Zaman: Pzr Ara 22, 2024 23:58

News News of Metin AYDOĞAN

Site map of Metin AYDOĞAN » Dizin : Metin AYDOĞAN

Bir "Çılgın" Proje; "Kanal İstanbul" / Metin AYDOĞAN

Bir "Çılgın" Proje; "Kanal İstanbul"

Türkiye, dış borcu yarım trilyon dolara yaklaşan, kaynakları tükenmiş, üretmeyen bir ülke haline gelmişken; İşsizlik yüksek boyutlara ulaşmış, halk geçim derdine düşmüşken; ülkenin geliri giderini karşılamıyorken yani borçlanma sürekli hale gelmişken; “Kanal İstanbul” gibi büyük bir ‘proje’ neden gündeme getiriliyor? Bu girişimin amacı nedir? Halk; köprülere, yollara ve tünellere, geçiş bedeli olarak milyar dolarlar öderken; ödemezse üstünü devlet tamamlarken; Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri’nde ve Avrasya Tüneli’nde araç geçişleri, ...
Read more : Bir "Çılgın" Proje; "Kanal İstanbul" / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 2530 | Yanıtlar : 0

Cumhuriyet'in Ulaşım Politikası (1923-1938) / Metin AYDOĞAN

Cumhuriyet'in Ulaşım Politikası (1923-1938)

Kurtuluş Savaşı sonrasında, iç ulaşım o denli güçtü ki, tahıl tarımı yapılan yörelerden başka yörelere ürün götürülemiyor, bu yüzden, özellikle sahil kesimlerine, dışarıdan buğday getiriliyordu. Ulusal pazarın canlanabilmesi için, Anadolu kent ve kasabalarının, hatta köylerinin acilen, ulaşılabilir duruma getirilmeleri gerekiyordu. Oysa, hazinede bu işe ayrılacak para yoktu. Demiryolu işletmeciliği tümüyle yabancıların elindeydi bu alanda Rumlar ve Ermeniler çalıştırılıyordu. Savaştan sonra Türkler’in demiryolu işletmeciliği yapamayacağı ve ulaşımın duracağı söyleniyordu. Türkiye, 8272 kilometreyle ...
Read more : Cumhuriyet'in Ulaşım Politikası (1923-1938) / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 1928 | Yanıtlar : 1

Devşirme Geleneği ve Yaygınlaşan Türk Karşıtlığı / Metin AYDOĞAN

Devşirme Geleneği ve Yaygınlaşan Türk Karşıtlığı

Günümüzde yaygınlaşmakta olan Türk karşıtlığı, Türklüğü ezen onu yoksayan Osmanlı tutumunun, özellikle de devşirme anlayışının, bugüne taşınan sonuçlarıdır. Devşirme geleneği içinde yer alan; rüşvet, yolsuzluk, dışa bağlanma ve siyasi ihanetin politik işleyiş durumuna gelmesi, nedenleri tarihte kayıtlı bir süreçler toplamı ve bu toplamın günümüzdeki sonuçlarıdır. Devşirmeciliğin yaygınlığına yanıt arayan her çaba, ister istemez, Osmanlı devşirmeciliğine ve onun yarattığı kapıkulu anlayışına gidecektir.

İnsan Gereksinimi

Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerinde, savaş tutsaklarının ...
Read more : Devşirme Geleneği ve Yaygınlaşan Türk Karşıtlığı / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 3236 | Yanıtlar : 0

"Bozkırdan Doğan Uygarlık": Köy Enstitüleri / Metin AYDOĞAN

"Bozkırdan Doğan Uygarlık": Köy Enstitüleri

Köy Enstitüleri, 17 Nisan 1940’ta kuruldu. Değişik ülkelerin eğitim sistemleri içinde, Köy Enstitüleri kadar üzerinde çalışma ve tartışma yapılan bir başka eğitim kurumu çok azdır. Bu okullar, ulusal ya da uluslararası araştırmalara konu oldular; dünya eğitbilim ansiklopedilerine girdiler, dünyanın birçok ülkesinde örnek alındılar. Kapatılmalarının üzerinden 63 yıl geçti ama Köy Enstitüleri hâlâ tartışılıyor. Acı ve hüzün veren bir özlem, direnme yaratan bir umutla anılıyor. Bunun nedeni nedir? Nasıl ve ...
Read more : "Bozkırdan Doğan Uygarlık": Köy Enstitüleri / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 3482 | Yanıtlar : 0

Referandum Sonrası / Metin AYDOĞAN

Referandum Sonrası

4, 18 ve 19 Mart’ta yayınladığım yazılarla arkadaşlarımı, 16 Nisan’da yapılacak referandumda HAYIR için çalışmaya çağırmıştım. Referandum yapıldı ve bildiğiniz olaylar yaşandı. Aldığım iletilerden, arkadaşlarımın büyük bir üzüntü içinde olduğu görülüyor. Benzer duyguları ben de taşıyorum.

Üzüntüyü arttıran ana sorun, referandum sonucunun EVET olarak açıklanmasından çok, yasa tanımazlığın resmi tutum haline gelmesidir. Halk iradesinin güvencesiz hale getirilmesidir. Arkadaşlarım, “bizim bu yapılarla bu ülkede seçim kazanmamız mümkün değildir” duygusu içindeler.

Bu duygudan mümkün olan ...
Read more : Referandum Sonrası / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 955 | Yanıtlar : 1

Türk Tipi Yönetim / Metin AYDOĞAN

Türk Tipi Yönetim

Özgürlüğe yönelik adalet duygusunun, topluma egemen kılınarak devlet politikası haline getirilmesi, Türk yönetim biçiminin temel özelliğidir. Bu İslamiyetten önce de böyleydi, sonra da böyledir. Türkler, devleti başından beri, içe dönük baskı aracı olarak değil; toplumun tümünü temsil eden ve dışa karşı kullanılan bir güç haline getirdi. Bu tutum, onlara katılımcı, eşitlikçi ve özgürlükçü yönetim biçimlerini kurma olanağını verdi. Devlet yönetiminde, kişi egemenliğine yönelmediler, temsili kurumlarına ve liyakata önem verdiler. Bölge ve boy ...
Read more : Türk Tipi Yönetim / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 1818 | Yanıtlar : 0

Suriye Düğümü: Türkiye-Rusya-ABD / Metin AYDOĞAN

Suriye Düğümü: Türkiye-Rusya-ABD

Suriye ve Ortadoğu, ABD ve Rusya için önemlidir. Ortadoğu’nun petrol ve doğalgazına bağımlı olan Avrupa Birliği ve Çin için de önemlidir. O nedenle Suriye’deki çatışmayı, bloklar arası çatışma olarak görmek gerekir. Ortadoğu’daki egemenlik yarışı, kalıcı bir çatışmayı barındırmaktadır. Suriye, tarihte olduğu gibi bugün de ve Anadolu’yla birlikte; Doğu-Batı arasındaki “altın köprü”dür. Amerikalılar bu nedenle, “Suriye’yi kontrol eden Ortadoğu’yu kontrol eder. Ortadoğu’yu kontrol eden Rusya’nın ve İpek Yolu üzerinden Çin’in anahtarını elinde tutar” ...
Read more : Suriye Düğümü: Türkiye-Rusya-ABD / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 2068 | Yanıtlar : 0

Barzani "Devleti", PYD-ABD İttifakı ve Türkiye / Metin AYDOĞAN

Barzani "Devleti", PYD-ABD İttifakı ve Türkiye

Kerkük’ü “Kürdistan”a bağlama hazırlığındaki Mesud Barzani, 27 Şubat’ta Türkiye’ye geldi ve devlet temsilcisi gibi karşılandı. Göndere Kürdistan bayrağı çekildi. Karşılama biçiminden duygulanan ve Türkiye’de ilk kez Kürdistan bayrağıyla karşılandığını söyleyen Barzani, ülke ayırımı yapmadan Kürtlerin tümünü kast ederek; “Kürdistan Bayrağı asıldığında her Kürt hangi duyguyu yaşadıysa bende aynı duyguyu yaşadım” dedi. Bu söze hükümetten herhangi bir tepki gelmedi... ABD, Ortadoğu’daki emperyalist çatışmada kullanmak üzere Kürtleri kümeler halinde ve ayrı ...
Read more : Barzani "Devleti", PYD-ABD İttifakı ve Türkiye / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 1976 | Yanıtlar : 0

4 Milyon Suriyeli Neden Kabul Edildi / Metin AYDOĞAN

4 Milyon Suriyeli Neden Kabul Edildi

Dört milyon Suriyeliye yani küçük bir ülke nüfusu kadar insana, yurttaşlık hakkı verilmek isteniyor; bir kısmına verildi. Dünya tarihinde; birçok savaş, işgal ve zora dayalı göç yaşandı. Ancak, en yoğun göçlerde bile, bu kadar insan bu kadar kısa sürede; bir ülkeden başka bir ülkeye göç etmedi. Hiçbir ülke, bu kadar yoğun bir göçü kabul etmedi. Ülkesi ne denli büyük olursa olsun hiçbir devlet, bu kadar insanı içine almadı. Hükümet, ...
Read more : 4 Milyon Suriyeli Neden Kabul Edildi / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 3370 | Yanıtlar : 0

Köprü-Yol Politikası ve Gerçekler / Metin AYDOĞAN

Köprü-Yol Politikası ve Gerçekler

Asma köprülerin beşincisi olan Çanakkale Köprüsü, ikisi Kore ikisi Türk 4 şirketten oluşan konsorsiyuma verildi. Yöntem öncekilerle aynıydı. Konsorsiyum adı verilen geçici ortaklık, içine yüksek teknolojiye sahip 2 Kore firmasını almış, yap-işlet-devret yöntemiyle köprü yapımını üstlenmişti. Bankalardan kredi alınacak, bu kredilere devlet kefil olacaktı. Hükümet, yapılan işe karşılık, şirkete, 16 yıl 2 ay işletme imtiyazı ve kar garantisi verecekti. Öncekilerde olduğu gibi, kar oranı yüksek tutulacak ve bu karı, yolları-köprüleri kullansa ...
Read more : Köprü-Yol Politikası ve Gerçekler / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 2521 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148224 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24903 üye

x