Diyarbakır eski Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ın öldürülmesi olayına katılanlar hakkında karar çıktı
Diyarbakır eski Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve 5 polis memurunun öldürülmesi olayına katıldıkları gerekçesiyle yargılanan 5 sanıktan biri müebbet, 3 sanık ise toplam 19 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. 1 sanık ise beraat etti.
Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanıklar Servet Yoldaş, Suat Çetin, Şener Dünük, Veysi Şanlı ve Mehmet Yaman hazır bulundu. Sanık Servet Yoldaş'ın avukatı müvekkilinin eski Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve 5 polis memurunun şehit edilmesi eylemine katıldığı yönündeki iddiayı inandırıcı bulmadıklarını belirterek, ''Müvekkilim ifadesinde (Havaya ateş açtığını, ek takviye gelirse karşı koyacaklarını) söylemiştir. Silah sesleri geldikten sonra havaya ateş edip kaçtığını belirtmiştir. Müvekkilimin kolluk ifadesi doğru kabul edilse bile bu eylem üyelik boyutunda olabilir çünkü eyleme bizzat katılmamıştır'' dedi.
Diğer sanık avukatları da müvekkilleriyle ilgili atılı suçları kabul etmediklerini belirterek, beraat talebinde bulundular. Mahkeme heyeti, kararını açıklamadan önce sanıklardan son sözlerini söylemelerini istedi. Sanıklar, atılı suçları kabul etmediler.
KARAR
Mahkeme heyeti verdiği kısa bir aranın ardından kararını açıkladı. Sanık Servet Yoldaş'ın ''Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin mevcut Anayasal düzenini silah zoruyla değiştirip yerine islami esaslara dayalı bir şeriat devleti kurmayı amaçlayan ve bu amaç doğrultusunda eylemlerde bulunan terör örgütü Hizbullah adına vehamet arzeden silahlı eylemlere katılmak'' suçunu işlediği sabit görüldüğünden TCK'nın 146/1. maddesi gereğinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.
Karar, sanığın yargılama sürecindeki olumlu tutum ve davranışları göz önüne alınarak, müebbet hapis cezasına dönüştürüldü. Mahkeme, örgüt üyeliği suçunu kapsayan TCK'nın 314/2. maddesi uyarınca, sanıklar Suat Çetin'e 10, Şener Dönük'e 6 yıl 3 ay, Veysi Şanlı'ya ise 3 yıl 1 ay hapis cezası verdi. Mahkeme sanık Mehmet Yaman'ın ise isnat edilen silahlı eylemlere katıldığına ve Hizbullah terör örgütüne üye olduğuna dair mahkumiyetine yeterli inandırıcı delil elde edilmediğinden beraatini kararlaştırdı.