Zaman: Pzr Ara 22, 2024 17:04

News News of Cihan DURA

Site map of Cihan DURA » Dizin : Cihan DURA

Atatürk Öğretisi Işığında Referandum… / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk Öğretisi Işığında Referandum…

16 Nisan tarihinde yapılan referandumla, tek bir şahıs şaibeli bir şekilde milletimizin egemenliğine ortak edildi.

Bu olaya Atatürk Öğretisi (Ataöğreti) açısından baktığımızda, yorum yapmaya temel olacak fikir ve görüşler neler olabilir? Bunları öncelikle hangi ilkelerde aramam gerekir?

Yanıtım şudur: On ilkeden hemen aklıma gelenler Millî Egemenlik ilkesi ile Sosyal Ahlak ilkesidir. Bu ilkelerin içeriğini belleğimden geçiriyor, ayrıca arşivimi de tarıyorum.

Sonuçta belli başlı olarak aşağıda sunduğum fikir ve görüşlere ulaşıyorum. Bunlar ...
Read more : Atatürk Öğretisi Işığında Referandum… / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1055 | Yanıtlar : 0


23 Nisan 1920'ye Doğru… / Prof. Dr. Cihan DURA

23 Nisan 1920'ye Doğru…

Mustafa Kemal Paşa anlatıyor:

Tarih 16 Mart 1920… İtilaf Devletleri 13 Kasım 1918’den beri fiilen işgal altında bulundurdukları İstanbul’u resmen işgal ettiler. 20 Mart’ta Mebuslar Meclisi’ni bastılar. Meclis’in saldırıya uğradığı gün ülkenin genel manzarasına bakarsak, gözlerimize çarpan şudur:

İzmir’e çıkarılmış olan Yunan ordusu, Redd-i İlhak Cemiyeti’nin vatanseverce rehberliğiyle vücuda getirilmiş olan bir cephenin karşısında bulundu. Diğer taraftan halife ve padişah orduları da ülkenin şurasına, burasına çıkarılmış, Ankara’yı taarruz hedefi seçmiş bulunuyordu. ...
Read more : 23 Nisan 1920'ye Doğru… / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1162 | Yanıtlar : 0


Atatürkçüler İçin Bir Çalışma Programı Denemesi / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürkçüler İçin Bir Çalışma Programı Denemesi

Atatürk diyor ki, “çaresizseniz, bir kurtarıcı beklemeyin, kurtarıcı kendiniz olun. Umutsuz durum yoktur, umutsuz insan vardır. Ben hayatımda hiçbir zaman umutsuz olmadım. Birlik ölümden başka her şeyi yener.” Atatürkçüler ancak ortak fikir, ortak duygu, ortak eylem sahibi olurlarsa birlik olabilir! Demek ki Atatürkçülerin yapacağı ilk iş, ortak bir düşünce sistemine sahip olmak, bir araya gelmek ve örgütlenmektir.

Bazı aydınlarımız halkın kendiliğinden örgütlenmesi gerektiğini, örgütlenmenin sokaktan, mahalle ve semtlerden başlaması, ...
Read more : Atatürkçüler İçin Bir Çalışma Programı Denemesi / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1271 | Yanıtlar : 0


97 Yıl Önce Osmanlı: Bir Devlet Bu Kadar mı Aşağılanır? / Prof. Dr. Cihan DURA

97 Yıl Önce Osmanlı: Bir Devlet Bu Kadar mı Aşağılanır?

Tarih 16 Mart 1920… Başta İngilizler, İtilaf Devletleri 13 Kasım 1918’den beri fiilen işgal altında bulundurdukları İstanbul’u resmen işgal ediyor! Sabah saatlerinden itibaren bütün idare merkezlerini hızla denetimleri altına almaya başladılar. Karakolları bastılar, henüz uyumakta olan 61 askerimize ateş açıp 4'ünü şehit ettiler.

12 Ocak 1920’de yeniden açılmış olan Meclisi Mebusan, 28 Ocak’ta Misak-ı Millî kararlarını kabul etmişti. 17 Şubat 1920’de ise bu kararları Türk ...


Atatürk Millî Mücadele'de Nasıl Örgütlendiklerini Anlatıyor (I-II) / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk Millî Mücadele'de Nasıl Örgütlendiklerini Anlatıyor (I)

Tarih bazen evlatlarına büyük görevler yükler. Kalpleri vatan aşkıyla çarpar, birleştirici olur, öncü olur, yol gösterirler. Zamanı geldi, bizler de erdik bu onura. İlkinde henüz genç bir subaydım. Suriye’de bir cemiyet kurdum, İstibdat’la mücadele için... Sonra cemiyetin esasını oluşturmak amacıyla arkadaşlarımla buluştum.

Dedim ki, arkadaşlar, bu bahtsız ülkeye karşı önemli görevlerimiz vardır. Vatanımızı kurtarmak biricik hedefimizdir. Bugün Makedonya’yı ve bütün Rumeli kıtasını vatanımızdan ayırmak istiyorlar. Ülkeye yabancı nüfuz ...


Atatürk Anlatıyor: İnsanlıkta Gördüğünüz Her Şey Kadının Eseridir / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk Anlatıyor: İnsanlıkta Gördüğünüz Her Şey Kadının Eseridir

Sosyal hayatımızın iyileştirilmesi, kadınlara özgürlüğünün verilmesi, muktedir ve hayata vâkıf anne yetiştirilmesi, kadınlarla bir arada bulunmanın erkeklerin ahlakı, fikirleri, duyguları üzerindeki etkileri, tesettürün kaldırılması… Bunlar benim, daha subayken arkadaşlarımla tartışmayı sevdiğim konulardandı.

Kadınlar Türkiye Cumhuriyeti’nde en saygıdeğer konumdadır, her şeyin üzerindedir, yüksek ve şerefli bir varlıktır. Tarihte herhangi bir başlangıç kabul edildikten sonraki insanlık evrelerinde her ne görürseniz, hepsi kadının eseridir. Toplumsal hayatın esasıdır, milletin kaynağıdır. Ülkemizin ...


Öğretim Birliği / Prof. Dr. Cihan DURA

Öğretim Birliği

Atatürk’ün Büyük Zafer’den sonraki ilk işlerinden biri halka dinle ilgili sorunları açmak, bu kapsamda öğretim birliğinin gerekliliğini anlatmak olmuştur. Okullarda modern bilimlerin yanı sıra İslam da öğretilsin istiyordu. Ülkemizde bilim ve kültür merkezleri tek olmalıydı; kadın erkek, herkes yalnızca oralarda yetişmeliydi.

“Öğretim birliği” demek tüm eğitim kurumlarının aynı programa göre eğitim vermesi demektir. Bu kurumlar aynı yasalara tabidir. “Öğretim birliği” Türkiye’de “Tevhidi Tedrisat Kanunu” (Öğretim Birliği Yasası) ile sağlanmıştır. Yasa ile ülkedeki tüm ...
Read more : Öğretim Birliği / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1203 | Yanıtlar : 0


Atatürkçü Ne Yapmalı: Yalanlarla Mücadele / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürkçü Ne Yapmalı: Yalanlarla Mücadele

Bir Atatürkçü bilinçli, planlı, programlı olmalı. Belirli amaçları olmalı, bu amaçlar için kullanacağı araçlar olmalı. Gelişigüzel yaşamamalı, dağınık düşünmemeli, gelişigüzel iş yapmamalı, ilkeleri, belirli yöntem ve kaynakları olmalı.

Bir Atatürkçü düzenli ve disiplinli olmalı. Kendisi için belirlediği öncelikli ve değişmeyen, sıkı bir şekilde takip ettiği görevler olmalı. O görevleri ısrarla, ara vermeden sürdürmeli. Örneğin “ben Atatürk’e karşı yöneltilen iftira ve yalanlarla mücadele edeceğim. Bunu görevlerimin arasına alıyorum” diyerek iş başı ...
Read more : Atatürkçü Ne Yapmalı: Yalanlarla Mücadele / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1244 | Yanıtlar : 0


Emperyalizm'in İş Birlikçi Kullanmasına Bir Örnek: Şeyh Sait İsyanı / Prof. Dr. Cihan DURA

Emperyalizm'in İş Birlikçi Kullanmasına Bir Örnek: Şeyh Sait İsyanı

Şeyh Sait Ayaklanması 13 Şubat 1925’te Piran köyünde başladı. Hızla genişleyerek 11 gün sonra Elazığ’a ulaştı, asiler 24 Şubat’ta şehre girdiler.

Atatürk, Nutuk’ta “dahilî bedhahlar”dan (iç düşmanlardan) söz eder. Şeyh Sait de bu işbirlikçilerden biridir. Başkaları da var, işte örnekler: Artin Cemal, Sait Molla, Ali Galip, Anzavur, Ethem, Vahidettin, Damat Ferit, Kambur İzzet, Ali Kemal, Vahidettin’in Adliye Nazırı Ali Rüştü Efendi, Dahiliye Nâzırı Adil…

Şeyh Sait ...


 

Giriş  •  Kayıt


Sayımlamalar

Toplam 148224 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24903 üye

x