Zaman: Cmt Nis 19, 2025 11:21

News News of Feza TİRYAKİ

Site map of Feza TİRYAKİ » Dizin : Feza TİRYAKİ

KIBRIS’IM, YAVRU VATANIM!

KIBRIS’IM, YAVRU VATANIM!

İkinciye başlatılan açılımla ( bölücülerle pazarlık) ulus devletimiz gibi Kıbrıs’ı da tartıştırmak için öne çıkaracakları, yavru vatanın varlığını tehlikeye atacakları belliydi. Son yıllarda Kıbrıs yine kaynatılıyordu, açıktan, gizliden, fitne fesatla… Bilgi ağındaki güdümlü, dışa bağımlı, özel seçilmiş Kıbrıslılar iyice gemi azıya almışlar, anavatandan gelip Kıbrıs’a yerleşenlere verip veriştiriyorlardı aylardır, istenmiyorsunuz, gidin diye… Bizi rahat bırakın diye…

Böyle bir tartışmaya, dayanamamış, tartışmaların altına; “ Akrep etmez akrabanın akrabayı ettiğini” yazmış, yayılmacıların maşası olan ...
Read more : KIBRIS’IM, YAVRU VATANIM! | Görüntüleme : 47 | Yanıtlar : 0

Karnaval, Festival, Dağdaki Bağdakini Kovar!

Karnaval, Festival, Dağdaki Bağdakini Kovar!

Kötüde, ülkende gözü olanda, düzen düzenek bitmez.

Şeytanın aklına gelmez bunların aklına gelen! Kim kimi nasıl kandırmış da bu rezilliğe kapılınmış yıllardır, neden?

Alın işte Adana’mızda on gün süren bir zorlama eğlence. Yabancı. Kopya, bizden olmayan, tarihimizde yeri olmayan, özenti, yapmacık, eğlenceye benzemeyen sevimsiz bir eğlence. Hem uluslararası imiş, hem de on gün sürermiş. Adana’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu (5 Ocak) için yapılan kutlamalar bir gün sürüyor. Uyduruk karnaval on gün. ...
Read more : Karnaval, Festival, Dağdaki Bağdakini Kovar! | Görüntüleme : 96 | Yanıtlar : 0

Takke Başını Sıktı

Takke Başını Sıktı

Hani ünlü bir söz vardır, her fırsatta yinelenir: ”Bir, lafa bakarım laf mı diye; bir de söyleyene bakarım adam mı diye.”

Şimdi, son günlerdeki olaylar üzerine, sinema, tiyatro, müzik, yazın (edebiyat) dünyasından beş yüz adın yer aldığı bir bildiri yayınlanmış. Orada deniliyormuş ki, “İmamoğlu ve arkadaşlarına yapılan bu zorbalığı kabul etmiyoruz.” Resimli bildirimi gördüm. Dört resim konmuş başa. Biri, Andımız kaldırılınca sevinen, “yerinde bir karar” diyen, Andımız’dan rahatsız olan oyuncu Haluk Bilginer. ...
Read more : Takke Başını Sıktı | Görüntüleme : 115 | Yanıtlar : 0

Yapay Zekâyı “Çözen Tilki, Bağlayan Tilki”

Yapay Zekâyı “Çözen Tilki, Bağlayan Tilki”

Yapay zekâ. İnsan eliyle insan zekâsını taklit eden bilgisayar teknolojisi. Çağa damgasını vuran buluş. Adının ilkini bile öz Türkçeden koymuşlar. “Yapay”. Tıpkı ülkemizi bölünmeye götürmeye, on beş yıl önce “Açılım” adını koydukları gibi. Arapça sözler kullanılırdı önceleri, Cumhuriyet değerleri yıkılırken, “kulak duymadık, dil söylemedik” sözlerdi bunlar:

“Velev ki” sözüyle sokuldu kamuya türban. “Türban velev ki siyasi simge olsun…”

Ordunun yapısını değiştirmek, “sehven” sözüyle başlatıldı. Hep bilmeyerek kondu suç delileri ...
Read more : Yapay Zekâyı “Çözen Tilki, Bağlayan Tilki” | Görüntüleme : 195 | Yanıtlar : 0

KADIN ANA

Zamanında ne denilecekse demişiz: İşte bu!

KADIN ANA

( Kadınlar üzerine söylenen atasözlerimiz, deyimler, kahraman kadınlar, Atatürk’ten kadınla ilgili önemli sözler.)

Toplum, kadın ve erkekten oluşur.

Neden kadınlar günü var da erkekler günü yok diye soran sorana son yıllarda.

Yasa çıkarılırken neye göre çıkarılır? Eksiğe ihtiyaca göre. Eksiği tamamlamak için. Kadınların hakları yeterince korunmamış, erkekle eşit sayılmamış ki dünyada böyle bir güne gerek duyulmuş.

Kadınlar beden gücü yönünden erkeğe göre daha güçsüz oldukları için ...
Read more : KADIN ANA | Görüntüleme : 97 | Yanıtlar : 0

Anadili – Benim Dilim -Senin Dilin

Anadili – Benim Dilim -Senin Dilin

“Çağrılan yere erinme, çağrılmayan yere görünme.” demişler.

Kaç yıldır iyice eve kapanan, kimselerle görüşmeyen biri olarak bu toplantı çağrısına kayıtsız kalamadım. Eski bir tanıdık, kızına ziyarete gelmiş, aklına gelmişim, acaba burada mıdır diye aramış. O söyledi, seni ilgilendiren bir konu, Anadili dersleri ile ilgili dedi. İki aydır evden dışarı çıkmamış, hiçbir etkinliğe katılmamıştım. Bakalım bu tür kültürel toplantılar yurtdışında hep aynı mı, bir değişme var mı, yoksa bölücülerimiz son ...
Read more : Anadili – Benim Dilim -Senin Dilin | Görüntüleme : 123 | Yanıtlar : 0

BİZE NE!

BİZE NE!

Bu iş tıpkı şu Nasrettin Hoca fıkrasına benzedi. Hani adamın biri bir tepsi baklavayla sokakta gidiyormuş da, Hoca’ya haber vermişler, Hoca, bana ne demiş. Ama sizin eve gidiyor dediklerinde de, size ne diye ağızlarının payını vermiş gereksiz yere konuşanların.

Cumhuriyet duvarının üstüne bir taş koymayan, duvarı yükseltmeyen, bir Cumhuriyet kurumuna bağış yaptığını, o kurumu desteklediğini, ulusal konularda ulus devleti koruyan tek sözünü, eylemini duymadığımız, onca yıl ancak kesesini dolduran, nikâhsız yaşamı, ardına takılan ...
Read more : BİZE NE! | Görüntüleme : 329 | Yanıtlar : 0

Ne Sihirdir Ne Keramet! Yeni Yıldan Vardır Elbet Dilek, İstek

Ne Sihirdir Ne Keramet!
Yeni Yıldan Vardır Elbet Dilek, İstek

Bir sayı tuttum aklımdan. Bunun iki katını aldım kafamdan.
Üstüne on ekledim.
Toplamı ikiye böldüm, ilk tuttuğum sayıyı çıkardım bundan.
Kaldı kaldı geriye ne kaldı?
Sen söyle beş, ben diyeyim, beş!
Sonuç değişmez, hep beş!
İnanmazsan sayalım sil baştan.
Sayı tut, al iki katını, on ekle, ikiye böl, bundan ilk tuttuğun sayıyı çıkar, sonuç; beş!

Sayılarla oynama gerçekten pek hoş!
Her çocuk bir sihirbaz ...
Read more : Ne Sihirdir Ne Keramet! Yeni Yıldan Vardır Elbet Dilek, İstek | Görüntüleme : 238 | Yanıtlar : 0

Türk Kadınlarına Oy Hakkı Tanınması (1934)

Türk Kadınlarına Oy Hakkı Tanınması (1934)

Atatürk der ki;

“Tarih, bir milletin nelerle yetenekli olduğunu ve neler başarmaya gücü yettiğini gösteren en doğru kılavuzdur.”

Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk’ün önderliğinde, üç yıldan uzun süren bir Kurtuluş Savaşı’ndan sonra 1923’te kuruldu. Tam bağımsız bir ülke olarak, kanla, irfanla kuruldu. Devlet kurulduğunda, o günlere tanık olanlar anlatırlar, yangından çıkmış bir ülke görünümündeydi, derler. Köyleri kentleri düşmanlarca yakılmış, yıkılmış, taş taş üstünde bırakılmamış.

İlk el atılan konu ekonomiydi. Kalkınma ...
Read more : Türk Kadınlarına Oy Hakkı Tanınması (1934) | Görüntüleme : 342 | Yanıtlar : 0

24 Kasım Öğretmenler Günü

24 Kasım Öğretmenler Günü

Bu gün, asıl kutlanan Türk Yazı Devrimi.

Neyi mi kutluyoruz? İşte bu en büyük günü kutluyoruz.

Türk yazı dilinin, başlatılan eğitim atağı ile ulusça öğrenilmeye başlandığı günleri anıyoruz, başkomutanımızın, devlet kurucumuzun, Türk devrimlerinin yapıcısı - öncüsü yüce önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliği'ni alışının yıldönümünü kutluyoruz.
O günleri anarak, Türk Yazı Dili’nin güzelliğini, seslerimize uyan, okuma yazmayı tüm ulusa yayan, Türk aydınlanmasını başlatan Türk Abecesi”ni bize armağan eden Başöğretmen ...
Read more : 24 Kasım Öğretmenler Günü | Görüntüleme : 224 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148531 ileti • Toplam 45967 başlık • Toplam 24979 üye

x