Erdoğanın, veda ziyaretine gelen İsrailli meslektaşı Olmertle 5 saat süren yemekli toplantısının içeriği merak konusu oldu. Başbakanlık Basın Merkezinin açıklaması da tatmin edici bulunmadı
Görev süresi dolan İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında Başbakanlık Konutunda 5 saat süren görüşme merak konusu oldu. Yemek sonrası Başbakanlık Basın merkezinin açıklaması tatmin edici bulunmazken, yemeğin bu kadar kapsamlı olmasının nedeninin Olmertin iç ve dış politika da son dönemde yaşanan sıkıntılar olduğu ileri sürüldü. İsrailde yaşanan hükümet sıkıntısının iç politikayı olumsuz etkilemesi ve Hamasın sert tutumuna karşı Türkiyenin caydırıcı rolünün nasıl olabileceğinin uzun görüşmenin ana konusu olduğu belirtiliyor.
Diplomatik yanlış
Başbakanlık konutunda 5 saat süren yemekli diplomatik toplantıların ender yapıldığını söyleyen CHP Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı, Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Uzun süreli toplantı İsrailin sıkıntılarını Türkiyeye iletmesi anlamını taşıyor. Olmert, Türkiyenin arabuluculuğa soyunması nedeniyle iç ve dış politikada yaşadığı sorunları iletti. Hamas ile aralarında önemli bir gerginlik bulunuyor. Hamas İsraili haritadan silmekte kararlı olduğunu her fırsatta söylüyor. Türkiyeden bu konuda yardım bekliyorlar. Türkiyenin bu konudaki tutumu ise diplomatik bir yanlıştır dedi. Hamasın şiddet içeren bir örgüt olduğunu ifade eden Öymen, Şiddet politikaları üreten bir örgütle, bir devleti hedef alan bir örgütle o ülkenin arasında arabuluculuğa soyunmak diplomatik açıdan çok riskli bir tutumdur. Düşünün PKK ile Türkiye arasında arabuluculuk yapmak isteyen bir devlet olsa siz ne yaparsınız? dedi. Öymen, Kaldı ki mevcut iktidarın bu konuda zaten birikimi de yok, o zaman neden bu işlere kalkışıyorlar anlamak mümkün değil diye konuştu.
Türkiyeden yardım istedi
İsrailin hükümet sıkıntısı çekmesinin ardından, Hamasın İsraile karşı tutumu bölgede yaşanan sıkıntıları arttırdığından İsrail, Türkiyeden bu konuda yardım beklediğini yemekte bir kez daha yinelediği iddia edildi. Türkiyenin Hamas ve Suriye konularında arabulucu rolüne soyunması nedeniyle İsrailin bu konudaki isteklerini de Başbakan Recep Tayyip Erdoğana ilettiği kaydediliyor