Obama'nın hedefi Lozan

Genel & Güncel Konular

Obama'nın hedefi Lozan

İletigönderen Oğuz Kağan » Prş Ara 10, 2009 1:39

Resim
Obama'nın hedefi Lozan

Sırtını sıvazladı isteklerini sıraladı:
Papaz ekümenik olacak, ruhban okulu açılacak!

Barack Obama Lozan’ı hedef aldı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ı Beyaz Saray’da kabul eden ABD Başkanı, 1 ay önce Fener Rum Papazı Bartholomeos’a verdiği sözü tuttu ve Lozan’ın çiğnenmesi sonucunu doğuracak isteklerde bulundu. Erdoğan ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda çalışma yürüttüğünü açıkladı.

Obama’nın hedefi Lozan

ABD Başkanı, Fener Papazı’ndan ekümenik diye söz ederek, Erdoğan’dan Ruhban Okulu’nun bir an önce açılmasını istedi. Başbakan da Milli Eğitim Bakanı’nın bu konuda bir çalışma yürüttüğünü açıkladı.

Beyaz Saray’daki ABD Başkanı Obama ile Başbakan Tayyip Erdoğan görüşmesi 1.5 saat sürdü.

Haber: Önsel ÜNAL - Fatih ERBOZ - Sümeyra YILMAZ
ABD Başkanı Barack Obama ile Başbakan Tayyip Erdoğan önceki gün Beyaz Saray’da bir araya geldi. Görüşme 1.5 saat sürdü. Görüşmede, Lozan Antlaşması’nın delinmesi anlamına gelen Ruhban Okulu’nun açılmasını talep etti. Obama, görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, “Dini ve etnik azınlıkları Türkiye’deki siyasi sürece dahil etmek konusunda başbakanın gösterdiği başarılardan dolayı da kendisini de tebrik ettim. Türkiye’deki Ruhban Okulu’nun tekrar açılması konusunda kendilerine vereceğimiz destekten de bahsettim” dedi.

Çeviride ‘ekümenik’ yok

Obama, Fener Papazı Bartalameos’a verdiği, “Erdoğan ile görüşmemde Ekümenik konusunu ona ileteceğim” sözünü de yerine getirdi. Ancak Obama’nın konuşmasını Türkçe’ye çeviren tercüman, Başkan’ın “Ekümenik Ortodoks Patriği” sözlerini, sadece “patrik” olarak çevirdi. “Ekümenik” sözünü ağzına almadı. Erdoğan ise, basın toplantısında bu konuyla ilgili yorumda bulunmaması dikkat çekti. Bu da 1.5 saat süren görüşmenin içeriğinin karanlıkta kaldığı yorumlarına neden oldu.

Milli Eğitim Bakanı ilgileniyor

Başbakan Erdoğan daha sonra tek başına düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin “Heybeliada Ruhban Okulu gündeme getirildi mi?” sorusuna da şu yanıtı verdi: “O konuyla alakalı olarak tabii kendileri gündemi getirdiler. Ama bu konuda şu anda Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığımızın bir çalışması var. Ama ben ondan öte biliyorsunuz bundan kısa bir süre önce azınlıkların dini liderlerini Büyükada’da bir araya getirdim. Kendileriyle bir görüşmem, toplantım oldu. Bu görüşmede de bizden taleplerini istedim.”

Yetimhane konusu AİHM’de

Erdoğan, “Bu vatandaşlarımızın bizden oradaki öncelikli talebi, yetimhaneyle ilgiliydi Büyükada’da. Bu konuyu kendileriyle görüştük. O da şu anda zaten AİHM’de. ’Gerekçeli karar geldiği andan itibaren biz gereğini yaparız’ dedik. Bundan da endişeniz olmasın. Şu anda gerekçeli kararı bekliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığında da konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor” dedi.

Papaz’a söz vermişti

Obama, 3 Kasım’da Fener Papazı ile bir araya gelerek, ona da destek olacağını söylemişti.
ABD Başkanı Barack Obama, 3 Kasım’da Fener Papazı Bartholomeos ile Beyaz Saray’da görüşmüştü. Görüşmenin ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Başkan Obama, küresel konuma sahip bir lider olan ’Ekümenik’Patrik’in misyonuna ve İstanbul’daki Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılmasına olan desteğimizi pekiştirdi” denilmişti.

TBMM’de de söylemişti

Obama, 7 Nisan’da Türkiye ziyaretinde de TBMM yaptığı konuşmada Ruhban Okulu’nun açılmasını istemişti. Obama, “Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması gibi eylemlerin son derece güçlü sinyaller vereceğini düşünüyoruz. Ayrıca hukukun üstünlüğüne olan taahhüt, adaletin insanlara ulaştırılması anlamında atılabilecek en önemli adımdır. Azınlık hakları sayesinde halk, her tür katkıdan, her bireyiyle yararlanma fırsatı bulacaktır” diye konuşmuştu.

Obama Patrik’e sözünü tuttu

Obama, Fener Papazı Bartalameos ile 3 Kasım’da yine Beyaz Saray’da görüşmüştü. Papaz, Obama ile Heybeliada Ruhban Okulu konusunu da görüştüklerini söylemiş ve “Başkan bana bu konuyu Erdoğan ile görüşmesinde ona ileteceği konusunda güvence verdi” demişti. Obama önceki gün sözünü tuttu. Ancak Erdoğan ile basın toplantısı düzenleyen Obama’nın konuşmasını Türkçe’ye çeviren tercüman, Başkan’ın “Ekümenik Ortodoks Patriği” sözlerini, sadece “patrik” olarak çevirdi. “Ekümenik” sözünü ağzına almadı.

Atatürk: Patrikhane fesat yuvasıdır

Mustafa Kemal Atatürk, 20 Ocak 1923’te Hakimiyet- i Milliye Gazetesi’ne Rum Patrikhanesi ile ilgili şunları söylemişti: “Bir fesad ve hiyanet ocağı olan ve memleketimize nifak tohumları eken, uyuşmazlıklar yaratan, Hıristiyan hemşehrilerimizin huzur ve refahı için de uğursuzluğa ve felakete sebeb olan Rum Patrikhanesi’ni artık topraklarımız üzerinde bırakamayız. Bu tehlikeli teşkilatı memleketimizde muhafazaya bizi mecbur etmek için ne gibi vesile ve sebebler gösterilebilir? Türkiye’nin Rum Patrikhanesi için arazisi üzerinde bir sığınılacak yer göstermeye ne mecburiyeti var? Bu fesad ocağının hakiki yeri, Yunanistan değil midir? Büyük Millet Meclisi tarafından idare edilmekte olan yeni Türkiye, Babıali’nin taht-ı idaresindeki eski Osmanlı İmparatorluğu değildir. Yeni Türkiye şeref ve haysiyet, kudret ve kuvvetini müdrik ve hukukunu muhafaza için mevcudiyetini tehlikeye atmaya hazır ve amadedir.”

İran konusunda görüş ayrılığı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında Beyaz Saray’da yapılan görüşmeleri değerlendiren ABD’li gazeteler, özellikle İran ile ilgili farklı yaklaşımlara vurgu yaptı. Wall Street Journal, “Türkiye, İran’a yatırımlara karşı çıkıyor” derken “Sayın Obama’nın Türkiye’ye övgülerine rağmen, ABD yetkilileri, Ortadoğu’daki kilit konulara ilişkin Washington ile Ankara arasında önemli görüş ayrılıklarının sürdüğünü kabul ediyorlar” görüşünü dile getirdi. Christiyan Science Monitor ise, “ABD’nin Türkiye’nin bazı dış politika yönelişlerini sorguladığı”nı öne sürdüğü haberinde ABD’nin Türkiye ile ilgili “başlıca kaygıları” arasında Tahran ile gelişen ilişkilerinin bulunduğunu kaydetti. İngiliz Financial Times ise, “İran’a ilişkin anlaşmazlığa rağmen Obama (Türkiye ile) bağları derinleştiriyor” diye yazdı. Bu arada Washington Post gazetesi, internet sayfasında Erdoğan ve Obama’nın görüşmelerinin ardından basına yaptıkları açıklamaların ve kendilerine yöneltilen sorulara verdikleri yanıtların deşifresini de yayımladı.

Tahran: Türkiye devreye girmemeli

ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye’nin İran konusunda önemli rol oynayabileceği açıklamasına Tahran sert tepki gösterdi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mehmanperest, haftalık basın toplantısında, nükleer meselenin çözümü konusunda Türkiye’nin devreye girmesiyle ilgili daha önceki açıklamalarını anımsattı. Mehmanperest açıklamasında, “İran’ın nükleer uyuşmazlık konusundaki tutumu oldukça nettir ve herhangi bir üçüncü ülkenin arabuluculuğuna ihtiyaç yoktur” dedi. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkenin arabuluculuk yapmak istediğini anımsatan sözcü, İran’ın sivil amaçlı nükleer teknolojiye ihtiyacı olduğunu belirterek, bu politikalarını “değiştirilemez” olarak nitelendirdi. Mehmanperest ayrıca, Batılı devletlere sundukları öneri paketinin hala masada olduğunu ve üzerinde müzakerelere devam etme niyetlerinin bulunduğunu belirtti.

http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haber ... ?hit=27605
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."

http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili

İletiler: 12355

Re: Obama'nın hedefi Lozan

İletigönderen efodi » Prş Ara 10, 2009 9:47

iktidarda olanmlar gaflet ,delalet ve hatta hıyanet içindedirler.
Kullanıcı küçük betizi
efodi
Üye
Üye

İletiler: 46

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x