Zaman: Pzr Ara 22, 2024 22:35

News News of Cihan DURA

Site map of Cihan DURA » Dizin : Cihan DURA

Milletin Egemenlik Hakkını Tek Bir Şahsa Devretmeye Kalkışanlara Atatürk'ten 24 Uyarı / Prof. Dr. Cihan DURA

Milletin Egemenlik Hakkını Tek Bir Şahsa Devretmeye Kalkışanlara Atatürk'ten 24 Uyarı

1- Devletimizin dayandığı ana esaslar tam bağımsızlık ve kayıtsız koşulsuz millî egemenliktir. Millet egemenliğinden bir zerresini bile feda etmeyecektir, gözünü açmıştır.

2- Millete hizmet ederken, kendi emel ve düşüncelerimize göre değil, milletimizin emel ve düşüncelerine göre hareket etmeliyiz. Kişisel kanıya göre değil, milletin kanı, düşünce ve duygularını yoklayarak yürümeliyiz. Benim için en kutsal görev, millî iradeye boyun eğmeyi her şeyin üzerinde tutmak olmuştur.

3- ...


Millî İrade Her Zaman Doğru ve Gerçekçi midir? / Prof. Dr. Cihan DURA

Millî İrade Her Zaman Doğru ve Gerçekçi midir?

Meclis halkın aynasıdır.

Önce 2017 Türkiye’sinin acı bir gerçeği… Ahmet Hakan yazıyor (Hürriyet, 9.1.2017):

Kararı Millet Verecek de Milletin Konudan Haberi Yok

“Kararı millet verecek” diyenler! “Millete güvenin” diyenler! “Milletin kararından korkmayın” diyenler! “Milletin şaşmaz sağduyusu” diyenler! Hey! Alo! Size sesleniyorum.

Hiç bilgim yok diyenler: Yüzde 36, Çok az bilgim var diyenler: Yüzde 28, Biraz öğrendim diyenler: Yüzde 14. Toplamı alıyoruz: Yüzde 78.

Milletime güvenmeye dünden razıyım. ...
Read more : Millî İrade Her Zaman Doğru ve Gerçekçi midir? / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1557 | Yanıtlar : 0


Atatürk'ten Aydınlara Öğütler / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk'ten Aydınlara Öğütler

GERİ KALIŞIMIZIN ANA SEBEBİ HALK VE AYDIN ARASINDAKİ UYUMSUZLUKTUR -Hep düşünmüşümdür, neden geri kaldık milletçe diye. Gördüm ki, türlü türlüdür sebepleri. Ancak bunlar arasında öyle biri vardı ki milletimizin, özellikle aydınlarımızın dikkatle, büyük önem vererek göz önüne alması gerekiyordu.

Bu sebep ilerleyemeyişimizin, geride kalışımızın, ülkemizin baştanbaşa bir harabeye dönmüş olmasının asıl sebebiydi. Bu ana sebep aydınlarımızla halk arasındaki uyum yokluğudur.

BAŞARI İÇİN TEMEL KOŞUL AYDIN SINIFI İLE HALKIN ZİHNİYETİ ARASINDA UYUM SAĞLANMASIDIR ...
Read more : Atatürk'ten Aydınlara Öğütler / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1450 | Yanıtlar : 0


Anayasa Değişikliği Girişiminin "Atatürkçe Yorum"u Nasıl Yapılmalıdır? / Prof. Dr. Cihan DURA

Anayasa Değişikliği Girişiminin "Atatürkçe Yorum"u Nasıl Yapılmalıdır?

AKP - MHP anlaşmasıyla yeniden hortlatılan Anayasa değişikliği, Anayasa Komisyonu’nda… Toplam 21 değişiklik maddesiyle mevcut anayasanın 65 maddesine dokunuluyor; yüzde 35’i değişikliğe uğratılıyor.

Değişiklik teklifiyle neler getiriliyor?

Özetliyorum: ‘Başkanlık rejimi’ veya bir “kuvvetler birliği” sistemi kuruluyor. TBMM’nin yasama yetkisi sınırlandırılıyor, denetleme yetkisi elinden alınıyor. Yasama yetkilerinin bir bölümü, yürütmenin tüm yetkileri cumhurbaşkanına devrediliyor. Cumhurbaşkanı Meclis'i feshedebiliyor. Yürütme yetkisini üstleniyor. Bakanları atıyor, görevlerine son veriyor. Hukuki bakımdan hükümet yok ...


Atatürk: Milletler Ancak Elinden Tutan Aydınlarıyla İlerler / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk: Milletler Ancak Elinden Tutan Aydınlarıyla İlerler

Mustafa Kemal Atatürk bu yazıda aydınların görev ve sorumluluklarını anlatıyor. Ölümsüz Mustafa Kemaller güncelliyor, tamamlıyor, düzenliyor.

* * *

Milletler ancak aydın evlatlarının öncülüğü ve yol göstermesiyle ilerler. Bu nedenledir ki, akıllı, bilgili ve erdemli insanları millete hizmet için mutlaka bir araya getirmek gerekir. Bu önemli noktayı 1920’li yıllarda yaptığım iki konuşmada şöyle dile getirmiştim:

Bağımsızlığını dünyaya tanıtmak liyakat ve kudretinde olan milletler, uygarlık yolunda da başarılı adımlarla ...


Öyle Kitaplar Vardır ki, Baş Ucundan Ayırmayacaksın / Prof. Dr. Cihan DURA

Öyle Kitaplar Vardır ki, Baş Ucundan Ayırmayacaksın

Gerçekten, öyle kitaplar vardır ki, bir defada okunup bitirilmez. “Tamam, okuyup bitirdim” deyip belki aylar, hatta yıllarca bir daha açmamak üzere kitaplığa kaldırılmaz. Tam tersine, sürekli el altında, başucunda bulundurulur.

Sanki birer ansiklopedi, sözlük gibidirler. Kitaplığın belirli bir yerinde emre hazır asker gibi beklerler. Onlara sık sık ihtiyaç duyulur. Çoğu zaman, ilk sayfadan son sayfaya kadar değil, orasından burasından sık sık, tekrar tekrar okunur, işe koşulur.

Örneğin, Sinan ...
Read more : Öyle Kitaplar Vardır ki, Baş Ucundan Ayırmayacaksın / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1509 | Yanıtlar : 1


Başkanlık Sistemi Tartışmalarında Atatürkçünün Hareket Noktaları / Prof. Dr. Cihan DURA

Başkanlık Sistemi Tartışmalarında Atatürkçünün Hareket Noktaları

Türkiye gündeminde yeni anayasa ve başkanlık tartışmaları var. Bakıyorum, herkes aklına veya işine geleni söylüyor. Bunlar arasında bazı doğrular olsa da sistem yok. Bir Atatürkçü’nün ise ilk niteliği, ülke sorunlarına gelişigüzel yaklaşmaması, sistemli olarak düşünüp tartışması ve konuşmasıdır.

Hangi konu olursa olsun, onun ilk tepkisi “bu girişim, bu görüş Atatürkçe nasıl yorumlanır” sorusu ve yaklaşımı olmalıdır. Bu amaçla, düşünüp söyleyeceklerine Atatürkçülüğün ilkeleri arasında bir temel (referans) arar. Gözlemlerini, analizlerini ...


Atatürk: Ne Panislamizm Ne Panturanizm… / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk: Ne Panislamizm Ne Panturanizm…

Bu yazıda Mustafa Kemal Atatürk, Panislamizm ve Panturanizm hakkındaki görüşlerini anlatıyor. Ölümsüz Mustafa Kemaller güncelliyor, tamamlıyor, düzenliyor.

* * *

Panislamizm nedir, Panturanizm nedir? Bunların mahiyeti, haklarındaki değerlendirmemi Millî Mücadele yıllarında ve sonrasında yabancı gazetecilerle yaptığım görüşmelerde, Büyük Millet Meclisi’ndeki bir konuşmamda belirttim, şunları söyledim:

Panislamizm din ortaklığını temel alan bir federasyon demekti. Panturanizm ise, ırkı, yani soyu temel alan aynı tür bir çaba ve ihtiras ortaklığını temsil ediyordu. Her ...
Read more : Atatürk: Ne Panislamizm Ne Panturanizm… / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 818 | Yanıtlar : 1


Atatürk Öğretim Birliğini Anlatıyor / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk Öğretim Birliğini Anlatıyor

Bu yazıda Mustafa Kemal Atatürk öğretim birliğini anlatıyor. Ölümsüz Mustafa Kemaller güncelliyor, tamamlıyor, düzenliyor.

Ey büyük millet! Dünya uygarlık ailesinde saygın yer sahibi olmaya layık Türk milleti; çocuklarına vereceği eğitimi, okul ve medrese adında birbirinden büsbütün başka iki tür kuruma taksim etmeye katlanabilir miydi? Eğitim ve öğretimini birleştirmedikçe aynı fikirde, aynı zihniyette bireylerden meydana gelen bir millet yapmaya imkân aramak abesle uğraşmak olmaz mıydı?

Böyle seslendim milletime, 27 Temmuz 1925’de İnebolu ...
Read more : Atatürk Öğretim Birliğini Anlatıyor / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1163 | Yanıtlar : 1


Türk Tarımı Can Çekişiyor (1-2) / Prof. Dr. Cihan DURA

Türk Tarımı Can Çekişiyor (1)

Türkiye, tarım arazilerini geri dönüşü olmayan bir şekilde, hızla kaybediyor.

Türkiye’nin toplam tarım alanı 38.5 milyon hektarken, işlenen tarım arazisi 20.7 milyon hektarda kalıyor. Tarım arazimiz 2001 yılında 26,4 milyon hektardı, 2014 yılında 24 milyon hektara gerilemiş bulunuyordu. 13 yılda kaybedilen tarım arazisi 2,4 milyon hektar, toplamın yüzde 9’u!...

Nüfus arttı. Bitkisel üretimde kişi başına düşen arazi 3 dekarın altına düştü, oysa 30-40 yıl önce 4 dekardı. 2050’de, 2.5 dekarın ...
Read more : Türk Tarımı Can Çekişiyor (1-2) / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 2936 | Yanıtlar : 2


 

Giriş  •  Kayıt


Sayımlamalar

Toplam 148224 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24903 üye

x