Zaman: Prş Kas 21, 2024 16:06

News News of Sinan MEYDAN

Site map of Sinan MEYDAN » Dizin : Sinan MEYDAN

Tarihçi - Yazar

Puşide-i Siyah / Sinan MEYDAN

Puşide-i Siyah

8 Temmuz 1920'de Bursa işgal edildi. 10 Temmuz 1920'de meclis kürsüsü “puşide-i siyah”la kaplandı. 2 yıl 2 ay 2 gün meclis kürsüsünde kalan o siyah örtü, sadece Bursa'nın değil, tüm Türkiye'nin üstüne çöken işgal karanlığını simgeliyordu.

Resim

Bugün 26 Ağustos… Bu toprakları yeniden vatan yapan “Büyük Taarruz”un 97. yıl dönümü.

İngiliz destekli işgalci Yunan orduları, Temmuz 1921'de Ankara'nın 50 km. yakınına kadar geldiler. Osmanlı üç başkentini; İstanbul, Edirne, Bursa'yı bile kaybetti. 1918-1922 arasındaki ...
Read more : Puşide-i Siyah / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1069 | Yanıtlar : 0


Türkiye'de Madencilik / Sinan MEYDAN

Türkiye'de Madencilik

The Borax Consolidated Ltd'den Etibank'a

Osmanlı, 19. yüzyılda yabancı şirketlere 99 ile 15 yıl arasında maden imtiyazları verdi. Genç Cumhuriyet ise madenleri devletleştirip işletti. 1923-1954 arasındaki maden politikası yerli-milli-devletçiydi.

Resim

Kanadalı Alamos Gold ve yerli ortağı, Çanakkale Kirazlı'da altın arıyor. Uzmanlara göre orada şimdilik 195 bin ağaç kesildi.

2004'te çıkan Maden Kanunu'na göre maden şirketlerine kolaylıklar tanındı. 2005'ten itibaren Türkiye'de maden aramak için ruhsat isteyen yabancı şirket sayısında büyük artış oldu.

Türkiye'nin bugün ...
Read more : Türkiye'de Madencilik / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1183 | Yanıtlar : 0


Faşizm çağında demokrasi deneyi Serbest Cumhuriyet Fırkası / Sinan MEYDAN

Faşizm çağında demokrasi deneyi Serbest Cumhuriyet Fırkası

“Memnunlukla görüyorum ki Laik Cumhuriyet esasında beraberiz. Zaten benim siyasal hayatta bir taraflı olarak daima aradığım ve arayacağım temel budur…” (Atatürk, 11 Ağustos 1930)

Resim

Bundan tam 89 yıl önce, 12 Ağustos 1930'da, Türkiye'de Serbest Cumhuriyet Fırkası adlı bir parti kuruldu. Böylece Atatürk'ün genç Cumhuriyeti, 1925'teki başarısız Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası denemesinden 5 yıl sonra ikinci defa çok partili hayat denemesi yapmış oldu.

Peki ama Serbest Cumhuriyet Fırkası neden ...
Read more : Faşizm çağında demokrasi deneyi Serbest Cumhuriyet Fırkası / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 918 | Yanıtlar : 0


Atatürk'ün son devrimini de yok ettiler! TÜRK ORMAN DEVRİMİ / Sinan MEYDAN

Atatürk'ün son devrimini de yok ettiler! TÜRK ORMAN DEVRİMİ

1937'de 3116 Sayılı, 136 maddelik Orman Kanunu hazırlandı. Kanunun gerekçesinde “Devlet malı olan ormanları, kişisel kazanç duygusu ile hareket eden müteahhitlerin elinden kurtarıp korumanın” amaçlandığı belirtilmişti.

Çanakkale'de Kaz Dağları yakınında Kanadalı Alamos Gold ve yerli ortağı Doğu Biga, altın madeni arıyor. Bu kapsamda şimdilik, Enerji Bakanlığı'na göre 13 bin, uzmanlara göre 195 bin ağaç kesildi.

Kaz Dağları'nda binlerce ağaç keserek altın arayan yabancı firmanın yerli ortağına ...
Read more : Atatürk'ün son devrimini de yok ettiler! TÜRK ORMAN DEVRİMİ / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1324 | Yanıtlar : 0


Boris'in Dedesi: Ali Kemal / Sinan MEYDAN

Boris'in Dedesi: Ali Kemal

Ali Kemal, İttihat ve Terakki karşıtlığından Milli Mücadele düşmanlığına savruldu. Yazılarında Kuvayı Milliye'ye ve Atatürk'e saldırdı. Koyu İngilizciydi. Ayrıca Artin Kemal diye anıldı.

İngiltere'de Muhafazakar Parti'nin yeni lideri Boris Johnson, İngiltere'nin yeni başbakanı oldu. İlginçtir! Boris Johnson, Osmanlı'nın son İçişleri Bakanlarından Ali Kemal'in torunu Stanley Johnson'un oğlu…

“Osmanlı torunu İngiltere başbakanı oldu” diye sevinenlerimiz, Boris'in dedesi Ali Kemal'i öve öve bitiremediler: Ali Kemal'in Abdülhamit istibadına karşı mücadele eden bir “özgürlük savaşçısı”, ...
Read more : Boris'in Dedesi: Ali Kemal / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1129 | Yanıtlar : 0


Lozan Barış Bayramı nasıl yasaklandı nasıl unutturuldu? / Sinan MEYDAN

Lozan Barış Bayramı nasıl yasaklandı nasıl unutturuldu?

“Lozan Antlaşması, Türk tarihinde bir dönüm noktasıdır. Türk milleti için siyasal bir zafer oluşturan bu antlaşmanın Osmanlı tarihinde eşi yoktur… Lozan Antlaşması imza gününün ‘milli bayram' olarak kabul edilmesi uygundur.” (Mustafa Kemal Atatürk, 26 Temmuz 1927)

Resim

Birkaç gün önce Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Alinur Aktaş, “30 Ağustos halkın genelini ilgilendiren bir bayram değildir” dedi. AKP'li Başkan'ın tepki çeken bu açıklaması, aslında AKP'nin milli bayramlara bakışını özetliyor. ...
Read more : Lozan Barış Bayramı nasıl yasaklandı nasıl unutturuldu? / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1317 | Yanıtlar : 1


FETÖ zehrinin panzehiri / Sinan MEYDAN

FETÖ zehrinin panzehiri

“Bizi yanlış yola sevk eden kötülükler biliriz ki çok kere din perdesine bürünmüşler, saf ve temiz halkımızı hep şeriat sözleriyle aldata gelmişlerdir…” (Atatürk, Adana, 16 Mart 1923)

Bugün 15 Temmuz; Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'ne, onun kurumlarına; meclisine ve ordusuna yönelik FETÖ darbesinin yıldönümü… 15 Temmuz konuşulurken bazı şeyler nedense hiç konuşulmuyor. Mesela FETÖ'nün “biat kültürüne” dayanan “bir cemaat” yapılanması olduğu konuşulmuyor. FETÖ'nün özünde “din istismarı” ve “Allah'la aldatmak” olduğu konuşulmuyor. FETÖ'nün, laikliğin ...
Read more : FETÖ zehrinin panzehiri / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1137 | Yanıtlar : 0


O fotoğrafın gerçek öyküsü / Sinan MEYDAN

O fotoğrafın gerçek öyküsü

Atatürk Türkiye Cumhuriyeti'ni, halkı dinleyerek, halkla konuşarak kurdu. Anadolu'da halk, yüzyıllar sonra ilk kez ayağına kadar gelip kendisini can kulağıyla dinleyen halkçı bir liderle karşılaştı…

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun makam odasına astığı “köylüyü dinleyen Atatürk” tablosu hakkında gerçek dışı bazı iddialar ortaya atıldı. Bu konuda öyle ileri gidildi ki, Türkiye gazetesinde bir köşe yazarı, o fotoğrafın 1924'te Erzurum'un Korucuk Köyü'nde çekildiğini ve fotoğrafta Atatürk'ün konuştuğu kişinin de Fetullah Gülen'in Halil dedesi ...
Read more : O fotoğrafın gerçek öyküsü / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1616 | Yanıtlar : 0


Abdülhamit siyasetinin ilk kurbanı: KIBRIS / Sinan MEYDAN

Abdülhamit siyasetinin ilk kurbanı: KIBRIS

1 Temmuz 1878'de devletler hukukunda görülmemiş garip bir antlaşmayla Kıbrıs İngiltere'ye “emaneten” terk edildi. İngiltere, Kıbrıs'a karşılık her yıl Osmanlı'ya 22 bin 936 kese altın ödeyecekti

Doğu Akdeniz kaynıyor. Kıbrıs açıklarında doğal gaz arama kavgası büyüyor. Bugün uluslararası petrol şirketlerinin üşüştüğü Kıbrıs, bir zamanlar tamamen bizimdi.

Kıbrıs, bundan tam 141 yıl önce, 1 Temmuz 1878'de, II. Abdülhamit tarafından savaşsız İngiltere'ye bırakıldı.

Şöyle ki!

1877-78 OSMANLI RUS SAVAŞI (93 HARBİ)

Rusya, ...
Read more : Abdülhamit siyasetinin ilk kurbanı: KIBRIS / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1653 | Yanıtlar : 0


Sarayın değil milletin dediği olur! MİLLETiN AZiM VE KARARI / Sinan MEYDAN

Sarayın değil milletin dediği olur! MİLLETiN AZiM VE KARARI

21/22 Haziran 1919'daki Amasya Genelgesi'nden beri bu topraklarda “sarayın değil milletin dediği” oluyor. Bundan sonra da öyle olacak…

Atatürk ve birkaç arkadaşı 21-22 Haziran 1919 gecesi Amasya'da bir “bağımsızlık bildirisi” yayımladılar. “Amasya Genelgesi” adı verilen bu bildiride hem “emperyalizme” hem de “saraya-sultana” karşı “milletin azim ve kararı” vurgulanıyordu. Amasya Genelgesi'nin yayımlanmasından sadece bir gün sonra, 23 Haziran 1919'da Osmanlı Saray Hükümeti, Atatürk'e adeta savaş ilan etti. ...
Read more : Sarayın değil milletin dediği olur! MİLLETiN AZiM VE KARARI / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 994 | Yanıtlar : 0


 

Giriş  •  Kayıt


Sayımlamalar

Toplam 148202 ileti • Toplam 45740 başlık • Toplam 24893 üye

x