Türkiye Savaşa İtiliyorSuriye “iş”ini Türkiye’nin üzerine yıkmak isteyen ABD, gaz verme operasyonunda vites yükseltti. Genelkurmay Başkanı Özel’in ziyareti sürerken Türkiye’nin sırtı sıvazlandı: Siz, yalnız halledersiniz ama biz siz olmadan asla!
Uçuruma sürükleniyoruzBeyaz Saray, Türkiye’yi Suriye’ye girmeye ikna için psikolojik baskıyı giderek artırıyor. “Yarı resmi” açıklamalar, “Suriye o kadar kritik ki, ABD dahil NATO, Türkiye’yi kılavuz almalı”, “Türkiye, Suriye ile yalnız başa çıkar ama ABD Türkiye olmadan başa çıkamaz” derecesine vardı.
TSK-ABD buzları eridiGenelkurmay Başkanı Özel’in ziyareti de TSK ile ABD arasındaki buzları eritti. Özel’in ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey ve Savunma Bakanı Panetta ile görüşmesi öncesi bir övgü de Genelkurmay Sözcüsü McIllny’den geldi: Ziyaret, 2 ordu arasındaki köklü ve yakın ilişkinin parçası.
Sınavsız subay alınıyor!CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun eleştirilerine karşı TSK’ya dikkat çekici bir biçimde sahip çıkan Başbakan Erdoğan’ın “Esad rejimi bitti” sözü, yaklaşan savaşın işareti olarak yorumlanırken, Askerlik Kanunu da değişiyor. İlginç zamanlamalı yasa tasarısında sınavsız subay alımı da var.
Washington, Türkiye’yi savaşa sokma peşinde!Türkiye’nin Suriye’ye girmesi için telkinlere yenileri eklenirken, emekli diplomat ve generaller ABD’nin ülkemizi savaşa sokmak için uğraştığına dikkat çekti.
Haber: Ceyhun BozkurtABD eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski’nin “Suriye konusu bölge için o kadar kritik ki, Amerika dahil NATO ülkeleri, neyin mümkün olduğu, ne yapılması gerektiği konularında Türkiye’nin değerlendirmelerini kendine kılavuz seçmelidir” açıklaması, ABD’nin Türkiye’ye “Suriye’de önderliği Türkiye yapmalı” mesajı olarak algılandı. Önce kritik MGK toplantısı, daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel arasındaki 3 saatlik zirve ve ardından Özel’in ABD’ye gitmesi, bu yorumları daha da güçlendirdi.
Ziyaret rutin değilEmekli diplomat Onur Öymen, Özel’in ABD ziyaretinin rutin olmadığını belirterek, “ABD’nin Türkiye’yi Suriye’ye sürmek için provokasyonlar yaptırabileceğine” dikkat çekti. Emekli orgeneral Tuncer Kılınç, “Bizimkilerin yaptığı açıklamalara bakarsak, Türkiye bu konuda hazırlık içerisinde gözüküyor” dedi. Emekli tümgeneral Alaeddin Parmaksız da, Türkiye’nin Suriye’ye çok fazla angaje olduğunu belirterek, “Daha diplomatik bir yöntem uygulanabilirdi” dedi. Hükümetin Suriye politikası, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in ABD ziyareti, ABD’nin konuya bakışı ve 28 Şubat operasyonlarına Başbakan’ın son çıkışını YENİÇAĞ’a değerlendiren MGK eski Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, “Suriye konusunda haliyle Türkiye hem komşu, hem hudut, hem mücavir alan\’85 Güç kullanmasa bile Türkiye’nin toprakları başkaları için istasyon vazifesini görür. Öteden beri bizimkilerin yapmış olduğu açıklamalara bakarsak, bir şekilde Türkiye bu konuda hazırlık içerisinde gözüküyor. Hangi inisiyatifle bu açıklamaları yaptığını bilemem. Siyaset kurumunun sözlerine çok fazla itibar etmemek lazım. Belki de tavşana kaç tazıya tut demek isteyebilirler. Belki de halkın nabzını tutuyorlarsa, bu tutuklamalardan halk tedirgin oluyorsa o bakımdan da belki ’Artık bu işi bağlayın, kesin’demek de istemiş olabilir. Açıklamaya anlam veremedim” dedi.
Türkiye’nin aklı yok mu?Emekli Tümgeneral Alaeddin Parmaksız ise “ABD Türkiye’yi Suriye’ye sürüklemeye çalışıyor diyorlar. Türkiye’nin aklı yok mu? İtilmemesi lazım” dedi. Parmaksız, şöyle devam etti: “Genelkurmay Başkanları göreve geldikten sonra periyodik ziyaret gerçekleştirirler. Basına pek yansımaz. ABD Genelkurmay Başkanları da bu ziyareti yapar. Daha önceden planlanmış olabilir. Bu ziyaretlerde de, gittikleri dönemde gündemde olan konularla ilgili gerekli görüşmeler yapılır. Elbette şunu gözden kaçırmamak lazım: Biz Suriye’ye çok fazla angaje olduk. Bu işin dışında, Suriye komşumuz olduğu için kalamayız. Komşuda bir sürü hadiseler varsa etkilenmememiz mümkün değil. Ancak askeri olarak belki gücümüz vardır ancak rejimi ekonomik olarak, siyasi olarak değiştirmemiz mümkün değil. Daha diplomatik bir yöntem uygulanabilirdi. Bu yapılmadı.”
Ordu savaşmazParmaksız, “Başbakan’ın açıklamalarını şu şekilde yorumlamak lazım: Bu iş askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması ile ilgili düzenleme ile başladı. Ardından düğmeye basıldı. Komutanın altına imza attığı bir metni uygulamam diyecek hiçbir merci yoktur. TSK sistemine aykırı. Yarın öbür gün bu insanları savaştıramazsınız. Komutanın verdiği her emre ’yarın bu emir yüzünden başıma bir şey gelir mi’diye bakar. Örneğin bir yerin Ankara bürosunda işi yürüten 8 kişi var. Bunların 4-5’i ayrılsa o sistem aksar. Durum buna benzer” ifadelerini kullandı. Emekli Diplomat Onur Öymen de, “Genelkurmay Başkanlarının, Başbakanların, bakanların ABD ziyareti hiçbir zaman rutin olmaz. Mutlaka özel gündemleri vardır” diye konuştu.
Öymen, “Bugünlerde iki tane öne çıkan konu var ABD için: Suriye ve İran. Burada ABD belli ki seçim dolayısıyla kendisinin yapamayacağı bazı şeyleri Türkiye aracılığıyla yaptırmak istiyor. Bunlar doğrudan askeri harekat değil de, bir şekilde sınırda çatışma çıkartmak, sonra NATO’ya gidip ’5’inci maddeyi işletin, NATO bu sürece müdahil olsun’demek. Çünkü BM Güvenlik Konseyi’nden istediği kararı çıkarttıramadı” diye konuştu. Öymen şunları kaydetti: “NATO’yu devreye sokmanın tek yolu da 5’inci madde. Bu madde doğrudan işlemiyor, oy birliği lazım. Bu nedenle bir saldırı olması lazım. Ancak bilmediği için Başbakan’ın sürekli tekrarladığı bir şey var. NATO tarihinde bu madde sadece 11 Eylül saldırıları sonrası ABD için uygulandı.”
Özel Panetta’yla görüşecekABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey’nin davetlisi olarak ABD’de bulunan Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta’yla da görüşecek. Orgeneral Özel ABD ziyareti kapsamında, dün Virginia eyaletinde Langley Hava Kuvvetleri Üssü, Florida eyaletinde Key West’teki Deniz Hava Üssü, Tyndall Hava Kuvvetleri Üssü ile Valparaiso’daki Eglin Hava Kuvvetleri Üssü dahil olmak üzere bazı Amerikan üsleri ve komutanlıklarında temaslarda bulundu. ABD’nin teröre karşı savaş merkezi olarak bilinen Langley Hava Üssü, Pentagon ve CIA’in ortak yürüttüğü operasyonların kumanda merkezi. 4 bin 100 kişinin görev aldığı üssün, 5 milyar dolarlık bir istihbarat bütçesi var ve dünyanın her yerinde insansız hava araçları buradan uçuruluyor.
Dempsey’in evinde akşam yemeğiOrgeneral Özel’in bugün Arlington Ulusal Mezarlığı’nda Meçhul Asker Anıtı’nda çelenk koyma törenine katılacağını ifade eden ABD Genelkurmay Sözcüsü Scott McIllnay, Orgeneral Özel’in daha sonra ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’a geçeceğini belirtti. Orgeneral Özel, Pentagon’da, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dempsey’le öğle yemeği yedikten sonra diğer kuvvet komutanlarıyla biraraya gelecek. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel daha sonra ABD Savunma Bakanı Leon Panetta’yı ofisinde ziyaret edecek. ABD Genelkurmay Sözcüsü McIllnay, Orgeneral Özel’in yarın son olarak, Orgeneral Dempsey ve eşi Deanie’nin evinde verecekleri akşam yemeğine katılacağını sözlerine ekledi.
YENİÇAĞ, 9 Mayıs 2012
Tayyip Erdoğan Neyin Peşinde!Suriye liderinin sağ kolu Buseyna Şaban: NATO bile tehdit etmiyorken, Ankara’nın tutumu tuhaf bir çelişki...
BaŞbakan Erdoğan’ın “Esad rejimi bitti” sözüne sert cevap veren Şaban, “Buna Suriye halkı karar verir. Sorun NATO çağırarak değil iyi ilişkiyle çözülür. Mezhepsel söylem de çok tehlikeli!” dedi.
Esad’dan Erdoğan’a cevapSuriye Devlet Başkanı Beşsar Esad’ın siyasi ve basın danışmanı Buseyna Şaban, Şam’da CNNTÜRK program yapımcısı Şirin Payzın’a konuştu. Şaban, Başbakan Erdoğan’ın “Esad rejimi bitmiştir” açıklamalarına, “Buna Suriye halkı karar verir” cevabını verirken, sınır ihlali suçlamalarını da reddetti. Şaban, “Sorunlar tehditle çözülmez. İhlal iddialarını yalanladık. Türkiye sınırından ülkemize sızan silahlı çeteler var. Türkiye ile 800 kilometrelik uzun bir sınırımız bulunuyor. Bu sorunlar NATO’yu çağırarak değil iyi ilişkililerle çözülür. Biz, NATO Genel Sekreteri Rasmussen’den bile Suriye’ye saldırmayız açıklamasını duyarken Türkiye’nin beşinci paragraf uyarınca NATO’yu devreye sokarız demesi tuhaf bir çelişki” dedi. Esad’ın danışmanı, Türkiye’ye sığınan Suriyeliler konusunda Ankara’ya yüklendi: “Ürdün’de 120 bin Suriyeli mülteci var. Bir tane bile çadır yok. Türkiye’nin Suriyelileri ülkelerinden ayrılmaya teşvik ettiğine inanıyoruz. Suriyeliler daha gelmeden onca çadır kamp hazırlandı. Amerika’nın Irak’ı işgali sırasında biz de1.5 milyon Iraklı mülteciye kapımızı açtık hiç lafını etmedik.”
Söylem çok tehlikeliŞaban, “Suriyeliler birbirlerine dinin, mezhebin ne diye sormaz. Mezhepsel söylemden kısmen Türk hükümeti sorumludur. Üç büyük dinin yaşadığı bir bölge burası. O nedenle mezhepsel bir söylem kullanmak çok tehlikeli” dedi. Beşar Esad’ın danışmanı Suriyelilerin Türkiye’yi anlamadığını da söyledi, Ankara’nın ’Şam’ı uyardık ama dinlemedi’sözü için sert konuştu: “Liderler ülkeleri için en iyisi olduğunu düşündükleri şeyleri yaparlar. Ailece görüştüğünüz kişiler için böyle konuşmazsınız. Bu yüzden onca açıklamaya rağmen Cumhurbaşkanı Esad sessizliğini korudu.”
YENİÇAĞ, 9 Mayıs 2012