Obama Erdoğan'ı Özledi Mi?
Beyaz Saray nihayet 16 Mayıs'ta Başkan Obama'nın Başbakan Erdoğan'la Washington'da görüşeceğini açıkladı.
Gerçi Ankara, nezaket kurallarının dışına çıkıp davet sahibinden önce açıklama yapıp ne olur ne olmaz diye ziyareti garantiye alıp muradına erdi.
Erdoğan ziyareti İsrail'le gerginliğin önünün açılmasına borçlu. Aksi takdirde Erdoğan çok istemesine rağmen kısa sürede Beyaz Saray'dan randevu alması olanaksızdı.
Başbakanın bunu bildiğinden kuşkum yok. Washington'dan Ankara'ya giden mesajların özü bu yöndeydi.
Başbakan Erdoğan Başkan Obama'nın randevusuyla rahatladı. Erdoğan'ın telefonda Obama'ya sesini özlediğini güçlü bir şekilde ifade etmesinden de anlaşıldı.
Beyaz Saray, Başkan’ın gizli olmayan konuşmalarını kelimesi kelimesine kamuoyuna açıklar. Tutanaklarda Obama'nın da Erdoğan'ı özlediğine ilişkin bir ifade yok.
Erdoğan bölgede ABD politikalarıyla örtüşen adımlar atıp Amerikalıların takdirini kazanıyor. Dışişleri Bakanı John Kerry de Ankara'da Erdoğan Hükümeti'nin attığı adımlardan memnun olduğunu tekrarladı.
Ulusal politikası teröristle pazarlık yapmama üzerine olan ABD, Erdoğan Hükümeti'nin PKK'yla pazarlık yapmasını takdir ediyor!
Ancak Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Beyaz Saray'da Başkan Obama'yla yapacağı görüşme, Erdoğan'ın beklentilerine cevap verecek gibi görünmüyor.
Erdoğan çok istemesine rağmen İsrail'le Filistin arasına giremedi. İki taraf da reddetti. ABD isteseydi girebilirdi. Obama da istemedi.
ABD, Erdoğan'ın düşündeki bölgesel liderliğe giden en önemli adımı bir türlü atmıyor.
Obama Yönetimi, Türkiye'de İnsan Hakları ve Basın Özgürlüğü konusunda rahatsız olduğunu her platformda söylüyor.
Başkan Obama 24 Nisan'da bir jest yapıp sözde Ermeni soykırım günü dolayısıyla Erdoğan'ın hoşuna gidecek bir açıklama yapar mı?
Yapmayacak. Geçen yıl olduğu gibi yine acıtacak.
Obama'nın Erdoğan'ın mektup yazarak istediği Serbest Ticaret Anlaşmasına olumlu bir yanıt vermesi bekleniyor mu?
Hayır beklenmiyor.
Başkan Obama, AB'yle serbest ticaret anlaşması için hazırlıklara başlayacağını duyurdu ama Erdoğan'ın mektubunu açmadı bile. Washington'da henüz bir hazırlık yok.
Başkan Obama Kıbrıs için yeni özel bir koordinatör atayarak Kıbrıs konusunda yeni bir süreç başlatacak.
Obama Yönetimi, Türkiye’nin Bağdat Hükümeti’ni devre dışı bırakarak Irak’ın kuzeyindeki Kürt yönetimiyle tek yanlı yürüttüğü petrol ticaretinden rahatsız.
Washington, Türkiye’nin İran'ın nükleer silahları konusundaki tutumuna karşı ve doğalgaz karşılığı altın mübadelesinden de rahatsız.
Suriye muhalefeti konusunda Erdoğan'ın görüşleri Washington'da fazla itibar görmüyor.
Başkan Obama Erdoğan'ı ne kadar özlemiş anlayacağız.
Yılmaz POLAT, 9 Nisan 2013
yilmaz.polat@yurtgazetesi.com.tr