar ve analarla, genç kadınlar, kağnı ve öküzden ibaret kutsal bir bileşke olan hayat vasıtalarının başına geçerek orduyu takip etmişler ve malzemelerinin ilkelliğine rağmen ruhlarındaki gayret ve fedakârlık duygusuyla düşmanın binlerce otomobilden meydana gelen bir taşıma sistemi oluşturan modern araçlarıyla rekabet etmişlerdir.” M.K. Atatürk (Meclis Açış Konuşması, 1 Mart 1923)

* * *

1921 yılının Şubat ayı… İnebolu-Ankara arasındaki taşıma işleri, ağırlaşan kış ...
Read more : Şerife Bacı'nın Şehitlik Öyküsü / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1415 | Yanıtlar : 0

İktidarın Partizanca Yaptığı Son Hâkim Atamalarının Atatürkçe Bir Yorumu / Prof. Dr. Cihan DURA

İktidarın Partizanca Yaptığı Son Hâkim Atamalarının Atatürkçe Bir Yorumu

Hep söylediğim, uzun süredir mücadelesini verdiğim gibi, üç beş sloganla, basit duygu beyanlarıyla, hele harcıalem fikirlerle Atatürkçü olunmaz. Atatürkçü olmak için Atatürkçe düşünmek, Atatürkçe hissetmek, Atatürkçe iş yapmak gerekir. Bu tutumun da başlangıcında Atatürk’ün düşüncelerini, görüşlerini, öğütlerini tam olarak öğrenmek, neredeyse ezbere bilmek zorunluluğu bulunmaktadır. Tıpkı bir Marksistin, Marksizm’i, bir kapitalistin, A.Simith’i, bir siyasal islamcının Kur’an ayetlerini, hadisleri, Şeriat esaslarını ezbere bilip ona göre düşünmesi, hissetmesi, ...

İktidarın Son Hâkim Atamalarının Atatürkçe Yorumu İçin Malzeme / Prof. Dr. Cihan DURA

İktidarın Son Hâkim Atamalarının Atatürkçe Yorumu İçin Malzeme

Gazetelerde bir manşet: Cemaat Gitti AKP’liler Geldi.

Haber şöyle: “Üyelerini hâkim olarak atayan AKP, yargıyı arka bahçesi yaptı. Partili Cumhurbaşkanı’nın ardından partili yargı da oluşmaya başladı. Yargıda FETÖ ile ilişkili olduğu şüphesiyle atılan hâkim ve savcıların yerine AKP üyeleri alınıyor. Adalet Bakanlığı’nın 24 Nisan’da avukatlıktan hâkimliğe geçiş sınavıyla aldığı 1341 hâkimin yüzde 90’ı AKP’nin il ve ilçe teşkilatlarından seçildi.”

Bir Atatürkçü olarak bu olayı nasıl yorumlarız?

Tabii ...

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148224 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24903 üye

x