Zaman: Cum Kas 22, 2024 8:48

News News of GuncelMeydan

Site map of GuncelMeydan » Dizin : GuncelMeydan

BİLİM ‘ÜZERİNE’ (3)

BİLİM ‘ÜZERİNE’ (3)
Michel Clouscard ile devam edecek olursak; onun en yakın arkadaşı olup ölümünden sonra onun görüşlerini, en doğru biçimiyle anlatan Dominique Pagani’ye de göndermeler yapacağız.
Örnek olsun Clouscard’ın “Idéologie du désir” başlıklı çalışması, ilk bakışta ‘zevk ideolojisi’ olarak çevrildiğinde, bilim yanlısı ve ideoloji karşıtı bir yazarın sanki ‘zevk’ karşıtıymış gibi olduğu anlaşılabilir; oysa anlatılmak istenen ‘doğal zevkler’in bile ‘ideolojik’ bir yapıya büründürülmesinden yakınılmasıdır.
Peki ama bu ‘değişim’, hatta müdahale ile ‘değiştirmek’ işlemi (muter) ...
Read more : BİLİM ‘ÜZERİNE’ (3) | Görüntüleme : 104 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Üretim Araçları Pahalanırsa Çiftçi Vazgeçer

Dünya nüfusu arttıkça beslenmenin değeri artmaktadır. Planlı ve doğru tarım ürün israfını önler. Üretim araçlarının fiyatının artmaması üreticiyi teşvik eder.

Birçok haberim ve makalemde gübre, akaryakıt, ilaç, saman, yem vb giderlerin çiftçiyi üreticiyi zor durumda bıraktığına değinmiştim. Bu girdilere her değindiğimden sonraki zaman aralığında bir daha baktığımda ilk değindim günden daha kötüye doğru gittiğini gördüğümde çiftçi adına üzülüyorum. Bu sefer bu girdilere değinmeyeceğim.

Neye değineceksin dediğinizi duyar gibiyim. Önce bir tespit yapacağım sonra konunun özüne ...
Read more : Üretim Araçları Pahalanırsa Çiftçi Vazgeçer | Görüntüleme : 382 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

BİLİM ‘ÜZERİNE’ (2)

BİLİM ‘ÜZERİNE’ (2)
Bir bilimsel araştırmada kullanılacak sözcük, terim, deyim ve kavramları tanımlamaya, Hegel’e atfedilen “En iyi bildiğimiz şey onu hiç bilmediğimizdir” sözüyle ‘başlamak’ gerektiği söylenebilir. (1)
Türkçesiyle ‘sıfırdan başlanacak’ demektir.
İşte tam da bu nedenle etimoloji, felsefe için ‘fausse piste’ olmaktadır. Çünkü belli bir noktada tıkanmaktadır.
Bununla birlikte, her araştırma konusu, örneğin doktora gibi, ‘konunun felsefesi’ne girmek demek olmadığı için, ancak ve sadece konunun ‘üzerine’ kimi açıklamalar yapılabilecektir.
İşte bu ‘üzerine konuşup yazmaya’ Fransızcasıyla ...
Read more : BİLİM ‘ÜZERİNE’ (2) | Görüntüleme : 98 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

BİLİM ‘ÜZERİNE’

BİLİM ‘ÜZERİNE’
‘En Büyük Bozkurt’ başlıklı yazımı bitirirken
« En azından, bu kez olsun, ‘bana göre’ diyerek bilir-bilmez yorum yapmak yerine, bu kavram ve sembollerin ‘adam gibi’ tartışması yapılabilsin isterim.
Ee bunun için, esaslı bir ‘bilimsel araştırma yöntemi’ne gereksinme vardır değil mi ama?
Bu yorum yapan aklı-evvellerin hangisi doğru dürüst bir ‘bilim tanımı’ yapabilir diye soralım bakalım» demiştim.
Tanımlamak işinin kendisinin de ‘tanımlanma’ya gereksinmesi var aslında.
Ancak, örneğin ‘tanımlama’yı ‘betimleme’den ayırdetmeyi beceremeden ‘bilim’ tanımına gidilemeyeceği ...
Read more : BİLİM ‘ÜZERİNE’ | Görüntüleme : 106 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

ALPASLAN HOCAYI DERİN BİR SAYGI VE SEVGİ İLE ANARKEN… Dr. Noyan UMRUK

ALPASLAN HOCAYI DERİN BİR SAYGI VE SEVGİ İLE ANARKEN…
Dr. Noyan UMRUK

11 yıl önce bir 13 temmuz Çarşamba günü güzel, hüzünlü ve de anlamlı bir buluşma olmuştu Hocanın başucunda… O’nun ışığı ile aydınlanmış yüzlerce aydın, emekçi dostları, öğrencileri, gönüldaşları O’nunla buluşup, konuşmuş; O’nu gönlümüze, yüreklerimize, beyinlerimize daha bir iyice yerleştirmiştik... Ne çabuk geçiyor bu hain zaman…

İnsanlar vardır kem küm eder, iki kelimeyi yan yana getiremez. O, son yıllarda yurdun dört bir yanını dolaşıp, ...

ŞAFAKLAR YÜZÜNÜ GÖSTERDİ, MÜCADELEYE DEVAM… ALİ ERALP

ŞAFAKLAR YÜZÜNÜ GÖSTERDİ, MÜCADELEYE DEVAM…

Analar, babalar, dedeler, nineler, çocuklar feryat ediyorlar…

Açız, açız diye bağırıyorlar…

Ama yönetenler bu feryatları duymuyor, dönüp bakmıyorlar bile.

Onlar, yığınları aldatmaya devam ediyorlar. Yalan üstüne yalan söylüyorlar.

Geceyi gündüz gibi gösteriyorlar. Ağıtları gülücüklere benzetmeye çalışıyorlar.

Çarşı – Pazar, yokluk, yoksulluk, açlık onların umurlarında değil. Konuştukları, bildikleri bir tek dil var: Din, iman, cennet – cehennem, huriler, melekler…

Ürettikleri bir şey yok. Sadece satıyorlar. Babalarından kalan malları hayırsız mirasyediler, ...
Read more : ŞAFAKLAR YÜZÜNÜ GÖSTERDİ, MÜCADELEYE DEVAM… ALİ ERALP | Görüntüleme : 191 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Ali ERALP

BU ÜLKEYİ 22 YILDIR CEMAATLER, BEŞLİ ÇETE VE HALK DÜŞMANI POLİTİKACILAR YÖNETİYOR… ALİ ERALP

BU ÜLKEYİ 22 YILDIR CEMAATLER, BEŞLİ ÇETE VE HALK DÜŞMANI POLİTİKACILAR YÖNETİYOR…

ALİ ERALP

“Halk düşmanı politikacılar” dedim. Neden böyle söyledim?

Emeklileri 10 bin TL açlık ücretine bağlayanlar kendilerine gelince maaşlarını 230 bin TL’den 280 bin TL’ye çıkarıyorlar. Sonra da gidip deniz kenarında, 5 yıldızlı otellerde keyif çatıyorlar.

Askıdan ekmek alıp, evine götürenler; sabah ezanında üç kuruş indirim için kuyruğa giren 70 yaşındaki emekliler, yani aç insanlar akıllarına hiç gelmiyor. Utanmıyorlar. Sıkılmıyorlar.

Onların aklına sadece ...

TÜRKİYE’Yİ YENİDEN SEVMEK

TÜRKİYE’Yİ YENİDEN SEVMEK
Fransa seçimlerinin ardından, ülke içi ve dışında bir dizi ‘yorum‘ yapıldı.
Kimi ‘politik’, kimi sosyolojik ve kimi ‘pratik‘ diyelim.
‘Politik’ derken, politika (la politique) ve ‘siyaset’ (le politique) ayırımı yapmak istiyorum.
O nedenle sağcılar kaç oy aldı faşistler kaç oy; komünistler kaç oy aldı sosyalistler kaç; solcular kaç oy aldı ekolojistler kaç diye bakmayacağım.
‘Aşırı’ diye nitelendirilen ‘Başıdik Fransa’ (FR- la France İnsoumise) hareketinin lideri Jean-Luc Mélanchon’un ‘Fransa’yı yeniden sevmek zamanı’ (On ...
Read more : TÜRKİYE’Yİ YENİDEN SEVMEK | Görüntüleme : 134 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

EN BÜYÜK BOZKURT

EN BÜYÜK BOZKURT
29 Nisan 2011 yılında yazdığım bir yazının başlığı ‘En büyük Bozkurt’ idi.
Söz konusu yazıda Jacques Benoist-Méchin’in 1954 yılında yayımlanan Kurt ve Leopar (Le loup et le léopard) başlıklı kitabına gönderme yaparak, Mustafa Kemal’i eleştirmesine değinmiştim.
Bénoit-Méchin sözde islam tarihçisi olup, kitabında Mustafa Kemal’i Türkleri Müslümanlıktan uzaklaştırmakla suçlamaktaydı. (Mustafa Kemal arrache la Turquie à l’islam)
Bugün Yılmaz Özdil, H.C. Armstrong’un 1932 yılında yayımlanan The Gray Wolf başlıklı kitabında ise Mustafa Kemal Atatürk’ü ...
Read more : EN BÜYÜK BOZKURT | Görüntüleme : 158 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

‘MUSTAFA KEMAL’( !)

‘MUSTAFA KEMAL’( !)
‘Milliyetçi’ ( !) Hareket Partisi’nin ‘Gençlik Kolları’ olan ‘Ülkü Ocakları’nın, başka diğer ‘Milliyetçi’ düşüncelerinin yanısıra Atatürkçü düşüncenin de en ateşli savunucuları olduğu söylenmektedir.
Paris’teki ‘Türk Federasyonu’nun başkanlarından biri, ADD başkanı olarak bizzat bana, ‘Habip bey, biz sizden daha fazla Atatürkçüyüz’ demişti.
Kuşkusuz gülümseyerek geçiştirmiştim.
Çünkü, ağabeylerinin 68 Gençliği’ne yaptıklarını bildiğim gibi, 80 öncesi dönemde, 80 Darbesi’nin hazırlanmasındaki ‘işlev’lerini de yakından biliyordum.
Türkiye’deki ‘siyasi cinayetler’in hemen hemen tümünde bu sözde ‘Milliyetçi’ kesimlerin yerine ...
Read more : ‘MUSTAFA KEMAL’( !) | Görüntüleme : 153 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148202 ileti • Toplam 45740 başlık • Toplam 24893 üye

x