fakat üniterliği dar-milliyetçi yorumdan ziyade, çoğulcu bakış açısıyla yorumlamak önemlidir. Türkiyelilik üst kimliği altında tüm halkların hassasiyetini dikkate alan, kültürel özgürlükleri garanti eden, tüm kesimleri ortak paydada birleştiren bir proje sorunu çözer dedi!
* * *
Şu Türkiyelilik üst kimliği altında lafı size neyi hatırlatıyor?
Bu lafı bugüne kadar en az yüz defa gündeme getiren kimdir?
AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan değil mi?
PKKnın dönüp dolaşıp geldiği nokta işte budur!
Fakat, Türk kimliği yerine Türkiye kimliğini oturtmak, gerçekten bir projedir! Hem de AKP ve PKKdan önce ABnin projesi! Avrupa Birliği, Hollandalı tarihçi Erik Zürchere 10 yıl önce Türkiyenin çok uluslu bir devlet haline gelmesi ve Türk dili ve kültürüne bağlı devlet yapısına son vermesi için bir kitap yazdırdı. Bask modelini de tavsiye eden kitap Türkiyede pek önemsenmedi. Bunun üzerine AB, Doğu Ergili finanse ederek ve yurt dışı gezilerini de programlayarak Sizin bilim adamlarınız da halkın federasyon istediğini ortaya çıkardı diyebilmek için aynı fikirleri öngören bir rapor hazırlattı.
Doğu Ergil, Güneydoğu halkının yüzde 42.5inin federasyon istediğini öne sürüyordu! Halk gerçekten federasyon istiyorsa ortada Türkiye Cumhuriyeti kalır mıydı ki Ergil, Türk kimliği yerine Türkiye kimliğini öne sürüyordu?
Zürcher, Avrupa Birliğinin ısmarladığı Türkiyenin Modern Tarihi kitabında önce ısrarla, Türkiyenin parçalanması olacak şey değil. PKK gibi ırkçıların dahi, Türkiye, Suriye, Irak ve İranın parçaları üzerinde kurulacak bir Kürdistanı hedef aldıklarını sanmıyorum diyordu. Abdullah Öcalan da bir ara Büyük Kürt Federasyonundan bahsetti ve bazı DTPliler de bu talebi, konfederasyon diye gündeme taşıdı. Aslında Zürcher de PKKya bu hedefi göstermişti! Zürcher, Türkçeye bağlı devlet anlayışı yıkılmalıdır diyordu, Doğu Ergil Kürtçenin seçmeli ders olması gerektiğini savunuyordu. Erik Zürcher, Bask modeli çok akıllı ve mantıklı bir şeydir ifadesini kullanıyor, Doğu Ergil de Bask modelini göklere çıkarıyor ve tavsiye ediyordu.
* * *
Erik Zürcher, kitabında, Tekelci bir şekilde Türk dili ve kültürüne bağlı bir milliyetçilik yerine, vatandaşlığa bağlı yeni bir milliyet kavramı yaratmak gerekir! ifadesini kullanıyordu. Doğu Ergil de Türk ulusu yerine Türkiye ulusu denilmesi gerektiğini vurguluyor ve Tek ortak kimlik, Türkiye vatandaşlığıdır diyerek Türklük etnik bir olgudur iddiasını tekrarlıyordu! Demek ki, Türklüğü, halkın zihninde, koca bir milletin adı olmaktan, bir etnik grup adına dönüştürmek operasyonunda bu sözler önemli rol oynamıştı! Tayyip Erdoğan da bu zihniyet üzerinde politika yapmıştı! Devlet Bahçeli de Türk vatandaşlarını Türk Milletine bağlayan bağ, sadece ve sadece hukuki bir bağ olan vatandaşlık bağıdır demişti hatırlarsanız. Bu ülkenin olurları, Anayasanın başlangıç ilkelerinde ve ilk maddelerinde belirtilmiştir. Olmaz diye açıktan itiraz eden Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarıdır. Fakat bağımsızlık, tartışma ve konuşma ile değil silâhla ve kan dökülerek kazanılmıştır