gönderen Ram » Çrş Eyl 23, 2009 13:45
Müellif(yazar), haritasının bir haşiyesinde(dipçesinde, dipnotunda), haritayı telif ederken(yazarken) görmüş ve tetkik etmiş(incelemiş) olduğu haritaları tafsil ile beyan eder(ayrıntılarıyla açıklar); Antil kıyılarını tarif eden haşiyede işbu sahiller ve adalar için Kristof Kolomb'un haritasından istifade ettiğini söyler; amcası veya dayısı Kemal Reisin yanında esir olarak bulunan ve Kristof Kolomp ile üç defa Amerika'ya gittiğini ifade eden bir İspanyol'un sefer hakkındaki rivayetlerini tespit eder; Cenubî(güney) Amerika sahillerine ait haşiyelerde dört Portekiz'in yeni telif olunmuş haritalarını da gördüğünü beyan eyler. Kristof Kolomb'un haritasından istifade ettiğini şu satırlarla anlatır
4:
"Bu isimler ki mezbur(adı geçen) Cezayir'de ve kenarlarında kim vardır, Kolonbo komuştur ki anınla malûm oluna.... bu kenarlar ve Cezirelerde kim vardır, Kolonbonun hartisinden(haritasından) yazılmıştır5."
Eser büyük bir dünya haritası olduğu için eski dünyayı gösteren birtakım haritaları da tetkik eylemiş, bilhassa kendi ifadesîne göre "
İskender zamanında" telif edilen haritaları ve "
Mappamondo" ları ve Müslümanlar
6 tarafından vücuda getirilen sekiz kıt'a haritayı tetkik ve mütalea etmiştir(incelemiş ve araştırmıştır).
Bizzat Piri Reis, haritasının ne yolda telif olunduğunu, harita haşiyelerinden birisinde sarahatle(belginlikle, tam ve kesin belirginlikle) anlatmaktadır:
"Bu fasıl(bölüm, kısım) işbu hartinin ne tarikle(yolla) telif olunduğunu beyan eder. İşbu harti misalinde(örneğinde, benzerinde) harti asır içinde kimesnede yoktur. Bu fakirin elinde telif olup şimdi bünyat oldu(yapıldı, inşa edildi, ortaya çıktı, meydana geldi). Hususan(özellikle) yirmi miktar hartiler ve Yappamondolar (Mappa Mondo) dan -yani İskenderi Zülkarneyn zamanında telif olmuş hartidir ki rubu meskûn(dünya karalarının dörtte biri) anın(sınırı) içinde malûmdur(bilinir, bilinmektedir); Arap taifesi(kabilesi) ol hartiye Caferiye derler- anın gibi sekiz Caferiyeden ve bir arabî Hint hartisinden ve dört Portukalın(Portekizli) şimdi telif olmuş hartilerinden kim Sint ve Hint ve Çin diyarları hendese(şekil bilgisi) tariki üzerine ol hartilerin içinde mesturdur(çizilmiştir), ve bir dahi Kolonbo'nun Garp tarafında yazdığı hartiden bir kıyas üzerine istihraç edip(sonuç çıkarıp) bu şekil hâsıl oldu(ortaya çıktı); şöyle ki bu diyarın artisih(¿?) bahriler(denize ait, denizle ilgili) içinde nice sahih(doğru, gerçek) ve muteber(güvenilir) ise, mezbnr(¿?) harti de dahi yedi derya(deniz) ile sahih ve muteberdir."
[4] Piri Reis, "Bahriye" sinin mukaddemesinde haritalara dair izahat verirken kendi haritası hakkında aynen şu satırları yazar:
"Bu fakir dahi mukaddema bir harti bünyat edip şimdiden olan hartilerden ez'afı muzaaf ziyade türlü tasarruflar gösterip Hint ve Çin bahriyelerinin taze çıkan hartileri ki Diyarı Rum'da kimesne anı bu zamandan malûm edinmemiştir, anları da bile kaydedip merhum ve mağfur Sultan Selim Han Hazretlerinin babı saadetmaabına nefsi Mısırda verilüp makbul olmuş idi."
[5] Bu kelimelerin altı bizim tarafımızdan çizilmiştir.
[6] Muahhar müsteşriklerin haklı olarak söyledikleri veçhile Arap medeniyeti demek yanlıştır; İslâm medeniyeti demek lâzımdır; çünkü bu medeniyeti vücuda getirenler, Arap lisanı kullanmakla beraber, hepsi Arap değildi; içlerinde Araplardan ziyade Pers ve Türk vardı.
Daha Fazlası İçin:
http://www.ttk.org.tr/index.php?Page=Sayfa&No=82
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.
Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!