Zaman: Sal Ara 24, 2024 14:52

News News of Habip Hamza ERDEM

Site map of Habip Hamza ERDEM » Dizin : Habip Hamza ERDEM

BİR KOLLOKYUMUN ARDINDAN ORTA-DOĞU’DA SİVİL TOPLUM

BİR KOLLOKYUMUN ARDINDAN
ORTA-DOĞU’DA SİVİL TOPLUM
15 Ocak 2016 günü, Paris Jeopolitik Akademisi, ’Orta-Doğu’da sivil toplum : Avrupalı bir bakış’ konulu, uluslararası bir kollokyum düzenledi.
Akademi başkanı Ali Rastbeen, Sorbonne’dan Jean-Antoine Duprat, Tahran Üniversitesi’ndn Reza Majidi ve Ahmed Naghibzade, INALCO’dan Bruno Drewski, Akademi danışmanlarından Alain Corves konuşmacılar arasında idi.
Dinleyici ve tartışmacılar arasında da Suudi Arabistan, Suriye ve Yemen’den akademisyen ve gazeteciler vardı.
Suudi Arabistan’da da ‘akademsiyen’ var mı diye sorulabilir.
Fransa’da yetiştirilmiş profesörleri var. ...
Read more : BİR KOLLOKYUMUN ARDINDAN ORTA-DOĞU’DA SİVİL TOPLUM | Görüntüleme : 681 | Yanıtlar : 0

ALİ NEJAT ÖLÇEN’DE ‘ÖLÇÜ’

ALİ NEJAT ÖLÇEN’DE ‘ÖLÇÜ’
Ali Nejat Ölçen’in, ‘BOP’un Aracı Faşizmin Hukuku’ başlıklı yazısını okuduktan sonra, sayın Ölçen’in ‘ölçü’yü kaçırdığı izlenimi edindim.
Ne de olsa, Tanrı uzun ömürler versin, doksanını devirdiler.
Artık birbaşına yazmamasında yarar olduğu; söyleşi ve konuşmalarına da, yanında bir ‘yardımcı’ bulundurmasını gerektiğini söyleyebiliriz.
Örneğin; “Türkiye’de 1909 Meşrutiyetle Birlikte Faşizm Hukukuna Giriş’ biçimindeki bir tümceyi neresinden alırsanız alınız, düzeltemeyebilirsiniz.
‘Meşrutiyet’ de ya 1876 ya da 1908 Meşrutiyet’leri olabilir. 1909 Meşrutiyeti ne demek?
İttihat ve ...
Read more : ALİ NEJAT ÖLÇEN’DE ‘ÖLÇÜ’ | Görüntüleme : 874 | Yanıtlar : 0

DEVLET ÜZERİNE (XX): SAVAŞ ve STRATEJİ

DEVLET ÜZERİNE (XX): SAVAŞ ve STRATEJİ
« Tartışmanın en ateşli anında, karşındakinin gerçeği aramaya çalıştığınız arkadaşın olduğunu unutma » Gazalî
" Au cours de la chaleur de la discussion, n'oublie jamais que ton adversaire est ton ami dans la recherche de la vérité. "
‘Devlet Üzerine’ olan ‘düşünmelerimize devam ediyoruz.
Her iki terim de, yani hem ‘savaş’ ve hem de ‘strateji’ terimleri, ‘Devlet’ kavramıyla içiçe; biribirlerini doğurmakta.
Çok üst perdeden kurulmuş bir tümce belki bu. ...
Read more : DEVLET ÜZERİNE (XX): SAVAŞ ve STRATEJİ | Görüntüleme : 680 | Yanıtlar : 0

SOYKIRIM YALANI ÇAĞI BİTTİ

SOYKIRIM YALANI ÇAĞI BİTTİ
Bugün, 8 Ocak 2016, yüz yıllık yalan olan ‘Ermeni Soykırımı’ yalanı, hukuksal ve bilimsel olarak sonlandırılmış oldu.
Fransız Anayasa Konseyi, ‘Ermeni Soykırımı’, ‘Soykırım’ olarak nitelendirilemez dedi.
Bu, özünde, bir ‘yalan çağı’nın sonu demektir.
Ne acıdır ki, gerek hukukçularımız, gerek politikacılarımız ve gerekse ‘medya mensupları’mız bunun ayırdında değiller.
Sıradan bir karar olarak görmekteler.
Kim kazandı?
Eğer bir kazanç ya da kayıptan sözedilecekse; önce ‘hukuk’un kazandığı söylenmelidir.
Sonra, Türkiye kazandı denilebilir ve o ...
Read more : SOYKIRIM YALANI ÇAĞI BİTTİ | Görüntüleme : 746 | Yanıtlar : 0

‘SOYKIRIMI İNKÂR’DA ‘SON’A DOĞRU

‘SOYKIRIMI İNKÂR’DA ‘SON’A DOĞRU
Fransız Anayasa Mahkemesi (Conseil Constitutionnel), neo-nazi Vincent Reynouard’ın talebi üzerine bugün, 8 Ocak 2016 tarihinde, tarihsel bir karar almak durumunda.
Anayasa Mahkemesi’ni karar almaya zorlayan Reynouard tarafına göre, Gayysot yasası, ‘insanlığa karşı kırım’ konusunda kırımlardan birinin ‘inkâr’ edilip diğerinin edilmemesi, bu kırımların kurbanları arasında bir ‘ayırımcılık’ yapılmasına yol açmış bulunmaktadır.
Bu bağlamda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, ‘Perinçek Davası’ dolayısıyla, ‘Yahudi Soykırımı’ ile ‘Ermemi Soykırımı’ arasına koyduğu ‘ayırım’ bir kez daha gündeme ...
Read more : ‘SOYKIRIMI İNKÂR’DA ‘SON’A DOĞRU | Görüntüleme : 778 | Yanıtlar : 0

SAVAŞ ve HIYANET-İ VATANİYE

SAVAŞ ve HIYANET-İ VATANİYE
Türkiye Büyük Millet Meclis’inin, açılışından altı gün sonra çıkrdığı iki numaralı yasası ne idi ?
- "Büyük Millet Meclisinin meşruiyetine isyana yönelik sözlü, yazılı veya eylemli muhalefet ve fesatlıkta bulunanlar vatan haini sayılır." (Madde 1)
- "Fiilen vatan hainliğinde bulunanlar asılarak idam edilir." (Madde 2)
- "Vaiz ve hitabet suretiyle alenen ve çeşitli zeminlerde söz ve hareketleriyle vatan hainliği cürmüne tahrik ve teşvik edenlerle işbu tahrik ve teşviki yazı ve resimlerle ...
Read more : SAVAŞ ve HIYANET-İ VATANİYE | Görüntüleme : 1582 | Yanıtlar : 0

KORSİKA’NIN K’SI

KORSİKA’NIN K’SI
Ali Rıza Taşdelen arkadaşımızın “Korsika Sorunu ve Ulus Devlet” başlıklı yazısında, ‘Korsika Sorunu’ üzerine kimi ayrıntılar aradım, ama bulamadım.
Her ne kadar eski vali Claude Erignac’ı vuran ‘meczup’un avukatının bölgesel seçimlerde başarılı olmasını, sağ, sol ve ulusalcı kanatların başarısızlığına bağlıyorsa da, iktidardaki ‘sol blok’un ‘Devlet-Ulus’ anlayışından nasıl uzaklaştığını anlamakta zorlandım.
Korsika’nın ‘sorun’u olmasa da ‘konum’unu anlamak için Fransa’nın yönetsel şemasına yakından bakmakta yarar olabilir.
Fransa’nınYönetsel Şeması
Yurt Geneli → DEVLET ← Cumhurbaşkanı (1+2) ...
Read more : KORSİKA’NIN K’SI | Görüntüleme : 1661 | Yanıtlar : 0

YİNE ‘YENİ’ ANAYASA

YİNE ‘YENİ’ ANAYASA
Başkanlık, yarı-başkanlık, anayasa-babayasa ; ‘yeni anayasa’, ‘sivil anayasa’ ; yine boş lakırdılar yine ‘aydın’larımızın düzeyi…
Bütün bu tartışmalar, ‘Entellektüel gevezeliği’ bir adım öte geçerse, söz olsun yazmayı bırakacağım.
Ama yazmam gerekiyor.
Bir ‘harf’ da olsa ‘katkı’da bulunmam..
Bakınız, ‘Anayasa’ teriminin yasa olmadığına ilk kez dikkat çeken ben oldum. (1)
Demirtaş Ceyhun, benden sonra yazdı (ya da aklın yolu bir mi ne diyelim).
Anayasa’nın, demek ki, ‘Başlangıç İlkeleri’ bitiş maddeleri diye tartışılmadan önce, ...
Read more : YİNE ‘YENİ’ ANAYASA | Görüntüleme : 1512 | Yanıtlar : 0

AB’DE SONA DOĞRU

AB’DE SONA DOĞRU
80’li yılların başı idi.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden bir prof (Adı Süleyman’dı) ve bir doçent dr (Adı İbrahim’di), inan olsun, ikisinin de soyadlarını unuttum.
AET (Avrupa Ekonomik Topluluğu) diyen araştırma görevlisini azarlıyorlardı :
AT efendim AT.
Yani (Avrupa Topluluğu).
Aradan bir 17 yıl geçti, Lizbon Sözleşmesiyle AT, « sürdürülebilir bir ekonomik büyüme ve en büyük toplumsal kaynaşmayı, dünyanın en dinamik ve yarışmacı (rekabetçi) ekonomisiyle başarmayı » stratejik bir hedef olarak belirledi.
Bu ...
Read more : AB’DE SONA DOĞRU | Görüntüleme : 1559 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148224 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24904 üye

x