Zaman: Cum Kas 22, 2024 15:40

News News of Gazete Köşe Yazarları

Site map of Gazete Köşe Yazarları » Dizin : Gazete Köşe Yazarları

AKP'nin (ve Erdoğan'ın) önünde 'kalan' olasılıklar… / Erol MANİSALI

AKP'nin (ve Erdoğan'ın) önünde 'kalan' olasılıklar…

AKP ilk iktidar yıllarında, Türkiye Cumhuriyeti’ni siyasal İslamcı bir sosyal, ekonomik ve politik yapıya dönüştürmek için, uluslararası literatürde “soft power” olarak anılan “yumuşak güç”ü uygulamakla işe başladı.

Bu zaten ABD uzmanlarının (yeni Türkiye-ılımlı İslamcı) politikasının uygulanması idi. Ancak, “zorunlu olarak kullandığı araçlar ve dış talepler” açısından ekonomiden demokratik haklara, her alanda gerilemeye yol açtı. Çünkü, demokrasiden uzaklaşmayı, saydamlığı karartmayı, kaynakların kullanımında denetimsiz uygulamaları, vahşi kapitalizmin istediği talepleri karşılamak zorundaydı. ...
Read more : AKP'nin (ve Erdoğan'ın) önünde 'kalan' olasılıklar… / Erol MANİSALI | Görüntüleme : 2192 | Yanıtlar : 0

Erkekler ağlar mı? / Levent BULUT

O gün sabah işe gitmek için hazırlanıyordum. Ülkü çayını yudumluyordu.
Fakat bir şey dikkatimi çekti. Birkaç gündür halsiz olduğunu söylüyordu ama o sabah çok yorgun görünüyordu.
Endişeyle;
– Nasılsın dedim.
– Çok halsizim diye yanıt verdi. Bunu derken sesi bile yorgundu.
İnsan gönül verdiği kadının fiziksel ve ruhsal yorgunluğunu görünce, ister istemez korkuyor.

Belli etmemeye çalışsam da doğal olarak endişelendim. Fakat ne kadar doktora gidelim dediysem de ikna edemedim.
En büyük bahanesi işinin yoğunluğuydu.
Önceki ...
Read more : Erkekler ağlar mı? / Levent BULUT | Görüntüleme : 2496 | Yanıtlar : 0

Atatürk'e kimler karşıdır? / Barış DOSTER

Atatürk'e kimler karşıdır?

Ana muhalefet partisinin İstanbul İl Başkanı’nın bir toplantıdaki konuşmasında, Atatürk demekten kaçınması üzerine başlayan tartışma sürüyor. Konu bu yönüyle güncel. CHP’deki ayrışmanın ne düzeyde ve boyutta olduğunu gösteriyor. Bu tartışmanın CHP’ye ne kattığı, ne kadar zarar verdiği bir yana, kimi yöneticilerindeki ideolojik tutarsızlığı, politik bilinç eksikliğini göstermesi açısından da dikkat çekiyor.

Tartışma, ideolojik ve siyasal boyutuyla ise tarihsel. Milli Mücadele’de başlayan, izleyen süreçte keskinleşen saflaşmayı içeriyor. Türk Devrimi’nin İttihat Terakki içindeki, 1908 ...
Read more : Atatürk'e kimler karşıdır? / Barış DOSTER | Görüntüleme : 2450 | Yanıtlar : 1

Kendi düşen ağlamaz / Levent Bulut

ağlamaz…
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, kredi notumuzu B1'den B2'ye indirdi. Bu seviye kuruluşun bugüne kadar ülkemiz için verdiği en düşük kredi notu olurken; Türkiye, Uganda, Tanzaya ve Papua Yeni Gine gibi ülkelerle aynı kategoride yer aldı.
*
Ülke idarecileri kararı siyasi olarak nitelerken, not kararında gerekçelerini tane tane anlatan Mody's'in açıklamasında şu satırlar dikkat çekici:
"Türkiye'nin zayıf ve kötüleşen yönetimine ilişkin değerlendirmemiz, 2018 ortalarında cumhurbaşkanlığı sisteminin yürürlüğe girmesinden bu yana Türkiye'nin notunu birkaç kademe ...
Read more : Kendi düşen ağlamaz / Levent Bulut | Görüntüleme : 2088 | Yanıtlar : 0

Varsın bana berduş erkek desinler! / Barış TERKOĞLU

Varsın bana berduş erkek desinler!

“Berduş bir adam başa geçmiş, medeniyet dünyasını aleyhimize çevirmek için Anadolu’da akıl almaz cinayetler işliyor. Beraber olduğu insanların çoğu yalınayak, ne topları var, ne tüfekleri, Mustafa Kemal’ler hiçbir işe yaramaz, hastalanmış uzuv gibi, kesip atmalı.”

“Ey Müslüman kardeşlerimiz, inanmayın siz Bolşevik kafası taşıyan bu serserilere. Bunlar başları ezilesi yılanlardır. Düşmanlar onlardan bin kere daha iyidir.”

Milli Mücadele’ye düşman Ali Kemal’e bakarsanız Mustafa Kemal bir “berduş”tu. Evsiz barksız, yalınayak yürüyenlerle birlikte ...
Read more : Varsın bana berduş erkek desinler! / Barış TERKOĞLU | Görüntüleme : 3376 | Yanıtlar : 1

12 Eylül: AKP'nin ideolojik doğum günü / Mehmet Ali GÜLLER

12 Eylül: AKP'nin ideolojik doğum günü

12 Eylül’ü Kenan Evren’den ve onun askeri yönetiminden ibaret saymak büyük yanlıştır. 12 Eylül, Nisan 1979’da başladı ve hâlâ sürmektedir. Bu çerçeve içinde, 12 Eylül bir milat olarak AKP’nin de ideolojik doğum günüdür.

Bir kere 12 Eylül askerden ibaret bir rejim değildir; iktisadi ve siyasi boyutu da vardır. 12 Eylül rejiminin askeri temsilcisi Kenan Evren, siyasi temsilcisi Turgut Özal ve iktisadi temsilcisi Feyyaz Berker’in şahsında TÜSİAD’dır.

Ve 12 Eylül’ün ...
Read more : 12 Eylül: AKP'nin ideolojik doğum günü / Mehmet Ali GÜLLER | Görüntüleme : 2468 | Yanıtlar : 0

İşte bu da bizim pikimiz! / Murat MURATOĞLU

İşte bu da bizim pikimiz!

Sayılar ortada… Halk her geçen gün fakirleşiyor… Geçen yıl aldıklarını bugün alamıyor. Bugün aldıklarını gelecek yıl alamayacak. Yoksulluk artacak.

O zaman iktidarı kurtarmak adına ne yapıyoruz? “Senin karnın tok, halin vaktin yerinde, şükret bence” deyip üzerine milliyetçilik ve din sosu ekleyip servise hazır hale getiriyoruz. Bunu her ortamda tekrar ediyoruz.

Hiçbir şey düzelmiyor ama işe yarıyor!

Resim

* * *

Erdoğan sözlerine “S&P açıklama yapıyor” diye başladı. Oysa açıklama yapan ...
Read more : İşte bu da bizim pikimiz! / Murat MURATOĞLU | Görüntüleme : 3172 | Yanıtlar : 1

AKP'nin söyledikleri ve yap-a-madıkları / Zeynep GÜRCANLI

AKP'nin söyledikleri ve yap-a-madıkları

Giderek daha belirgin hale geliyor;

AKP hükümetinin Türkiye'ye “dış politika” diye pazarladığı hamasi nutuklardan ibaret.

“İnsani” dış politika deyip, petrol peşine düşmenin;

“Milli iradeye saygıyı” dış politika önceliği yapıp, darbecilerle el sıkışmanın;

“Yaptık, yapıyoruz” dediklerinin hemen hiçbirini hayata geçirememelerinin bir manzumesi AKP dış politikası.

Tek güvendikleri ise, özellikle Türkiye'de seçmen kitlesinin hafızasının kısalığı.

ARAP SOKAKLARININ “KAHRAMANLIĞINDAN”, “ARAP DÜŞMANLIĞI” İMAJINA…

Mesela;

Erdoğan'ın “Gazze'ye gidiyorum” deyip de gidememesinin üstünden kaç yıl geçti?

Erdoğan ...
Read more : AKP'nin söyledikleri ve yap-a-madıkları / Zeynep GÜRCANLI | Görüntüleme : 3135 | Yanıtlar : 1

'Ben ihanet ediyorumdur' diyen Bakan / Barış TERKOĞLU

'Ben ihanet ediyorumdur' diyen Bakan

“Bir tek FETÖ’cüyü göreve getirmişsem, bir tek FETÖ’cü göreve geldiyse ve bu söylenmiyorsa bu, ülkemize ihanettir. Ben getirmişsem ben ihanet ediyorumdur.”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 18 Temmuz akşamı bağlandığı CNN Türk programında böyle bağırıyordu. Sitemi eski AKP’li vekil Mehmet Metiner’eydi. Zira Metiner, İçişleri Bakanlığı’nda kazanma mantığıyla FETÖ’cülerin göreve getirildiğini söylüyordu.

Hangisi haklı diye günlerce konuştuk. Aradan iki ay bile değil, bir buçuk ay geçti. 43 kaymakam ve vali yardımcısının açığa ...
Read more : 'Ben ihanet ediyorumdur' diyen Bakan / Barış TERKOĞLU | Görüntüleme : 2701 | Yanıtlar : 1

Biz buna müstahakız! / Levent BULUT

Köylünün biri Hoca'ya tavşan getirir. Hoca, köylüyü elinden geldiği kadar yedirir, içirir. Bir hafta sonra aynı adam yine gelir. Hoca tanıyamaz.

- Geçen hafta size tavşan getiren köylüyüm, der.

Hoca yine güler yüz gösterip çorba çıkarır:

- Tavşan suyundan çorbaya buyurun! diye de ufak bir laf dokundurur.

Aradan birkaç gün geçer, üç köylü gelip hocaya misafir olmak isterler. Hoca:

- Siz kimlersiniz, diye sorar.

- Tavşan getiren köylünün komşusuyuz! derler.

Hoca, la havle çeke çeke ...
Read more : Biz buna müstahakız! / Levent BULUT | Görüntüleme : 1391 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148203 ileti • Toplam 45741 başlık • Toplam 24893 üye

x