Milli Eğitim Bakanlığı üniversiteye giriş sisteminde köklü değişikliklere gidiyor. Yeni sisteme göre, üniversiteye girişte artık tek değil, dört sınav uygulanacak.
Yeni sisteme göre öğrenciler, 10, 11 ve 12nci sınıfın sonunda,Olgunlaşma Sınavı adı verilen bir sınava girecek. ÖSSnin uygulanmasına da bu sınavların ardından devam edilecek. Böylece öğrenciler, dört sınava girmiş olacak. Sistem oturduktan sonra zamanla ÖSSye alternatif bir sistem haline getirilecek. Başlangıçta yılsonu sınavlarının yüzde 25, ÖSSnin yüzde 75 oranında etki etmesi planlanıyor. Yıl sonu sınavlarının etki oranının zamanla artırılması ve dört sınavın eşit hale getirilmesi düşünülüyor. Uygulamanın hızlanması ve sistemin alt yapısının kurulması için, atanacak yeni Milli Eğitim Bakanı bekleniyor.
ÇALIŞMA TAMAM
İrfan Erdoğan başkanlığındaki Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu, üniversiteye girişte uygulanacak yeni bir sistem hazırladı. ÖSYM ile de görüş alışverişinde bulunan başkanlık, ilk taslak çalışmayı tamamladı. Yeni sistemle, tartışmalı katsayı problemi de çözülecek. Buna göre, meslek liseleri, kendi alanlarındaki üniversitelerin 4 yıllık bölümlerini katsayı engeli olmadan tercih edebilecek. Kendi alanı dışında tercih yapanlar için ise katsayı uygulaması devam edecek.
KATSAYI SORUNU KALMAYACAK
Yeni sistemde meslek liseliler katsayı sorunu yaşamayacak10, 11 ve 12nci sınıfların sonunda, öğrencilerin yıl boyunca gördüğü beden, müzik, resim dersleri dışındaki dersleri kapsayan bir sınav yapılacak. Bu sınavda öğrencilere, alanlarındaki ders ağırlıklarına göre soru sorulacak. Öğrenciler, yıl boyunca işledikleri tüm derslerden soru ile karşılaşacak. Meslek lisesi öğrencileri, kendi alanlarıyla ilgili ek soru çözecek. Bu sınavların soruları, MEB ve ÖSYM tarafından ortak olarak hazırlanacak. Olgunlaşma sınavlarının ardından, ÖSSye de girilecek. Olgunlaşma sınavlarından alınan puanların ortalamaları, ÖSS puanına eklenecek. Puan yüzdeleri, ÖSYM ile yapılacak toplantıyla netleşecek. Olgunlaşma sınavı, iki güne yayılacak. Soru sayıları, haftalık ders saatinin 6 ile çarpılması ile tespit edilirken, haftada 6 saat matematik dersi veriliyorsa, sınavda 36 matematik sorusu olacak. Meslek lisesi öğrencileri, temel alan derslerini genel lise öğrencileri kadar yoğun almadıkları için, bu alanlarda 30-40 daha az soru ile karşılaşacak. Bu öğrenciler, kendi okudukları alanla ilgili olarak fazladan 30-40 soru çözerek, diğer genel liseliler ile eş seviyede soruyla karşılaşmış olacak. Örneğin, Motor bölümünde okuyan öğrenci, bu alanda, İmam Hatip lisesi öğrencisi de yine kendi alanında soru çözecek. Meslek liseleri öğrencileri, kendi alanlarıyla ilgili üniversite bölümlerini tercih ettiğinde, katsayı sorunu ile karşılaşmayacak. İmam Hatip lisesi mezunları İlahiyat Fakültesini, İletişim Meslek lisesi mezunları İletişim Fakültesini, Makine bölümü mezunları Makine Mühendisliği bölümlerini tercih edebilecek. Sınavla, ortaöğretim sisteminin performans değerlendirmesi de yapılacak. Bakanlık, hangi sınıflarda hangi alanlardaki ve hangi derslerde sıkıntı olduğunu görecek. Sınıflar, illere göre de değerlendirilebilecek. Sınav, ÖSSden önce öğrencilerin başarı durumlarını tespit etmeyi de sağlayacak.
YENİ BAKAN KARAR VERECEK
Öncelikle Talim Terbiye Kurulunun hazırladığı bu taslak, kabinenin yeni Milli Eğitim Bakanının onayına sunulacak. Eğer Bakan, ÖSSde sistem değişikliği için düğmeye basın talimatı verirse gözler YÖKe çevrilecek. Yasa gereği üniversiteye öğrenci alımı işlemleri YÖK tarafından yapılıyor. YÖK, olgunlaşma sınavlarını yeterli bulursa ÖSSyi kaldırabilecek. YÖKün ÖSSyi kaldırmaması halinde olgunlaşma sınavları ile ÖSSnin sınavdaki ağırlık derecelerini eşitlemesi de gündeme gelebilecek.
SORU SAYILARI
Taslak çalışmada, ders ağırlıklarına göre öğrencilere sorulacak soru sayıları şöyle hesaplandı:
Türkçe-Matematik Alanı:
10uncu sınıf: 162 soru
11inci sınıf: 138 soru
12nci sınıf: 120 soru
Sosyal Bilimler Alanı:
10uncu sınıf: 138 soru
11inci sınıf: 144 soru
12nci sınıf: 144 soru
Fen Bilimleri Alanı:
10uncu sınıf: 156 soru
11inci sınıf: 156 soru
12nci sınıf: 132 soru
Yabancı Dil Alanı:
Her sınıf için:186 soru
MESLEKİ OKULLAR ŞART
Eğitim-İŞ Genel Başkanı Yüksel Adıbelli de, sistemin ne kadar iyi kurulursa kurulsun öğrencilerin dersanelere bağlanacağını söyledi. Adıbelli, Herkes üniversiteye girecek diye bir şey yok. Yüzde 70 oranında mesleki okullara yönlendirilirse ve yüzde 30u da üniversiteye yölendirilirse bu sistemde bir sıkıntı yaşanmaz. Öğrencilerin eğitime ve okullara güvenmesi gerekir. Ama öğrencilerin yüzde 100ü üniversiteye gidecekmiş gibi bir akıldan hareket edilirse sıkıntı doğar. Bu durum öğrencileri dershaneye bağlı hale getirecek. Öğrenciler ve veliler dershaneye gitmeden bir şey yapılamayacağına inanmış durumda. Zaten dershane sektörü 2.5 milyar doları buldu. Bu rakam da giderek artacak. Çocuklar iyice yarış atına dönmüş olacak. Sınavlar, iyi rehberlik hizmetleri verilmezse sıkıntılı bir süreç yaşatabilir değerlendirmesi yaptı. Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, yeni sistemin dershanelerin önüne geçmek için hazırlanmış gibi görünse de iyi uygulanamadığı takdirde dershanelere olan talebi artıracağını söyledi. Dinçer, Öğrenciler belki dershane bağımlılığından kurtulacak ama başka bağımlılıklar doğabilecek. Öğrencilere yapılacak sınavlar, bilgiyi ölçmeyi değil, yetenek ve becerilerini ölçmeyi hedeflemeli. Sadece bilgi ölçüldüğü sürece dershanelere bağlı kalınabilir dedi.
Kaynak