Öz Türkçe Sözlüklerin Önemli Bir Kaç Özelliği

Eğitim hakkında her şey...

Öz Türkçe Sözlüklerin Önemli Bir Kaç Özelliği

İletigönderen Yargan Kam » Pzr Şub 22, 2009 12:45

ÖZ TÜRKÇE SÖZCÜKLERİN
ÖNEMLİ BİRKAÇ ÖZELLİĞİ

1. Türkçe sözcükler, doğayı öykünen sözcükler ile değişime uğrayan kimi sözcükler dışında, c/ğ/h/j/l/m/n/p/v ünsüzleriyle başlamaz.
2. Türkçe sözcüklerin yapısında uzun ünlü yoktur: â, û, î gibi. Örneğin "âli" Türkçe değildir.
3. Arka arkaya gelen seslemlerde(hece) o/ö ünlüleri yinelenmez. "Otomobil" Türkçe değildir.
4. Türkçe bir sözcüğün içinde aynı ünsüz yanyana gelemez. "Kuvvet" Türkçe değildir.
5. Türkçede iki ünsüz, bir seslemin ancak sonunda yanyana gelebilir: "kırk"; başında gelmez: "tren" Türkçe değildir.
6. Türkçe sözcüklerin içinde iki ünlü de yanyana gelemez. "Kooperatif" Türkçe değildir.
7. Türkçe sözcüklerde BÜYÜK ve KÜÇÜK ÜNLÜ UYUMLARI vardır.
8. Türkçe sözcüklerde ÜNSÜZ BENZEŞMESİ vardır.

(Alıntıdır, kaynak ismini bulduğumda yayınlayacağım)
...Umut Samimiyettir...

Resim ''Üze Tenri Basmasar, Asra Yir Telinmeser''
''Yukarıda Gökyüzü Çökmedikçe, Aşağıda Yer Delinmedikçe''

...Cumhuriyet Fazilettir.
Kullanıcı küçük betizi
Yargan Kam
Üye
Üye

İletiler: 199

İletigönderen yalinozturk » Pzr Şub 22, 2009 16:05

Merhaba, yalnız son cümlendeki "da", "dahi" anlamında değil, onu bitişik yazarak başlayabilirsin işe.
Kullanıcı küçük betizi
yalinozturk
Üye
Üye

İletiler: 5

İletigönderen Oğuz Kağan » Pzr Şub 22, 2009 16:24

yalinozturk yazdı:Merhaba, yalnız son cümlendeki "da", "dahi" anlamında değil, onu bitişik yazarak başlayabilirsin işe.

Yalnız sen de cümlendeki anlatım bozukluğuna dikkat etsen iyi olur. Cümleni şöyle düzeltebilirsin;

Merhaba, yalnız son cümlendeki "da", "dahi" anlamında değil, onu cümleyle bitişik yazarak başlayabilirsin işe.

Merhaba, yalnız son cümlendeki "da", "dahi" anlamında değil, "da"yı cümleyle bitişik yazarak başlayabilirsin işe.
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."

http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili

İletiler: 12355

İletigönderen Yargan Kam » Pzr Şub 22, 2009 16:34

Hatırlatma için teşekkür ederim =) dil bilim ile ilgilendiğimden ve bir kaç eski dil ile ilgilendiğimden dolayı yazım bozuldu. Daha çok dikkat etmeye çalışacağım. Sevgilerimle...
...Umut Samimiyettir...

Kullanıcı küçük betizi
Yargan Kam
Üye
Üye

İletigönderen yalinozturk » Pzr Şub 22, 2009 17:37

zafercem yazdı:
yalinozturk yazdı:Merhaba, yalnız son cümlendeki "da", "dahi" anlamında değil, onu bitişik yazarak başlayabilirsin işe.

Yalnız sen de cümlendeki anlatım bozukluğuna dikkat etsen iyi olur. Cümleni şöyle düzeltebilirsin;

Merhaba, yalnız son cümlendeki "da", "dahi" anlamında değil, onu cümleyle bitişik yazarak başlayabilirsin işe.

Merhaba, yalnız son cümlendeki "da", "dahi" anlamında değil, "da"yı cümleyle bitişik yazarak başlayabilirsin işe.

Cümlemde bir anlatım bozukluğu yok. Ayrıca düzeltme önerin de yanlış, "cümleyle bitişik" derken, "bir önceki kelimeyle bitişik" demek istedin herhalde.

Kaldı ki bu düzeltmemdeki amaç, arkadaşın yanlışını onu küçük düşürürcesine göstermek değildi. Sadece arkadaşımızın Türkçe adına gösterdiği çabasında yaptığı ve yapabileceği bu tarz hataların dışarıdan bakıldığında sarfedilen emeğin samimiyetine gölge düşürebileceğini anlatmak istedim. Zaten o da benimkisinin yapıcı bir eleştiri olduğunun farkına varmış. Ona teşekkür ederim.
Kullanıcı küçük betizi
yalinozturk
Üye
Üye

İletigönderen Oğuz Kağan » Pzr Şub 22, 2009 18:00

yalinozturk
Merhaba, yalnız son cümlendeki "da", "dahi" anlamında değil, onu bitişik yazarak başlayabilirsin işe.

"onu" derken neyi kastettiğin belli değil.

Benim hatamı farketmişsin. "Cümle "yerine "kelime" sözcüğünü kullanmalıydım. Bu dikkatimden kaçtı.

Amacım seni rencide etmek değil, sana tavsiyede bulunmaktı. Yanlış anlaşıldıysam kusura bakma. :wink:
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."

http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili

İletiler: 12355

İletigönderen Yargan Kam » Pzr Şub 22, 2009 18:08

Şahsen her iki kardeşimede Teşekkürü borç bilirim =)
...Umut Samimiyettir...

Kullanıcı küçük betizi
Yargan Kam
Üye
Üye

İletigönderen yalinozturk » Pzr Şub 22, 2009 18:20

zafercem yazdı:yalinozturk

"onu" derken neyi kastettiğin belli değil.

Benim hatamı farketmişsin. "Cümle "yerine "kelime" sözcüğünü kullanmalıydım. Bu dikkatimden kaçtı.

Amacım seni rencide etmek değil, sana tavsiyede bulunmaktı. Yanlış anlaşıldıysam kusura bakma. :wink:

zafercem
Uzatmak istemiyorum ama, "onu" derken "da" kelimesini kastettiğim apaçık ortada. Senin önerin, "kelime" sözcüğünü kullandığını kabul ederek, yanlış değil, gereksiz de değil fakat açıklayıcı bir ilave bilgi özelliği taşımakta. Cümlede bir bozukluk yok kanımca. Keşke bir Türkçe öğretmeni arkadaşımız konuyu aydınlatsa...
Saygılar
Kullanıcı küçük betizi
yalinozturk
Üye
Üye

Şu dizine dön: Eğitim

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x