Zaman: Pzr Mar 16, 2025 9:04

News News of Habip Hamza ERDEM

Site map of Habip Hamza ERDEM » Dizin : Habip Hamza ERDEM

TERÖRÜN T’Sİ

TERÖRÜN T’Sİ
Avrupa’daki son terörist olaylar konusunda yapılan değerlendirmeleri gördükçe, bir ulusalarası ilişkiler uzmanı ya da ‘stratejist’ enflasyonun olduğunu da saptayabiliyoruz.
Kim kimden önce en ‘keskin’ yorumu yapacak ?
Kim ‘önce ben demiştim’ diyecek ?
Herşeyden önce ‘sen sus’ bakalım, a aklı evvel.
Senin kendi ülkende olandan bile haberin yok.
Sen önce ülkende olanları bir anla bakalım.
Sonra Avrupa’yı eleştirmeye kalk, yöneticilerine akıl ver.
En son yapabileceğin bir işi, Avrupalı’dan önce, bilmeden, anlamadan, kendi ‘kalıp’larınla ...
Read more : TERÖRÜN T’Sİ | Görüntüleme : 521 | Yanıtlar : 0

DÜŞÜNÜYORUM O HALDE…

DÜŞÜNÜYORUM O HALDE…
Düşünüyorum, o halde ben bir ‘insan’ım.
Düşünüyorum, o halde ben öneclikle ‘insan hakları’ nedir onu öğrenmek zorundayım.
Düşünüyor ve görüyorum ki, bugün ‘piyasa’ya sürülen ‘insan hakları’ benim düşündüğüm, bana uygun ya da insana göre ‘haklar’dan değildirler.
Benim savunduğum ‘insan hakları’ ; Aydınlanma dönemi düşünürlerinin temellerini attıkları ‘insan hakları’dır.
Büyük Fransız Devrimi, ona ‘yurttaş hakları’nı da eklemiştir.
Bu ‘İnsan ve yurttaş hakları’, Devrimden hemen sonra, 1795’lerden itibaren ‘rafa’ kaldırılmış ve özde ‘insan hakları’, ...
Read more : DÜŞÜNÜYORUM O HALDE… | Görüntüleme : 549 | Yanıtlar : 0

MADALYONUN İKİ YÜZÜ : ÖZGÜRLÜK ve EŞİTLİK

MADALYONUN İKİ YÜZÜ : ÖZGÜRLÜK ve EŞİTLİK
Fransa’daki olaylar bağlamında ‘eşitlik’ ve ‘özgürlük’ kavramlarını yeniden ele almakta yarar var.
Cumhuriyet ‘değerleri’ne geri dönülmeyecek mi sonuçta ?
Bu ‘değer’ler, Fransız Devrimi’ni hazırlayan ‘Aydınlanma felsefesi’nin değerleridir.
‘Özgürlük’ ve ‘eşitlik’, iyilik düşüncesi(idée)nden kaynaklanan ‘doğal hak’lardandır.
Bir başına iyilik, insan aklıyla kavranabilir. Buna iyilik felsefesi diyelim.
Ancak iyilik, toplumsal çerçevede, o toplumu oluşturan insanların ‘eğilim’, ‘içgüdü’, ‘gereksinme’, ‘duygu’ ve ‘tutku’larıyla karışır doğal olarak. Onları etkiler ve onlardan etkilenir. İşte ...
Read more : MADALYONUN İKİ YÜZÜ : ÖZGÜRLÜK ve EŞİTLİK | Görüntüleme : 554 | Yanıtlar : 0

CHARLIE’NİN NİYETLERİ

CHARLIE’NİN NİYETLERİ
Afganistan’lı Mir Haydar’ın Hz Muhammed’in göğe yükselişiyle ilgili bir minyatür resmi var. Yapılış tarihi 1436.
Yani Hz Muhammed’in ölümünden sekizyüzdört yıl sonra yapılmış.
Önde Cebrail.
Ve Hz Muhammed yıldırımdan da hızlı Burak’ın üzerinde, bulutlar arasına karışıyor.
Yüzü bir başka minyatürde yeralan Ebu Bekir, Ömer, Osman ve Ali’den çok farklı değil.
İlk bakışta, biçimli kesilmiş sakal ve bıyıkları ve başlarındaki ‘sarık’larıyla biribirlerine çok benziyorlar. İnsan ‘tip’i anlamında..
18nci yüzyıl osmanlı ‘elyezmaları’nda da benzer minyatürler ...
Read more : CHARLIE’NİN NİYETLERİ | Görüntüleme : 503 | Yanıtlar : 0

CUMHURİYET’İ SİNEGOGA KAPATMAK

CUMHURİYET’İ SİNEGOGA KAPATMAK
Charlie Hebdo saldırısının ardından Fransız Devlet’inin girişimi ile bugün Paris’te kırktan fazla Devlet başkan ya da başbakanının katılımyla ‘Cumhuriyet Yürüyüşü’ yapıldı.
Paris’te 1 milyondan fazla, Fransa genelinde ise 3 milyondan fazla ‘Fransız’ yürüdü.
Olayların gelişimini, komplo terorileri dışında, filmi geri-sararak yeniden özetlemeye çalışalım :
1° Charlie hebdo saldırısı nasıl oldu?
Teröristlerin kaşı/gözü, arabada unuttukları kimlik belgeleri, soğukkanlı ya da heyecanlı oluşlarını Komiser Columbo’nun araştırmasına bırakarak ; somut kanıtlara bakalım.
Bu saldırı, gerisinde ...
Read more : CUMHURİYET’İ SİNEGOGA KAPATMAK | Görüntüleme : 539 | Yanıtlar : 0

FRANSA’DA FRANSIZ OLMAK

FRANSA’DA FRANSIZ OLMAK
Dünya’nın gündemi ‘Fransa’.
11 Ocak günü de ‘Cumhuriyet’ için yürünülecek.
Son yılların ‘en’ büyük, ‘en’ kozmopolit, ‘en’ duygusal, ‘en’.. yürüyüşü olacak.
Bugün de Fransa genelinde milyona yakın Fransız yürüdü.
Halkın içinden yapılan ‘söyleşi’leri dinledikçe, ‘ilginç’ izlenimler edinebiliyor insan.
Toulouse’daki yürüyüşte örneğin, yurttaşlar ‘protokol’u deldiler.
Önce ‘asıl’lar deyip, seçilmişlerin kendilerini izlemeleri gerektiğini söylediler.
Bir an için, ‘Yeni Türkiye’ye böyle ‘güzel günler’in ‘nasıl ve ne zaman’ geleceği geldi aklıma.
Ki, 26 Ağustos’ta, Kocatepe’de, şayak ...
Read more : FRANSA’DA FRANSIZ OLMAK | Görüntüleme : 530 | Yanıtlar : 0

PARİS’TE HARÇ BİTTİ İNŞAAT PAYDOS

PARİS’TE HARÇ BİTTİ İNŞAAT PAYDOS
Fransa’daki ‘El Kaide Operasyonu’ tamamlandı.
Charlie Hebdo katliamı ve Montrouge’da bir polisin öldürülmesi ile başlayan ve haklı olarak dünyayı ayağa kaldıran olaylar, üçüncü gününde sonuçlandı.
Fransız Devleti, bir ‘devlet’ olmanın gerektirdiği biçimde davrandı.
Başta cumhurbaşkanı olmak üzere, hiçbir yetkilinin ağzından ‘çelişkili’ ve ‘yanıltıcı bilgi’ çıkmadı.
Kimi ‘medya yorumcuları’ da, dünyanın geri kalanında olduğu gibi, çok bilmişliklerini ve o arada ‘duygu’ ve ‘önyargı’larını kusmaktan geri kalmadılar.
Bunlardan başında Philippe Tesson adındaki ...
Read more : PARİS’TE HARÇ BİTTİ İNŞAAT PAYDOS | Görüntüleme : 642 | Yanıtlar : 0

BİR MİLLET UYANIYOR

BİR MİLLET UYANIYOR
Nizamettin Nazif Tepedenlioğlu’nun 1933 yılında sözettiği ‘uyanış’ değil bu.
Ne de Atilla İlhan’ın ‘uyandı uyanacak’ dediği.
Onların sözetikleri benim de içinde olduğum ‘millet’ de uyanacak kuşkusuz.
Ne ki, şu anda henüz ‘kış uykusu’ndadır.
Fransız Milleti’nden sözedeceğim.
Fransız Milleti uyanıyor.
Ne de olsa, bizden deneyimlidirler.
İki gün önce, Paris’te haftalık bir dergi basılmış ikisi polis olmak üzere oniki kişi öldürülmüştü.
Olaydan iki saat sonra, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, başbakan ve bakanlar olay yerine ...
Read more : BİR MİLLET UYANIYOR | Görüntüleme : 831 | Yanıtlar : 2

PAÇASINDAN ASILMAK

PAÇASINDAN ASILMAK
‘Parlamento’da, ‘Meclis’ demeye dili varmıyor da insanın, bir ‘komisyon’ kurulmuş.
Başında ‘Köylü’nün biri.
Aylardır ellerindeki ‘soruşturma dosyası’nı gezdirmekte imişler.
Sonunda ‘soruşturmaya gerek yok’ mu ne demişler.
Üstelik, soruşturmaya konu olan olaylarla ilgili ‘kanıtlar’ı ‘imha edeceklerini’ de söylememişler mi ?
‘Demokrasi’mizin düşürüldüğü hallere bakın siz.
Bundan tam 222 yıl önce idi.
Fransa’daki ‘Ulusal Meclis’te ‘Anayasanın başlangıç ilkeleri’ de denilebilecek ‘İnsan ve Yurttaş Hakları’ yeniden yazılıyordu.
29 Mayıs’taki ‘genel kurul’da, insan haklarının ‘doğal’ niteliklerini savunan ...
Read more : PAÇASINDAN ASILMAK | Görüntüleme : 537 | Yanıtlar : 0

BİR ÇUVAL CEVİZ (2)

BİR ÇUVAL CEVİZ (2)
Cevizkabuğu’nun ikinci konuğu ise, Prof Dr Ataol Behramoğlu idi.
Hümanist ozanımıza göre, insan bir ‘süreç’tir.
Hocamız, ‘insanlık’ diyeceğine, ‘insan’ demiş olsun.
Doğrudur, insanlık bir ‘süreç’ olup, Fransız Devrimi de ‘çocukluk’ aşaması olarak değerlendirilmektedir.
Sözgelimi, Ekim Devrimi de, ‘delikanlılık’ dönemi olabilir, ama çocukken geçirdiği bir ’hastalıktan’ dolayı erken ölmüştür.
Bu ‘süreç’ içinde, kimi insanlar sürecin gerektirdiği yerde, kimileri de geri bir düzeyde olabilirler.
‘Kin ve nefret’in, insanlığın geri dönemlerine ait bir ‘duygu’ ...
Read more : BİR ÇUVAL CEVİZ (2) | Görüntüleme : 594 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148396 ileti • Toplam 45862 başlık • Toplam 24945 üye

x