Cumhurbaşkanı Gül, imza kampanyasına ilişkin görüşlerinin çarpıtıldığını söyledi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, önceki gece atvdeki Açık Kapı programında, Türkiyenin gündemindeki temel konulara ilişkin değerlendirmede bulundu.
1915 olaylarına ilişkin başlatılan özür kampanyasının Ermenistan-Türkiye ilişkilerindeki süreci etkileyip etkilemeyeceği sorusu üzerine Gül şunları söyledi:
Açık konuşmam gerekirse olumsuz etkiler. Birisi bir şey yaparken devletten, kurumlardan izin alarak yapmıyor bu ülkede. Ama neticeleri açısından bu son tartışmalara baktığımızda ben bunların olumlu katkıları olduğu kanaatinde değilim. Etkilemiştir de. Türkiyede beğendiğiniz veya beğenmediğiniz, sevdiğiniz veya sevmediğiniz, desteklediğiniz, mücadele ettiğiniz fikirler eğer şiddet yoksa konuşulabilir. Ama bunlar bazen öyle bir zaman süreci içerisinde oluyor ki konuların hassasiyeti itibarıyla kutuplaşmalar gibi çok büyük boyutlara ulaşıyor.
Kampanyanın başladığı günlerde konuyu Canlı tartışma ortamı olarak değerlendiren, daha sonra görüşlerinin çarpıtıldığını ifade eden Gül, bu görüşünü yineleyerek, Benim ömrüm Türkiyede inandığım davaları anlatmakla geçmiş. Bu meselenin aslı nedir, ne nasıl olmuş, bunu anlatmakla geçmiş dedi.
Terörü izole etmenin yolu demokrasi
Terörle mücadeleye ilişkin bir soru üzerine de Gül, bu konuda önemli olanın terörü tamamen yok etmek, eğer bu yapılamıyorsa da en düşük seviyeye çekmek olduğunu söyledi. Gül, şöyle devam etti: Elinde silah olan, Ben silahla devlete karşı mücadele ediyorum diyene çok daha güçlü silahla muhakkak ki mücadele sürecektir. Ama bunlarla mücadelede bütün yollar şüphesiz ki denenecektir. En önemlisi de onları izole etmektir. İzole etmenin yolu da demokrasi. Gül, Irak Cumhurbaşkanı Talabaniye sorunun çözümüyle ilgili ne kadar güvendiğinin sorulması üzerine, Gerek baş başa, gerek telefonla yaptığımız görüşmelerde, onların da bunun farkında olduğunu, böyle bir belanın ortadan kalkması gerektiğine inandıklarını görüyorum çünkü bunun onlara da bir faydası yok dedi.
ABDde başkanlık koltuğuna oturacak Obamadan bahsederken Barack Hüseyin Obama diyen Gül, yeni Başkanın Bushtan farkının uluslararası sorunlarda, tek taraflı hareket etmeme yönünün olduğunu ifade etti.
Kadim dostum Erdoğan
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile aralarında soğukluk olmadığını savunan Gül Sayın Tayyip Beyle 1968lerden beri arkadaşız. Kadim dostumdur dedi. Rektör seçimleriyle ilgili yapılacak düzenlemeler için anayasa değişikliği gerektiğini ifade eden Gül, yeni yılda daha kapsamlı, herkesin içine girebileceği bir anayasa çalışmasının gerçekleştirilebileceğini kaydetti.