Zaman: Pzr Ara 22, 2024 18:30

News News of Metin AYDOĞAN

Site map of Metin AYDOĞAN » Dizin : Metin AYDOĞAN

21.Yüzyıl Kimin Olacak: ABD, Almanya, Japonya Ekonomik Savaşı / Metin AYDOĞAN

21.Yüzyıl Kimin Olacak: ABD, Almanya, Japonya Ekonomik Savaşı

Dünya’yı gelecekte nelerin beklediğini görmek istiyorsak aranan yanıtı artık, NATO-Varşova, Arap-İsrail çatışmasında ya da Birleşmiş Milletler görüşmelerinde bulamayız. Bunların yerine ABD-Japonya-Almanya (ve Çin) arasındaki ilişkilere ve bu ilişkilerin azgelişmiş yoksul ülkeler üzerindeki etkilerine bakmamız gerekiyor. Sovyetler Birliği’nin dağılması, daha önce çok az insanın düşündüğü bir gerçeği ortaya çıkardı. ABD’nin gölgesinde serpilip gelişen Japonya ve Almanya büyük bir ekonomik güce ulaşmıştı ve bu gücün sağladığı etkiyle dünya politikasına ...

II.Meşrutiyet / Metin AYDOĞAN

II.Meşrutiyet

1908 yılında ilan edilen ve II.Meşrutiyet olarak tanımlanan toplumsal devinim, demokratik devrim olarak değerlendirilir. Kendilerine özgü koşulların gözardı edilmemek koşuluyla, bu değerlendirmeyi kabul etmek gerekir. II.Meşrutiyet girişimi halka ulaşarak köklü toplumsal gelişimler sağlamasa da, Türk siyasi yaşamına ulusçu duygularla biçimlenen yurtsever bir canlılık getirmiştir. Yenilikçi arayışlar içine girilerek, o güne dek söylenmeyenler söylenmiş, yapılmayanlar yapılmıştır. II.Meşrutiyet Türk toplumunun gelişim sürecinde ilerlemeye yönelik önemli bir adım olmuştur.

Çelişkili Devinim

II.Meşrutiyet, 23 Temmuz 1908’de ilan edildi. ...
Read more : II.Meşrutiyet / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 2979 | Yanıtlar : 0

Tuğgeneral Sayın Gürbüz Kaya ve Orgeneral Sayın Hasan Iğsız'a Açık Mektup / Metin AYDOĞAN

Tuğgeneral Sayın Gürbüz Kaya ve Orgeneral Sayın Hasan Iğsız'a Açık Mektup

"Eğer her yerde insanın insana bir borcu varsa, bütün borçlar gibi bunun da ödenmesi gerekir." Mustafa Kemal Atatürk

TUĞGENERAL SAYIN GÜRBÜZ KAYA VE ORGENERAL SAYIN HASAN IĞSIZ'A AÇIK MEKTUP

Değerli Komutanlar,

Şimdiye dek size yazamadım. Nedeninin unutkanlık ya da ihmal olmadığını bilmenizi isterim. Kırılgan olan ve sürekli kötüleşen sağlığım beni birşey yazamaz duruma getirmişti.

Değerli Komutanlar,

Yaşamla ölüm arasındaki gelgitler içinde, sizlerin mesleğinizdeki yükselişinizi ...

I.Meşrutiyet / Metin AYDOĞAN

I.Meşrutiyet

29 Ekim 1923’de ilan edilen Cumhuriyet’in niteliğini anlamak için, I.(1876) ve II.(1908) Meşrutiyet’in ele alınması ve 1876 ile 1923 arasındaki 47 yıllık sürecin değerlendirilmesi gerekir. Önemli olan nereye gelindiği değil nereden nereye gelindiğidir. Kimi tarihçiler, birinci Meşrutiyet’i mutlak monarşiye karşı yapılan demokratik bir girişim ve yenilikçi bir hareket olarak değerlendirir; cumhuriyet düşüncesinin oluşmasına katkı koyduğunu söyler. Bu, gerçeğe uyan bir saptama değildir. I.Meşrutiyet, yabancıların isteklerine göre politika belirlemenin ve bunu halka başarıymış gibi sunmanın ...
Read more : I.Meşrutiyet / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 1427 | Yanıtlar : 0

Cumhuriyet'in İlanı / Metin AYDOĞAN

Cumhuriyet'in İlanı

Doğru Zaman

Mustafa Kemal Atatürk, zaferden sonraki bir yıllık yoğun çalışmasıyla, Türkiye’yi, düşündüğü yenileşme yoluna sokmuştu. 11 ay içinde; saltanat kaldırılmış, Hilafet varlığına “izin verilen” edilgen bir duruma getirilmiş, Lozan imzalanmıştı. Artık elinde, Müdafaa-i Hukuk örgütlerine dayanan Halk Fırkası, yenilenmiş bir Meclis, önerilerini yapmaya hazır bir halk, güvenilir bir ordu ve dar ama inanmış bir kadro vardı. Çok önceden karar verdiği ve “vicdanında ulusal bir sır gibi” sakladığı düşüncesini uygulayacak, Devlet’in yönetim biçimini ...
Read more : Cumhuriyet'in İlanı / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 1604 | Yanıtlar : 0

Sovyetler Birliği Neden Çöktü / Metin AYDOĞAN

Sovyetler Birliği Neden Çöktü

Lenin’in, Ekim Devrimi’nin 71’inci günü coşkulu bir sevinçle oynadığı söylenir. Lenin’i oynatan folklorik ilgi değildi kuşkusuz. 70 gün süren ilk sosyalist yönetim deneyimi olan 1871 Paris Komünü’nün yaşam süresini, bir gün aştığı ve insanlığa daha uzun süreli bir sosyalist deneyim sunduğu için sevinmektedir. Olaya bu gözle bakarak 1991 de, yönetim rekorunu 74 yıla çıkarmanın sevincini yaşamak da olası elbette. Ancak, böylesi dar ve sığ, bir iletiyi içermeyen bu öykü, sınıflı bir ...
Read more : Sovyetler Birliği Neden Çöktü / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 1565 | Yanıtlar : 0

"Anadilde Eğitim" Olursa Ne Olur / Metin AYDOĞAN

"Anadilde Eğitim" Olursa Ne Olur

Türkiye’de uzun süredir; “Kürt sorunu”, “azınlık hakları”, “anadilde eğitim” gibi tanımlarla bir tartışma yaşanıyor. Sayıları az etkileri yüksek bir takım insanların, medya gücünü kullanarak başlattığı tartışma, bugün hükümet uygulamalarına dek gelmiş, somut uygulamalara dönüşmüştür. Buna karşın bilimden ve gerçeklerden uzak, sürekli yinelemelerle sürdürülen bu ilkel tutum gereken yanıtı yeterince almamış, halk aydınlatılamamıştır. Oysa, söylenen ve yapılanlar ülkenin yararına, özellikle de Kürt kökenli vatandaşların yararına işler değildir; çıkışı olmayan yeni bir ...
Read more : "Anadilde Eğitim" Olursa Ne Olur / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 1158 | Yanıtlar : 0

Ankara'nın Başkent Oluşu / Metin AYDOĞAN

Ankara'nın Başkent Oluşu

Ankara’nın Anlamı

13 Ekim 1923’te, İsmet Paşa’nın imzasıyla verilen tek maddelik bir yasa önerisi, Meclis’te “uzun tartışmalardan sonra” kabul edildi. Yasa şöyleydi: “Türkiye Devleti’nin yönetim merkezi Ankara şehridir.” 1  İstanbul basını, saray artıkları, gizli-açık karşıtçılar ve yabacılar yasaya karşın, Ankara’nın başkent olmasını istemediler ve gözdağı içeren görüşler ileri sürdüler. Batı’nın kimi devlet yetkilileri, başkent olması durumunda; “Ankara’ya büyükelçilik açmayacaklarını” belirten açıklamalar yaptı. 2  Kurtuluş Savaşı’nın önderlerinden Refet Paşa bile, “İstanbul payitaht olarak ...
Read more : Ankara'nın Başkent Oluşu / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 983 | Yanıtlar : 0

Dünden Bugüne Çin Devrimi 1-3 / Metin AYDOĞAN

Dünden Bugüne Çin Devrimi -1

1 Ekim 1949 günü Çin Halk Cumhuriyeti kuruldu ve Çin’in bağımsızlığı ilan edildi. 10 milyon kilometrekare toprağı ve 1 milyar nüfusuyla bu büyük ülke emperyalizmin etki alanından çıkıyor ve sosyalist ülkeler arasına katılıyordu. 1 Ekim 1949’da silahlı savaşımı (mücadeleyi) bitiren devrim, sürekli kılınan yenileşme atılımlarıyla bugün dünyayı bir başka alanda, ekonomi ve toplumsal kalkınma alanında sarsıyor, dünyanın dengesini değiştiriyor. 20.yüzyılın ilk yarısında, insanları kent sokaklarında açlıktan ölen, nüfusunun yüzde 90’nı ...
Read more : Dünden Bugüne Çin Devrimi 1-3 / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 2074 | Yanıtlar : 3

Hukukla Korkutma / Metin AYDOĞAN

Hukukla Korkutma

Gerçeğin Karanlığı

Adalet duygusunun çekinceli (tehlikeli) biçimde yara aldığı günlerden geçiyoruz. Toplumların özellikle Türk toplumunun temel taşı olan adalet duygusu yok edilerek amaçlanan karmaşa (kaos) ortamı yaratılabilecek mi? Osmanlı imparatorluğunun son dönemlerinde de uygulanan bu durumdan çıkmasını bilen Türk toplumu, aynı beceriyi yine gösterecek, dünyaya egemen olduğunu sananların hevesleri yine kursağında kalacaktır.

Türkler, eşitlikçi ve katılımcı yaşam biçimiyle köklü bir hukuka ve buna bağlı adalet anlayışına sahiptir. Türklerin İslamiyet’i kabul etmesinin ana nedeni ...
Read more : Hukukla Korkutma / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 873 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148224 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24903 üye

x