PKK Kuzey Suriye'de
Kandil'den çok sayıda PKK'lı teröristin Kuzey Suriye'ye kaydırıldığı haber veriliyor.
Washington'a gelen haberlere göre, Kuzey Irak ve İran'daki PKK kamplarından Kuzey Suriye'ye kaydırılan PKK’lı sayısı yaklaşık 5 bin olarak veriliyor.
Bir kaynak, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'den çıkabilir dediği PKK'lıların da Suriye'de toplanacağını söyledi.
Peşmergelerin Irak'ın işgali sırasında Kuzey Irak'ta yaptığı gibi PKK'nın da benzer bir yapıyı Suriye'nin kuzeyinde oluşturacağına dikkat çekiliyor.
Bu arada Peşmergelerin de PKK’lıların kaydırılmasına yardım ettiği belirtiliyor.
PKK, Suriye’de kendisiyle benzer görüşleri savunan kısa adı PYD olan Demokratik Birlik Partisi ile işbirliği yapıyor. Lideri Salih Müslim olan PYD, Suriye'nin kuzeyinde Ceylanpınar'ın karşısındaki bazı yerleşim yerleriyle Türkiye sınırındaki bazı bölgeleri kontrol altında tutuyor.
Kandil ve İran'dan gelen PKK'lılarla Türkiye'den gideceklerin Suriye'de birleşmesiyle Türkiye sınırında önemli bir güç oluşturulacağı belirtiliyor.
PKK'nın bölgede şimdiden kontrolü ele aldığı da verilen haberler arasında.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile Ankara'da yaptığı son görüşmede, Öcalan'ın çözüm süreci kapsamında PKK'lıların sınır dışına çıkması ele alındı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry yarın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla görüşecek. Sürpriz bir şekilde ikinci kez Türkiye’ye gelen Kerry ile Davutoğlu’nun görüşmesinde, Suriye konusunun ağırlıklı ele alınması bekleniyor.
ABD Özel Kuvvetler ve CIA'nın Ürdün'de son bir yıldır Suriyeli muhaliflere silahlı eğitim verdiği artık sır değil.
New York Times Gazetesi, CIA'nın muhaliflere askeri malzeme yardımı yaparken Türkiye'yi de kullandığını yazdı.
Amerikalılar Suriye muhalefetine yardım ederken çok dikkatli davranıyor.
Ürdün'de eğittikleri grupları titizlikle seçip silahların ve Esad sonrası iktidarın El Kaide ve El Nusra Cephesi gibi aşırı İslamcı grupların eline geçmemesi için çalışıyor.
Tayyip Erdoğan ne yapıyor?
Tek derdi Esad’ın gitmesi mi?
Suriye’nin kuzeyinde PKK kontrolünden endişe duyuyor mu?
Erdoğan, 16 Mayıs'ta Washington'da Başkan Obama'ya sınır dışına çıkacak PKK'lılar ve Suriye'nin kuzeyiyle ilgili ne söyleyecek acaba?
Yılmaz POLAT, 6 Nisan 2013
yilmaz.polat@yurtgazetesi.com.tr