Zaman: Çrş Nis 02, 2025 3:05

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

BİRAZ DAHA TRUMP

BİRAZ DAHA TRUMP
Geçen yazıda, Trump’ı küçümsemenin ancak kendi kendini aldatmak demek olduğuna işaret ederek, Trump’la neler olabileceği konusunu biraz daha açacağımızı söylemiştik.
Yalçın Küçük’ün her ABD başkanının kendine özgü bir ‘öğreti’ (doktrin) geliştirdiğine ilişkin savını anımsayarak acaba Trump’ın da yeni bir ‘öğreti’ geliştireceği söylenebilecek midir?
Bunun için henüz erken diyelim.
Çünkü ‘kuram’ her zaman ‘eylem’den sonra gelmektedir.
O nedenle, öncelikle Trump’ın neler yapacağını görmemiz gerekiyor.
Bununla birlikte, bugüne değin neler yaptıklarına biraz daha yakından ...
Read more : BİRAZ DAHA TRUMP | Görüntüleme : 79 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

HEYBEDEKİ TURP : TRUMP

HEYBEDEKİ TURP : TRUMP
Herkesin heybesi kendisine göre olduğuna göre turpları da kendince olacaktır, değil mi ama?
Biz Türkiye’de turbun büyüğü kim diye tartışırken, ABD’linin heybesinden Trump’ın çıktığını gördük.
Ve ilk seçildiği dönemde de, bu adam deli, böyle devlet adamı mı olur diye tartışmıştık.
Oysa o günlerde de kazın ayağının öyle göründüğü gibi olmadığını söylemiştik.
Evet Trump şöyle cahil, böyle kaba biridir ama ABD’nin başına, bu kez güçlenerek gelmiştir.
‘Amerikan halkını seçimi’dir diyen ‘siyaset bilimci’lerden ...
Read more : HEYBEDEKİ TURP : TRUMP | Görüntüleme : 59 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

‘MİLLET’İN KÖKENİ

‘MİLLET’İN KÖKENİ
Millet, ‘Devlet’in de ‘Ülke’nin de türümüdür (genèse) demiştim.
Büyük olasılıkla, kimileri bunda ne var diyecek ve kimileri de hiçbir şey anlamadığını itiraf edecektir.
O nedenle biraz açalım.
‘Türüm’, türemekten geliyor, arapçası ‘mahreç’ olabilir mi bilmiyorum.
Ama ‘ilk kaynak’, ‘çıkak’ veya örneğin su için ‘göze’ denilebilir.
Ve buradan, suyu temel alarak bir akılyürütme yapabiliriz.
Belli bir coğrafyanın kimi kesimlerinde su ‘göze’leri vardır.
Bu küçük sular, başka gözelerden gelerek ‘dere’ler oluştururlar.
‘Dere’ler ‘Çay’lara, çaylar ‘Irmak’lara, ...
Read more : ‘MİLLET’İN KÖKENİ | Görüntüleme : 100 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

BU MİLLET O MİLLET Mİ?

BU MİLLET O MİLLET Mİ?
Önce bir haber; Halk Tv muhabirleri gözaltında.
Sonra böyle göz altı olur mu, şu yasanın bu maddesi tartışmaları.
Ardından kimi göstermelik açıklamalar, toplantılar ve ‘bu yaptıklarınız yanınıza kalmayacak’ nidaları falan.
Dün baktım, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını söyleyerek daha ne olsun dedi; ‘Taksim meydanına çıkıp kendimizi mi yakalım?’ diye ekledi.
Çaresizlik ve umutsuzluğun bundan daha iyi bir tanımı yapılabilir mi, ben bilmiyorum.
Ne var ki, ...
Read more : BU MİLLET O MİLLET Mİ? | Görüntüleme : 86 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

SATILMIŞ

SATILMIŞ
Son iki günde, Google’da en çok aranan sözcük ne ?
-Satılmış.
Çankırı mı Çorum mu pek bilmiyorum, ama bildiğim kadar bu yöremizde en çok konulan bir isim ‘Satılmış’.
Oysa Türkçe’de aşağılama için de kullanılan bir sözcük aslında.
Özünde bir tarafın, bir bedel karşılığında, adamı olmak demek.
Örneğin para ile alınabilen birine denilebilir.
Mevki makam için satın alınan birine denilebilir.
Ve belki baskı ve korkuyla taraf değiştirmiş olanlar için de kullanılabilir.
Sadece ‘siyaset alanında’ alınıp ...
Read more : SATILMIŞ | Görüntüleme : 73 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

EKONOMİ’NİN E’Sİ

EKONOMİ’NİN E’Sİ
Tansu Çiller dönemiydi.
Bir toplantı sonrası mı ne idi, gazeteci toplantıya katılan bir kişiye siz de ‘Ekonomi profesörü müsünüz? ‘diye sorduğunda, adam ‘-estağfurullah’ mı, yoksa ‘-Allah göstermesin’ mi ne demişti.
Yani Tansu Çiller’in ekonomi profesörlüğünü tiye almıştı.
Oysa, Tansu hanım, Boğaziçi, boğazdışı, New Hampshire, Harvard, marwırd’lardan etiket sahibiydi.
Ama ‘ekonomi’den anlamıyordu.
Bir de onun ‘danışmanı’ varmış.
27 yaşında bir özel şirkette genel müdür olmuş, söylediğine bakılırsa ekonomistliğinin yanısıra gazeteci, siyaset bilimci ve kanaat ...
Read more : EKONOMİ’NİN E’Sİ | Görüntüleme : 109 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

BALTACI BARTU

BALTACI BARTU
Ortaokulda edebiyat öğretmenimiz Hasan Hüseyin Karataş idi.
O yıllarda sınıfta ‘münazara’lar düzenlenirdi.
Bir münazara gününde söz almış ve ‘Arkadaşımın görüşlerini baltalıyorum’ diye söze başlamıştım.
Hasan Hüseyin hoca, öyle denilmez ancak senin sözlerin arkadaşının görüşlerini baltılıyor diye düşünülebilir demişti.
Ümit Özdağ, ‘biz bu süreci baltalayacağız’ dediği zaman, aklıma Hasan Hüseyin hoca gelmişti.
Demek ki onun bir edebiyat öğretmeni ya olmamış ya da varsa da edebiyatçı değilmiş diye düşündüm.
Sonra bir Bartu Soral çıktı.
Bu ...
Read more : BALTACI BARTU | Görüntüleme : 91 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

TURPUN BÜYÜĞÜ

TURPUN BÜYÜĞÜ
Hani günlerdir ‘turpların büyükleri heybede’ diye bir söz gündeme oturdu ya, bunu söyleyenin hangi ‘uzsöz’ümüzü doğru bir biçimde dile getirdiğine tanıklık ettik ki, şimdi düzeltmeye kalkalım.
Kaldı ki Türkçe’yi doğru kullanan yurttaş sayımız da giderek azalmakta.
En saygın medya kuruluşlarında bile, örneğin ‘telefon görüşmesi gerçekleştirdi’ gibi, aptalca ve Türkçe olmayan bir sözde ‘dil’ yerleşmiş bulunmakta.
Telefon görüşmesi ‘gerçekleştirilmez’ a aymaz, ‘yapılır’, Tanrı seni nasıl istiyorsa öyle yapsın e mi?
O arada benim yazılarımdaki ...
Read more : TURPUN BÜYÜĞÜ | Görüntüleme : 84 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DAHA NASIL OLACAK ?

DAHA NASIL OLACAK ?
Benim ‘iç savaş’la ilgili saptamalarımı kimileri anlamıyor olabilirler.
Sanki ‘savaş’ denilince, sadece Suriye’deki gibi eline silah alan her hergele grubunun on yıllarca biribirlerini boğazlamaları anlaşılmaktadır.
Oysa ‘savaş’, bir ‘politika’ yapma biçimidir.
Yani, en yalın tanımıyla, “kendi irade, düşünce ve ideolojisini karşısındakine kabul ettirmek eylemidir”.
Kargadan başka kuş Weber’den başka sosyoloğ tanımayan bizim aklı-evvelerin ‘Devlet’ tanımı da, bu eylemi bir ‘meşru şiddet’ aracılığıyla yapmaya dayandırılmaktadır.
Yani ‘Devlet’, ‘şiddet’in en ‘meşru’ kaynağı olmaktadır. ...
Read more : DAHA NASIL OLACAK ? | Görüntüleme : 100 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148468 ileti • Toplam 45920 başlık • Toplam 24956 üye

x