Zaman: Pzr Ara 22, 2024 22:17

News News of Cihan DURA

Site map of Cihan DURA » Dizin : Cihan DURA

Giriş Dersi: Atatürkçü Öğretinin Genel Yapısı / Prof. Dr. Cihan DURA

Giriş Dersi: Atatürkçü Öğretinin Genel Yapısı

Atatürkçü Öğreti 4 ilke grubundan oluşur:

Ana ilke, Varoluş ilkeleri, Uygulama ilkeleri, Uyum ve Yöntem ilkeleri.

Atatürk öğretisinin temeli Millet olgusudur. Millet birinci realite, dayanak ve başlangıçtır. Her şeyden önce üzerinde durulacak, savunulacak ve geliştirilecek olan, Millettir. Öncelikle öğrenilecek ve korunacak olan, odur.

1) Ana İlke

Bu anlayış milliyetçilik ilkesinde yerini bulur. Birinci ilke budur.

2) Varoluş İlkeleri

Milletin varlığı ve korunması iki koşula bağlıdır: Millî Egemenlik ve Tam ...
Read more : Giriş Dersi: Atatürkçü Öğretinin Genel Yapısı / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 753 | Yanıtlar : 1

Bir Atatürkçü Meclis'in Yasama Faaliyetlerini Nasıl Değerlendirir: Tecavüz Yasa Tasarısı / Prof. Dr. Cihan DURA

Bir Atatürkçü Meclis'in Yasama Faaliyetlerini Nasıl Değerlendirir: Tecavüz Yasa Tasarısı

AKP iktidarının çıkarmak istediği bir yasa, “tecavüzcüleri kurtarma yasası” diyelim, gündeme bomba gibi düştü. Herkes aklına geleni söylüyor. Elbette bunlar arasında doğruları var. Ancak bir sisteme dayanmıyor. Bir Atatürkçü ise, ülke sorunlarına gelişigüzel yaklaşamaz.

Onun ilk tepkisi “bu girişim, bu görüş Atatürkçe nasıl yorumlanır” sorusu olmalıdır. Bu amaçla, söyleyeceğine Atatürkçülüğün esasları arasında bir temel (referans) arar. Gözlemlerini, analizlerini bu temelden hareket ederek yapar, bu bilgiyle ...

Birinci Görev Okulu İçin Notlar: "Kendini Çoban, Milleti Sürü" Olarak Gören Zihniyet Atatürkçü... / Prof. Dr. Cihan DURA

Birinci Görev Okulu İçin Notlar: "Kendini Çoban, Milleti Sürü" Olarak Gören Zihniyet Atatürkçü Düşüncenin Hangi Kanıtlarıyla Değerlendirilmelidir?

MİLLÎ EGEMENLİĞİN “TANIMI VE NİTELİKLERİ” YÖNELTİSİNDEN:

Saltanatı kaldıran 1 Kasım 1922 kararı; yüzyıllardan beri cehalet ve sapkınlığın koruyucusu, talihsizlik ve uğursuzluğun babası bulunan ve ulusumuz için, iç ve daimi bir düşman olan bireysel saltanata ve onun temsil ettiği uğursuz bir idare şekline yöneltilmiş kutsal bir silahtır.

*

Kuvvetin kaynağı ve sahibi tektir, millettir. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. “Kayıtsız ...

Atatürk Anlatıyor: Bir Milletin İlkokulu Annenin Kucağıdır / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk Anlatıyor: Bir Milletin İlkokulu Annenin Kucağıdır

Kadının görevleri arasında en önemlisi anneliktir. Vatana faydalı, çağdaş, nitelikli evlatlar yetiştirmektir. Cumhuriyetimizin ihtiyaç duyduğu yeni insanı yaratacak olan kadınlardır. Bu nedenledir ki, onlar erkeklerden de fazla aydın, bilgili ve ahlaklı olmalıdır.

1920’li yıllardı; İzmir’de, Konya’da yaptığım kimi konuşmalarda yer alan, kadınların annelik göreviyle ilgili görüşümün özü buydu. Şunları söylemiştim:

Bilinmektedir ki, bir toplumu oluşturan bireylerin bir genel ve ortak görevi vardır, bir de özel görev ve maksadı ...

Olay ve Fikirlerin Atatürkçe Yorumu Nasıl Yapılır? / Prof. Dr. Cihan DURA

Olay ve Fikirlerin Atatürkçe Yorumu Nasıl Yapılır?

Bu yazıda olay veya fikirlerin Atatürkçe yorumunda kullandığım yöntemi açıklıyorum.

Yöntemim şöyledir: Önce bir örnek olay seçip özetliyor, sonra ilgili “referans” küme’sini bulup sunuyorum. Ardından iki yoldan birini takip ediyorum:

-Sorular soruyor, “düşünme kapıları” açıyor, ipuçları veriyorum.

-Olay veya referanstan hareketle “fikir özleri” buluyor, bunların ışığında kısa bir yorum yapıyorum veya yorumu okura bırakıyorum.

OLAY

Önce olayı öğrenelim:

Eski CIA Ajanı Philip Agee’nin   İtirafları

“… Liberal demokrasi ...
Read more : Olay ve Fikirlerin Atatürkçe Yorumu Nasıl Yapılır? / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1171 | Yanıtlar : 0

Atatürk Anlatıyor: Bir Toplum Kadın ve Erkek Birlikte Yürümezse, İlerleyemez, Uygarlaşamaz / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk Anlatıyor: Bir Toplum Kadın ve Erkek Birlikte Yürümezse, İlerleyemez, Uygarlaşamaz

Yaradan insanları iki cins olarak yaratmıştır. Fakat bu cinsler birbirinin tamamlayıcısı olmak üzere yaratılmıştır. Onlar ki, ayrı ayrı hiçbir şeydir. Fakat birlik halinde bir şeydir, çok büyük bir şeydir. Bütün insanlığın devam edebilmesinin kaynağıdır.

Bir toplumun, birbirine gerekli olan iki unsurudur. Bu iki unsur her bakımdan birbirinin yardımcısı, destekçisi, ortağı olmadıkça, toplum tamam değildir. Ve onu oluşturan ve oluşturacak olan bütün kurtuluş orduları da ...

Atatürk Anlatıyor: Cumhuriyet Millî Egemenliğe, Yüksek Ahlaka, Türk Kültürüne Dayanır,Temelinde Antiemperyalist Bilinç Vardır

Atatürk Anlatıyor: Cumhuriyet Millî Egemenliğe, Yüksek Ahlaka, Türk Kültürüne Dayanır, Temelinde Antiemperyalist Bilinç Vardır

Bir kutsal ülkünün tecellisi, milli azim ve bilincin eseri Türkiye Cumhuriyeti… Milletçe en büyük eserimiz... Onuncu Yıl nutkumda söylediğim gibi: Yurttaşlarım! Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti'dir. Bundaki başarıyı, Türk milletinin ve onun değerli ordusunun bir ve beraber olarak, azimle yürümesine borçluyuz.

Türkiye cumhuriyetle idare edilen ...

Bekir Sami Bey: Önce Vatan!.. / Prof. Dr. Cihan DURA

Bekir Sami Bey: Önce Vatan!..

Kurtuluş Savaşı vatanlarında vatansız kalanların, vatan yapma mücadelesidir.
Albay Bekir Sami Bey

Miralay Bekir Sami Bey Batı Anadolu’daki Kuvayı Milliye hareketinin ilk önderlerindendir. Düzenli orduyla Kuvayı Milliye arasında işbirliğinin sağlanmasında önemli rol oynamıştır.

Bekir Sami Bey 1879 yılında Bandırma’nın Haydar köyünde doğmuştur. Harp Akademisi Kurmay Okulu’ndan 1902’de mümtaz yüzbaşı olarak mezun olmuştur. Erzincan Harp Okulu’nda topografya öğretmenliği ve Erzurum Askeri Lisesi’nde Matematik öğretmenliği yapmıştır. 1910 yılında binbaşı olarak Merkezi Bağdat’ta ...
Read more : Bekir Sami Bey: Önce Vatan!.. / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1810 | Yanıtlar : 0

Ölümsüz Atatürk'ten Devlet Yönetimi İçin Kurallar / Prof. Dr. Cihan DURA

Ölümsüz Atatürk'ten Devlet Yönetimi İçin Kurallar

- Benim için tek bir hedef vardır: Cumhuriyet hedefi!... Bu hedefe ulaşmak için belirli yolda yürüyen arkadaşların başarılı olması için, girişilen doğru yolda, namus yolunda çalışmak ve faal olmak lazımdır. Benim gözümde başka hiçbir şey yoktur, ben yalnızca liyakat âşığıyım. İşi hep ehline verdim, ehliyetsizi devlet görevinde tutmadım. Devletin çeşitli makamlarına liyakatli, yetenekli, uzak görüşlü, namuslu elemanlar, müdürler, memurlar atanmasını tavsiye ettim.

-Arkadaşlarıma dedim ki, benden iltimas beklemeyin. Hepiniz ...
Read more : Ölümsüz Atatürk'ten Devlet Yönetimi İçin Kurallar / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1224 | Yanıtlar : 0

Bir Aydınlanma ve Cumhuriyet Şehidimiz: Bahriye Üçok / Prof. Dr. Cihan DURA

Bir Aydınlanma ve Cumhuriyet Şehidimiz: Bahriye Üçok

SHP Parti Meclisi üyesi olan Doç. Dr. Bahriye Üçok, katledildiği sırada SHP için bir laiklik raporu hazırlamaktaydı. Üçok, katıldığı toplantılarda sık sık laiklik, kadın hakları ve irtica tehlikesi üzerinde durmuş ve "laikliğin savunucusu ilahiyatçı" olarak tanınmıştır.

Fransızca, Arapça ve Farsça bilen Üçok, "İslam'dan Dönenler", "Yalancı Peygamberler" ve "İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar" adlı üç kitap yayımlamıştır.

Bahriye Üçok (1919-1990), Türk tarihçi ve siyaset bilimcidir. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin ilk ...
Read more : Bir Aydınlanma ve Cumhuriyet Şehidimiz: Bahriye Üçok / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 952 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148224 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24903 üye

x