Köy enstitüleri öldü, nasıl bilirdiniz?
A) Türkiyenin kaybettiği en büyük değerlerden biri,
B) Ülkemizin kaçırdığı trenlerden en önemlisi,
C) Eğer hala yaşasaydı bizi, dünyaya yön veren bir ülke konumuna getirecek olan projeydi,
D) Bütün gelişmekte olan ülkelere örnek olacak bir eğitim sistemi
E) Komünist yuvasıydı
E şıkkını seçen zat! Bu yazı sana göre değil, tek etmende fayda var.
İlk olarak köy enstitüleri fikrinin ortaya çıkışından kapanmasına kadar geçen süreci hızlıca ele almamız gerekiyor. Kaderimizmiş gibi kolayca unutan toplumumuza hatırlatıcı olsun.
Köy Enstitüleri düşüncesi ilk olarak 1. İzmir İktisat Kongresinde filizlenmiştir.1924 yılında Türkiyeye çağırılan John Dewey, kalkınmanın sağlanması için gerekli olan eğitim hamlesinin başlatılmasıyla ve eğitim hizmetlerinin köylere götürülmesi ile sağlanabileceğini belirtmiştir. Ve nihayetinde ilk olarak 1936 yılında deneme amaçlı açılan köy enstitüleri ile köy eğitim hizmetleri başlamıştır. 4 yıl sonra 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı Kanun gereği yasallaşmasından sonra Hasan Ali Yücel önderliğinde ve İsmail Hakkı Tonguçun yardımlarıyla gelişiminde hız kazanılmıştır.
Köy enstitüleri karma öğretim sistemine dayanıyordu ve öğretim süresi beş yıldı. İlk üç senelik eğitim süresi sonunda başarı düzeyleri yüksek olan öğrenciler, öğretmenliğe, geri kalanlar diğer köy hizmetlerine yönlendirilecekti. Enstitüler bunun yanında birer tarım atölyesi ve sağlık ocağı olarak işlev görüp, yeni gelen çeşitli tohumların ve tarım araçlarının denemeleri ilk olarak buralarda yapılacaktı.
Köy Enstitüleri, temel olarak aldığı eğitim metodları bakımından hala eğitim bilimcilerince dikkatle incelenen bir modeldir.
Yazinin Devami
Uğur MUMCU'nun Köy Enstitüleri Konuşması
Köy Enstitülerini, öğrencilerinden ve öğretmenlerinden dinleyin
[img]http://img178.imageshack.us/img178/945/111as9.jpg[/img]
Görüntü: MPEG1 Video 25.00fps 1150Kbps [Video]
Ses: MPEG Audio 44100Hz stereo 224Kbps [Audio]
Süre: 36 dk. 54 sn.
Boyut: 372 MB
Çözünürlük: 352x288 (4:3)
Linkler
Bölüm I
Bölüm II