Zaman: Çrş Ara 25, 2024 3:29

News News of Habip Hamza ERDEM

Site map of Habip Hamza ERDEM » Dizin : Habip Hamza ERDEM

“HDP KAPATILMALI MI”?

“HDP KAPATILMALI MI”?
Mehmet Ali Güller, “HDP Kapatalmalı mı”? diye soruyor.
Ben de, “Açık mıydı ki?” diye sormak isterdim.
Oysa İsviçre’de bankaların kendi kafalarına göre ‘para basıp basmayacakları’ konusundaki halkoylamısına bakacaktım.
Hani geçen yıl ‘Altınımıza sahip çıkalım mı satalım mı’ diye yine halkoylamasına başvurulmuştu ya, o konuyla ilgili birşeyler yazacaktım.
Orası İsviçre; 100 000 imza toplanırsa herhangi bir konuda ‘halkoylamısı’na gidilebiliyor.
Buna ‘Doğrudan demokrasi’ diyenler de var.
Demek ki neymiş?
Demek ki, ileri geri ‘demokrasi ...
Read more : “HDP KAPATILMALI MI”? | Görüntüleme : 2012 | Yanıtlar : 0

ZEKERİYA DAVYDOF

ZEKERİYA DAVYDOF
Geçen yazıda yüzyılın başında Rusya Maliye Bakanı Davydof’tan sözetmiştim.
Rus aristokrat ailesi olan Davydov’lardan mı geliyor bilemem.
Ama fotoğrafına baktığımda, bizim Zekeriya Temizel’in gençliğine ne kadar benzediğini gördüm.

Hele, kendisiyle görüşen Fransız gazetecinin anlatıklarını okudukça bizim Zekeriya Temizel’i anımsamadan edemedim.
Zekeriya’nın masası
Genç bir maliye müffettişi olarak, Strasbourg’da DEA yaparken, ‘masamı özledim’ diyordu Zekeriya Temizel.
Bu nasıl masa diye merak etmedim değil.
Bir gün yolum Ankara’ya düştüğünde ‘Zekeriya’nın masası’na bakmaya gittim.
Ulus’taki Maliye ...
Read more : ZEKERİYA DAVYDOF | Görüntüleme : 1009 | Yanıtlar : 0

HER SAVAŞ AYNI ZAMANDA BİR İÇ SAVAŞTIR

HER SAVAŞ AYNI ZAMANDA BİR İÇ SAVAŞTIR
Kimi görüşlerine katılmasam da, ünlü edebiyat eleştirmeni Henri Guillemine (1903-1992)’nin “Ne zaman yeni bir şey öğrensem, paylaşmadan edemem” sözüne katılmamak olası mıdır?
‘Edebiyat’tan anladığımdan değil, ama o da ‘tarih’ alanındaki ‘kimi bilinmeyen gerçeklikler’den sözediyor da ondan.
Sözgelimi “Her savaş aynı zamanda bir iç savaştır” sözünü kanıtlamaya çalışırken, ileri sürdüğü kimi savlar da benim için ‘yeni’.
O halde paylaşmasam olmaz.
Guillemine diyor ki, “Büyük Devrim’den buyana Fransız Burjuvazisi, her ...
Read more : HER SAVAŞ AYNI ZAMANDA BİR İÇ SAVAŞTIR | Görüntüleme : 1058 | Yanıtlar : 0

GELECEK YIL AĞLAMAK İSTEMİYORUM

GELECEK YIL AĞLAMAK İSTEMİYORUM
Ağlamak istenir mi ? O zaten istenç dışı değil midir ?
Ne var ki, Ulusal Kanal’da Suriye üzerine yapılan belgeseli izleyip de ağlamayan, istenç-mistenç şöyle dursun zaten insan değildir.
O ara, 1 Kasım seçimlerinden önce, yazdığım ama yayınlamak istemediğim yazı geldi aklıma.
Seçimlerin ‘seçim’den, demokrasinin ‘kavram olmaktan’, insanlağın ‘zıvana’dan çıktığı bir dönemde seçim olsa n’olurdu olmasa ne ?
Şöyle yazmışım :
“Daha önce, yani tam üç yıl önce Çehov’un şu sözünü ...
Read more : GELECEK YIL AĞLAMAK İSTEMİYORUM | Görüntüleme : 946 | Yanıtlar : 0

DİPLOMAT PUTİN ve ‘SAVAŞ’IN GİZİ

DİPLOMAT PUTİN ve ‘SAVAŞ’IN GİZİ
Artık Rusya denildiğinde başkan ‘Putin’in adının yeter olduğunu yadsıyacak bir tek ‘aklı başında’ adam kalmadı denilebilir.
Ülkesiyle, devletiyle ‘bütünleşmek’ adına güzel bir örnek; belki de son dönemlerin bir ‘ilk’i.
Hemen ‘Putin güzellemesi’ yapmak istediğim sanılmasın.
Eğer ‘nesnel’ sözcüğünün bir ‘anlam’ı varsa; sözcüğün anlamına uygun kimi gözlemleri paylaşmak istiyorum.
Diğerleri arasında Rostislav Ichtchenko’nun “Rusya: bir gizli savaş” başlıklı yazısı da sayılmalıdır (1).
Yazar son yirmi yılda Rusya’nın, ‘istikrarsız’, ‘dağılmanın eşiğinde’ bir ...
Read more : DİPLOMAT PUTİN ve ‘SAVAŞ’IN GİZİ | Görüntüleme : 793 | Yanıtlar : 0

DİL ve EŞEK ARISI

DİL ve EŞEK ARISI
Anlamını bilmediğimiz bir sözcük için yapılacak iş bellidir.
Açıp sözlüğe bakılır değil mi ?
Diyelim Türkçe’de ‘tuzaklamak’ diye bir eylem var mıdır diye merak ediyorsanız, sözlüğe bakarsınız.
Ve baktığınızda, Türk Dil Kurumu sitesinde, tuzaklamak sözcüğünün, 2006 yılından buyana bilmem kaç yüzbinlerce kez ‘tık’lanmış olduğunu görürsünüz.
Salt bu ‘gösterge’ bile, ilgili sözcüğün 2006 yılından itibaren ‘merak’ uyandırdığını ve onun ‘Türkçe’ olup olmadığının sorgulandığını göstermeye yeter.
Yani, 2006 yılından önce Türkçe’de ‘tuzaklamak’ diye ...
Read more : DİL ve EŞEK ARISI | Görüntüleme : 637 | Yanıtlar : 0

İSPANYA’DA ‘YENİ DÖNEM’

İSPANYA’DA ‘YENİ DÖNEM’
İspanya seçimleri, Yunanistan seçimlerinden sonra, Avrupa’da bir ‘yeni dönem’e geçilmekte olduğunu, gözleri var görmeyenlere göstermiş olmalıdır.
Öte yandan, Fransa’daki ‘islamî terör’ baskınlarından ve özellikle de bölgesel seçimlerinden sonra Avrupa’da ‘ırkçılığın hortladığı’ biçimindeki yorumlara da açıklık getirmiş olmalıdır.
Ulusalcılık nedir ?
Bir parentez açmama izin verilirse, CHP’nin ‘çiçeği burnunda milletvekili’, Haluk Pekşen’in hukuk alanındaki birikimine karşın, sözlüklerde ‘ulusalcılık’ konusunda yeterli bilgi bulamamaktan yakınmasına yanıt olarak, Avrupa’daki son siyasal gelişmelere bakmasını önereyim.
Bilgi, demek ...
Read more : İSPANYA’DA ‘YENİ DÖNEM’ | Görüntüleme : 596 | Yanıtlar : 0

OYUN İÇİNDE OYUN

OYUN İÇİNDE OYUN
Ülke ‘iç savaş’ın eşiğinde mi yoksa içinde mi, tartışılır.
Bu ‘ortam’da, ‘Sol’un kalesi, ‘Sosyal-demokrasi’nin bahçesi, ‘Demokrasi’nin bekçisi, ‘Cumhuriyet’in abisi, ‘Laik’liğin hamisi ve ‘İnsan Hakları’nın hamsisi CHP genel başkanını dinliyoruz :
-« PKK’lıların Doğu’da ‘mehkeme kurdukları’nı ve ‘vergi’ topladıklarını biliyorudum. Ama benden önce ‘hükûmet’ açıklasın diye bekledim ».
Ne diye bekliyordun, a sayın ‘Anamuhalefet’ partisi ‘Genel Başkanı’?
Muhalefet etmekten vazgeçtik, eğer gerçekten, o çok kullandığın ‘dürüst’ sözcüğünün bir anlamı varsa, bunun ‘dürüstlük’le bir ...
Read more : OYUN İÇİNDE OYUN | Görüntüleme : 675 | Yanıtlar : 0

BU KIŞ GELECEK

BU KIŞ GELECEK

60 yıldır bekleyip durduk, hangi kış gelecek diye.
Batı basınında ise bu kış geleceğine ilişkin kimi ipuçları var.
Kim bu ‘Godot’ diye sorulacak olursa; Ağrı’ya inecek kurtlar değil ama, Humus, Hama, Halep hattına inecek ‘ayı’nın olduğu ileri sürülebilir.
Böylece, en azından, ‘Godot’nun kim olduğu konusu da açığa çıkmış olacaktır.

Hazırlıklar hazır
Gün geçmiyor ki, şaşırtıcı bir haber gelmiyor ola.
Bir bakıyorsunuz, Suudî Arabistan liderliğinde bir ‘İslam Cephesi’ kurulmuş.
Hem ‘İslam’ ve hem ...
Read more : BU KIŞ GELECEK | Görüntüleme : 689 | Yanıtlar : 0

ÇİN İŞİ-PUTİN İŞİ

ÇİN İŞİ-PUTİN İŞİ
“Vay sen misin İsa’yı asan ?” diye saldırıyor ya adam..
Diğeri de, “kardeş İsa asılalı ikibin yıl oldu” diye yanıtlayınca; nasıl sizinki “onu bunu anlamam, ben yeni duydum” demişse; ben de öyle diyeceğim: “Qiao Liang’ın kitabının yeni duydum”.
Qiao Liang daha 1999 yılında « Sınırsız Savaş » kitabını yazıyor. (La Guerre Hors Limite)
Kitap, 2002 yılında İngilizce’ye çevrilip ABD’de yayımlanınca, çevirmen bir alt başlık ekliyor : Amerika’yı Yıkacak Çin Planı (China’s Master ...
Read more : ÇİN İŞİ-PUTİN İŞİ | Görüntüleme : 600 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148224 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24904 üye

x