DTP "Türkiye federasyonlara bölünsün" 'önerisini' broşür halinde vekillere dağıttı.
DTP, Abdullah Öcalanın ortaya attığı ve demokratik özerklik projesi olarak adlandırdıkları, Türkiyenin federasyonlara bölünmesini öngören 2007 kongre kararlarını Türkçe, Kürtçe ve İngilizce bastırıp milletvekillerine dağıtarak Meclisi karıştırdı.
DTPliler uzun süre tartışılacak yeni bir girişime imza attı. DTP, Diyarbakırda 24 Ekim 2007 tarihinde yapılan Demok-ratik Toplum Kongresinde hazırlanan ve Kasım 2007de yapılan 2. Olağan Kongrede ise Siyasi Tutum Belgesi olarak parti tüzüğüne giren Demokratik Özerklik Projesinin kamuoyuna sunulup tartışılması için kitapçık hazırladı. Parti hakkındaki kapatma davasının en temel dayanakları arasında yer alan kitapçık Kürtçe, Türkçe ve İngilizce basılıp, önce Meclisteki milletvekillerine, bakanlara ve büyükelçiliklere gönderildi. 64 sayfadan oluşan kitapçık, 23 Ekimde tamamlanarak postayla milletvekillerinin sekreteryalarına ulaştırıldı.
Federasyon önerisi
DTP ve PKKnin sembol renkleri sarı-kırmızı-yeşil renkli bezemeleriyle dikkat çeken ve Türkiyenin temelde federasyonlara bölünmesini öngören kitapçığa CHP ve MHP milletvekilleri tepki gösterdi. CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, Türkiyenin federasyona bölünmesi öngörülüyor. Herhalde Meclis çatısı altında ilk kez Kürtçe bir yayın dağıtılıyor dedi.
Abdullah Öcalanın avukatları aracılığıyla tartışmaya açılması talimatını verdiği demokratik özerklik projesi Türkiyenin 20-25 özerk bölgeye ayrılmasını öneriyor. Kamuoyuna açıklandığında büyük tepki toplayan proje, Türkiyenin üniter yapısına saygı gösterilmesi koşuluyla yerel ve bölgesel özerk yapıların önünün açılması, resmi dil ve bayrağın bütün Türkiye için geçerli olmakla birlikte her bölgenin kendine ait sembolleri ve renklerine izin verilmesini içeriyor.
Valileri halk seçsin
Parti tüzüğü haline getirilen projeyle, her bölgenin kendi ismi ile adlandırılacağı yeni bir yönetim biçimi oluşturulması, yerel yönetimlere daha fazla yetki verilmesi, valilerin halk tarafından seçilmesi talep ediliyor. Kürt dili ve kimliğinin anayasal güvenceye alınması istenen projede, Trabzon, Diyarbakır, Van, Erzurum gibi illerin bölgesel metropoller ilan edilmesi, Kuzey Irak yönetimi ile dostane ilişkiler geliştirilmesi, yerel kaynakların yerel yönetimlere aktarılması önerileri sıralanıyor.