Zaman: Prş Nis 03, 2025 4:12

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

BALTACI BARTU

BALTACI BARTU
Ortaokulda edebiyat öğretmenimiz Hasan Hüseyin Karataş idi.
O yıllarda sınıfta ‘münazara’lar düzenlenirdi.
Bir münazara gününde söz almış ve ‘Arkadaşımın görüşlerini baltalıyorum’ diye söze başlamıştım.
Hasan Hüseyin hoca, öyle denilmez ancak senin sözlerin arkadaşının görüşlerini baltılıyor diye düşünülebilir demişti.
Ümit Özdağ, ‘biz bu süreci baltalayacağız’ dediği zaman, aklıma Hasan Hüseyin hoca gelmişti.
Demek ki onun bir edebiyat öğretmeni ya olmamış ya da varsa da edebiyatçı değilmiş diye düşündüm.
Sonra bir Bartu Soral çıktı.
Bu ...
Read more : BALTACI BARTU | Görüntüleme : 91 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

TURPUN BÜYÜĞÜ

TURPUN BÜYÜĞÜ
Hani günlerdir ‘turpların büyükleri heybede’ diye bir söz gündeme oturdu ya, bunu söyleyenin hangi ‘uzsöz’ümüzü doğru bir biçimde dile getirdiğine tanıklık ettik ki, şimdi düzeltmeye kalkalım.
Kaldı ki Türkçe’yi doğru kullanan yurttaş sayımız da giderek azalmakta.
En saygın medya kuruluşlarında bile, örneğin ‘telefon görüşmesi gerçekleştirdi’ gibi, aptalca ve Türkçe olmayan bir sözde ‘dil’ yerleşmiş bulunmakta.
Telefon görüşmesi ‘gerçekleştirilmez’ a aymaz, ‘yapılır’, Tanrı seni nasıl istiyorsa öyle yapsın e mi?
O arada benim yazılarımdaki ...
Read more : TURPUN BÜYÜĞÜ | Görüntüleme : 84 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DAHA NASIL OLACAK ?

DAHA NASIL OLACAK ?
Benim ‘iç savaş’la ilgili saptamalarımı kimileri anlamıyor olabilirler.
Sanki ‘savaş’ denilince, sadece Suriye’deki gibi eline silah alan her hergele grubunun on yıllarca biribirlerini boğazlamaları anlaşılmaktadır.
Oysa ‘savaş’, bir ‘politika’ yapma biçimidir.
Yani, en yalın tanımıyla, “kendi irade, düşünce ve ideolojisini karşısındakine kabul ettirmek eylemidir”.
Kargadan başka kuş Weber’den başka sosyoloğ tanımayan bizim aklı-evvelerin ‘Devlet’ tanımı da, bu eylemi bir ‘meşru şiddet’ aracılığıyla yapmaya dayandırılmaktadır.
Yani ‘Devlet’, ‘şiddet’in en ‘meşru’ kaynağı olmaktadır. ...
Read more : DAHA NASIL OLACAK ? | Görüntüleme : 100 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

NEFİS ve NEFES

NEFİS ve NEFES
Özgür Özel “Savaş ilan eden taraf ne yapıyorsa biz de onu yapacağız” diyor.
Nihayet doğrudan ‘savaş ilanı’ terimi kullanılmış oluyor.
Oysa benim, yıllardır ‘bunlar savaş çıkaracak’ saptamam çoğu kişi tarafından abartılı bulunuyor ve akılları sıra gülünüp geçiliyordu.
Şimdi, umarım Özgür Özel CHP’si, yine ‘köprüden önce son çıkış’ gevezeliğine sapmadan, işin ciddiyetini kavramış olup gereğini yapacaktır.
Aksi taktirde, ‘Ülke’ gerçekten ‘köprüden atılacaktır’.
Dikkat edilirse ‘Devlet’ demiyorum ama ‘Ülke’ diyorum.
Çünkü ‘Devlet’in temeline zaten ...
Read more : NEFİS ve NEFES | Görüntüleme : 110 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

PARADİGMANIZ NASIL ?

PARADİGMANIZ NASIL ?
Madem ki Abdullah Öcalan’la birlikte bir ‘paradigma modası’ doğdu ve herkesin bir paradigması oldu, o zaman sizin paradigmanız bugün nasıl diye sorulabilir.
Paradigma’nın P’si başlıklı yazımda paradigma için ‘model’ demiştim.
Kimi kesimlerin aklına hemen Golanlı Ahmet’in dondurmasını yalayan sözde televizyoncu ‘model’ler gelebilir.
Ya da az çok mürekkep yalamışlar, örneğin ‘ekonomik’, ‘politik’ ve ya da herhangi bir bilimsel displin alanındaki ‘model’leri düşünebilirler.
Sizi temin ederim, bu sözde akademisyenler bile ‘Model’le ne anlatılmak istendiğini ...
Read more : PARADİGMANIZ NASIL ? | Görüntüleme : 94 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

TÜRKİYE’NİN ‘GAZZE’Sİ

TÜRKİYE’NİN ‘GAZZE’Sİ
Bir yıl önce, yani tam 17 Ocak 2024 tarihinde, ‘Türkiye’nin Gazzesi’ başlıklı bir yazı yazmıştım.
Yani Abdullah Öcalan’dan bir yıl önce.
Demiştim ki; “Terör koridoru, Kürt koridoru ya da her ne adla adlandırılırsa adlandırılsın bu bölge, yani Türkiye’nin güneyinde 1300 km uzunluğunda 30km derinliğinde bir ‘Türkiye Gazzesi’ oluşmaya başlamıştır.
Hulusi Kalkan’ı, Yaşar Pençe’si ya da Metin Kilidi gibi tumturaklı adlandırmalarla, işbu bölgede yollar ve binalar, kısaca anlamsız ama belli bir ‘kör strateji’ doğrultusunda ...
Read more : TÜRKİYE’NİN ‘GAZZE’Sİ | Görüntüleme : 121 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

‘BİN YILLIK DÜŞMANLIK’

‘BİN YILLIK DÜŞMANLIK’
Donald Trump Türk-Kürt çatışmasının ‘bin yıllık düşmanlık’ sonucu olduğunu söylemiş.
Bu tanımlamanın tarihsel-toplumsal-felsefî ve ‘bilimsel’ bir temeli var mıdır?
Kesinlikle yoktur.
Bu tanımlama ancak ve sadece ‘siyasî’ bir nitelik taşımakta ve ‘siyasal amaçlar’ için bir ‘araç’ olarak kullanılmaktadır.
Böylece ‘siyaset’ ile ‘politika’ arasındaki temel ayırımın ne kadar can alıcı bir önem taşıdığı konusuna gelmiş oluyoruz.
Daha önce ‘siyaset’ ile ‘politika’ arasındaki ayırım üzerine bir kaç yazı yazmıştım.
Şimdi Trump’ın ‘bin yıllık düşmanlık’ ...
Read more : ‘BİN YILLIK DÜŞMANLIK’ | Görüntüleme : 124 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

SIRA İRAN’DA MI ?

SIRA İRAN’DA MI ?
Adı ‘çözüm’ olmasa bile, Türkiye’de başlatılan ‘süreç’in bir ‘iç dinamik’ sonucu olmadığını söylemeye bile gerek yok.
Örnek olsun, Golanlı Ahmet’in, -ki bence hiçbir zaman ‘sayın El Şara’ olmayacaktır, başlattığı hareket Halep’de kalsa ve Esad dirense idi hem ‘Suriye Sorunu’ bugünkü gibi olmayacak ve hem de Türkiye’de ‘Apo’ya özgürlük’ süreci başlatılmayacaktı.
Ne var ki, ne Ümit Özdağ gibi ‘süreci baltalama’ ve ne de Davutoğlu gibi ‘süreci destekleme’ yönünde bir görüş ileri sürecek ...
Read more : SIRA İRAN’DA MI ? | Görüntüleme : 124 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

ÇÖZÜM ve TOTALEN KRIEG

ÇÖZÜM ve TOTALEN KRIEG
Türkiye’de henüz adı konulmamış sözde bir ‘süreç’ başlatılmış bulunuyor.
Bu ‘süreç’ bir ‘barış süreci’ midir yoksa bir ‘Totalen krieg süreci’ midir?
Bu soruya AKP medyasının gözde ‘totalen cahil’, ‘totalen aptal’ ve ‘totalen aymaz’ figürleri ‘analar ağlamasın’ nakaratıyla başlayıp, bu köprüden önceki son çıkıştır nakaratıyla yanıt veriyorlar.
Hep yineliyorum ama anlatmanın çok zor olduğunu bile bile bugün de altını çizmek istediğim şu ki, bu sorun ‘liberal’ yani özü itibariyle ‘sağcı’ bir bakış ...
Read more : ÇÖZÜM ve TOTALEN KRIEG | Görüntüleme : 128 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

PARADİGMANIN P’Sİ

PARADİGMANIN P’Sİ
Apo’nun ilk mesajından sonra, eminim ki Google’dan en çok aranan sözcük paradigma olacaktır.
Aslında beş yüz yıllık bir tarihi olan ‘paradigme’ sözcüğü, Amerikalı filozof Thomas Khun (1922-1996) bilimsel kuramlarda ‘yeni modeller’in keşfiyle ortaya çıkan durumu anlatmak için kullanmasıyla güncellik kazanmıştır.
Yeni kuram ve daha çok ‘model’lerin, eskisinden üstün olduğunu kanıtlamak (démontrer) anlamına geliyor.
Dr Recep’in Maliye Bakanlarından Nebati’nin ‘epistemolojik kopuş’ demek istediği de tam da böyle bir şeydir.
Yani ‘eski model’in geçersizliği ve ...
Read more : PARADİGMANIN P’Sİ | Görüntüleme : 122 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148483 ileti • Toplam 45928 başlık • Toplam 24957 üye

x