Zaman: Pzr Ara 22, 2024 18:44

News News of Metin AYDOĞAN

Site map of Metin AYDOĞAN » Dizin : Metin AYDOĞAN

İşgal İstanbul'u ve Mustafa Kemal / Metin AYDOĞAN

İşgal İstanbul'u ve Mustafa Kemal

Türk ordusu, 6 Ekim 1923 günü törenle İstanbul’a girdi. İşgalciler, İstanbul’da elkoydukları silah ve donanımı, 1 Ekim 1923 günü Tümgeneral Selahattin Adil’e teslim etmiş; 2 Ekim’de, son birliklerini gemilere bindirdirerek ülkeyi terk etmişti. Birkaç yıl öncesinde düşlere bile giremeyen ve Anadolu’daki halk savaşıyla sağlanan bu başarı, Türk ulusu için kuşkusuz büyük bir olaydı. Ancak, bu olayın İstanbul için, kurtuluşun ötesinde tarihsel ve kültürel bir boyutu vardı. İstanbul, çürüyen bir düzenin ...
Read more : İşgal İstanbul'u ve Mustafa Kemal / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 2083 | Yanıtlar : 0

Avrupa Güç Durumda / Metin AYDOĞAN

Avrupa Güç Durumda

Avrupa’da giderilemeyen ekonomik ve toplumsal bir bunalım yaşanıyor. Pazar gereksinimini karşılamak için oluşturulan Avrupa Birliği, büyüklerin özellikle Almanya’nın etkisi altına girmiş durumda. Fransa ve İngiltere durumdan rahatsız. Kimilerine göre geleceği olmayan AB oluşumu sorunları çözemiyor. Yabancı düşmanlığına dayalı ırkçılık ve milliyetçilik yayılıyor. Ekonomik göstergeler olumlu değil. Orta sınıf küçülüyor, yoksulluk artıyor. Yunanistan, Portekiz, İrlanda, İtalya ve Fransa başta olmak üzere AB ülkeleri akçalı (mali) sorunlarla boğuşuyor. Buna karşın, Türkiye’de Avrupa Birliği’nin peşine ...
Read more : Avrupa Güç Durumda / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 1001 | Yanıtlar : 0

Milliyetçi Hareket Partisi / Metin AYDOĞAN

Milliyetçi Hareket Partisi

İlk Dönem

Milliyetçi Hareket Partisi, ilk döneminde özellikle gençlik üzerinde etkili olan ve bu etkiyi Meclis’ten çok Meclis dışında kullanan, eyleme dönük bir örgüttür. MHP’nin ortaya çıkışı, yeni bir parti olarak kurulmasıyla değil, Alparslan Türkeş’in arkadaşlarıyla birlikte, başka bir partinin yönetimine gelmesiyle başlar. Alparslan Türkeş bir küme (grup) arkadaşıyla birlikte Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP)’nin yönetimine gelmiştir. Türkiye Komünizmle Mücadele Derneği (TKMD)’nin desteğiyle gerçekleşen bu değişimle, ılımlı bir karşıtçı partisi olan CKMP, ...
Read more : Milliyetçi Hareket Partisi / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 945 | Yanıtlar : 0

Cumhuriyet Halk Partisi (1-4) / Metin AYDOĞAN

Cumhuriyet Halk Partisi (1)

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Kökleri

Hakimiyeti Milliye ve Yeni Gün gazeteleri, 7 Aralık 1922’de, Mustafa Kemal’in bir açıklamasını yayınladı. Açıklamada, “halktan gördüğüm sevgi ve güvene layık olabilmek için sıradan bir vatandaş olarak, yaşantım boyunca sürdürmek ve ülke yararına adamak amacıyla, halkçılık temelinde ve ‘Halk Fırkası’ adıyla bir parti kurmak istiyorum” deniyor 1  ve ülkenin siyasi geleceğiyle ilgilenen aydın ve düşünürler, konuyla ilgili tartışmaya çağrılıyordu. Atatürk, bu çağrıdan yaklaşık bir ay sonra, aynı ...
Read more : Cumhuriyet Halk Partisi (1-4) / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 1614 | Yanıtlar : 0

Çözülen İmparatorluk ABD / Metin AYDOĞAN

Çözülen İmparatorluk ABD

Dünyanın 'süper gücü' ABD, bugün giderek ağırlaşan toplumsal sorunların etkisi altındadır. Üretimsizliğin ve mali sermaye ticaretinin yol açtığı ekonomik açmaz, kamusal yaşamın her alanında kalıcı bozulmalar yaratıyor. Bir zamanlar yaşam biçimi ve varsıllığıyla 'göz kamaştıran' ABD, bugün “ikinci sınıf bir ülke olma” çekincesiyle karşı karşıya. Başka uluslara “sermaye ve teknoloji bağımlılığı” artıyor. Nüfusun “yüzde 10’u açlık sınırında”. Her üç çocuktan birinin “17 yaşından önce bir kamu yardımına gereksinimi var”. 35 milyon Amerikalı ...
Read more : Çözülen İmparatorluk ABD / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 1132 | Yanıtlar : 0

Türkiye'de "Hain" Neden Çok / Metin AYDOĞAN

Türkiye'de "Hain" Neden Çok

Yozlaşma ve Yabancılaşma

Günümüz Türkiyesi’nde, politikacılar başta olmak üzere kimi üst düzey kamu yöneticileri, iş adamları, gazeteciler, akademisyenler ve aydınlar arasında, yoğun bir yozlaşma ve yabancılaşma yaşanmaktadır. Ülkenin ve ulusun çıkarları yönünde değil de, ilişki içinde oldukları küresel güç merkezlerinin istekleri yönünde davranan, sayıları az etkileri çok bu insanlar; ele geçirmiş oldukları siyasi ve akçeli güçle, ülke ve ulus karşıtı eylemler içine girmektedirler. Eski milletvekili Kamran İnan, bu olgu için olacak; ...
Read more : Türkiye'de "Hain" Neden Çok / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 1277 | Yanıtlar : 0

Uluslaşma Sürecinde Dilin Önemi / Metin AYDOĞAN

Uluslaşma Sürecinde Dilin Önemi

“Türk dili; çekim biçimindeki hiç bozulmayan düzgünlük ve düzeni, yapısından gelen kavrama kolaylığı ve yaratılan olağanüstü anlatım gücünü anlayabilenleri heyecana sürükler. Türkçedeki en ustalıklı yapı, eylem (fiil) yapısıdır. Hiçbir dilin anlatamadığı ya da ancak birçok sözcükle anlatmaya çalıştığı anlam inceliklerini, Türk dili tek bir sözcükle anlatabilir. Türk dilini incelerken, insan zekasının dilde başardığı büyük mucizeyi görürüz” (Friedrich Maks Müller Alman Dilbilimcisi)

Dil Ulus İlişkisi

Dil ile ulus arasındaki dolaysız ilişki, bugün, ...
Read more : Uluslaşma Sürecinde Dilin Önemi / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 2531 | Yanıtlar : 0

Kemalist Eğitim Dizgesi (Sistemi) / Metin AYDOĞAN

Kemalist Eğitim Dizgesi (Sistemi)

Cumhuriyet’in ilk döneminde binbir güçlükle oluşturulup uygulanan eğitim dizgesi, bugün büyük bir bozulma içindedir. Osmanlı’nın son döneminde yaşanan eğitim karmaşası yeniden yaşanıyor. Dışarda hazırlanıp içerde uygulanan eğitim izlenceleri (programları) gençlere öğrenmeyi değil, öğrenmemeyi öğretiyor. Çok başlı eğitim yeniden gündemde. Dinsel eğitim yayılıyor. Günümüzdeki çöküş ve geri dönüşü yaşarken, okulların açıldığı bu günlerde Cumhuriyet döneminde yoksunluklar içerisinde gerçekleştirilen büyük eğitim atılımını anımsatmak istedik. Umarız bu güne yönelik sonuç çıkarmada yararlı olur, çözüm ...
Read more : Kemalist Eğitim Dizgesi (Sistemi) / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 1348 | Yanıtlar : 0

Sakarya Meydan Savaşı / Metin AYDOĞAN

Sakarya Meydan Savaşı

12 Ağustos 1921, Kurban Bayramı’nın ilk gününde Mustafa Kemal, Hacı Bayram Camisinin çevresine taşan “beş bin kişiyle birlikte Bayram namazını kıldı” ve o günlerde Ankara’da bulunan ünlü Amerikalı gazeteci Laurence Show Moore’un saptamasıyla, “halkın görülmemiş sevgi gösterileri arasında” cepheye hareket etti. 1  Eskişehir ve Kütahya savaşlarından sonra orduyu Sakarya’nın gerisine çekmiş, geri çekilmenin sorumluluğunu üstlenmişti. Meclis, geri çekilmeden duyduğu üzüntü ve hoşnutsuzluğa karşın yetkilerinin tümünü ona vermiş ve Başkomutan olarak cepheye göndermişti. ...
Read more : Sakarya Meydan Savaşı / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 1993 | Yanıtlar : 0

12 Eylül'ün Gerçek Yüzü / Metin AYDOĞAN

12 Eylül'ün Gerçek Yüzü

12 Eylül Darbesi diyince akla; askerler, cezaevleri, idamlar ve aydınlara uygulanan yoğun kıyım geliyor. Bu doğrudur. Bunlar şiddet döneminin yaygın uygulamalarıdır ve o dönem insanlarının yaşadığı gerçeklerdir. Ancak, 12 Eylül’ün niteliği ve gerçek amacı konusunda görülemeyen ya da yeterince görülemeyen bir yanı vardır. Önemli olan bunu görmektir. 12 Eylül, ulusal pazarın uluslararası şirketlere koşulsuz açılarak küresel işleyişin parçası durumuna getirilmesi girişimidir. 24 Ocak Kararları, bu girişimin en açık anlatımıdır. 24 Ocak, ...
Read more : 12 Eylül'ün Gerçek Yüzü / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 2461 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148224 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24903 üye

x