Portreler Galerisi | İsmail Hami Danişmend
Düşünceleri, eserleri ve yaşamları ile yakın tarihimize damgasını vurmuş düşünce adamlarımız, aydınlarımız "Portreler Galerisi" ile TRT 2 ekranında...
Türkiye'nin düşünce - kültür tarihindeki sığlıktan ya da popüler kişiler yetiştirdiğimizden söz eden yorumlara esaslı bir cevap olan bu belgeselin amacı, Türkiye'nin yetiştirdiği bu kıymetli simaları tanıtmak. "Portreler Galerisi", kitleler tarafından fazla önemsenmiş isimlerle ilgili yeni bir çalışma olmak yerine, yakın tarihimize damgasını vurmuş farklı isimlere dikkat çekmeyi hedefliyor.
"Portreler Galerisi"nin bu bölümünde; ilim adamı İsmail Hami Danişmend yer alıyor.
İsmail Hami Danişmend, 1892-1967
İsmail Hami Danişmend değerli ilim adamı. Anadolu Danişmendli Beyliğini kuran Melik Danişmend neslindendir. 1892 yılında Merzifon'da doğdu. Cebeli Garbi mutasarrıflarından Emir Mehmed Kamil Bey ile Melek Hanım'ın oğludur.
İlk ve orta tahsilini özel olarak yapan İsmail Hami, Şam İdadisinin son sınıfına imtihanla girerek bu okulu bitirdi. İstanbul'a gelip Mülkiye (Siyasi Bilgiler Yüksek Okulu) Mektebine kaydoldu ve 1912 yılında burayı bitirdi. Okulu bitirince Fransa'ya gittiyse de burada fazla kalmayıp yurda döndü ve Hariciye Nezaretine katip olarak girdi. Mizac ve yetişme tarzı olarak memuriyeti benimsemediğinden öğretmenliği tercih etti. Aynı senenin Aralık ayında Maliye Yüksek Mektebinde tarih öğretmeni olarak işe başladı. Muhtelif okullarda öğretmenlik yaptıktan sonra 1914'te Bağdat Hukuk Mektebi Müdürlüğüne gönderildi. Bu vazifede, Birinci Dünya Harbinde Bağdat'ın İngilizlerce işgaline kadar kaldı.
Memleketin yabancı devletler tarafından işgal edildiği 1919 yılında Memleket Gazetesi'ni çıkardı. Baskılar neticesinde dört ay sonra gazetesi kapanan İsmail Hami, Sivas Kongresine İstanbul Temsilcisi olarak katıldı. Kongre devamınca Genel Sekreterlik ve Kongre İstihbarat Şubesi Şefliği vazifesinin yanısıra ilk defa kongre sırasında çıkan İrade-i Milliye Gazetesi'nin baş yazarlığını da yaptı. İstiklal Harbinin zaferle sona ermesinden sonra resmi vazife ve siyasetten tamamen çekilerek kendisini tetkik, araştırma ve yazmaya verdi. İsmail Hami Fransızca, Arapça, Farsçayı çok iyi bilir, Almanca, Latince ve Sümerceyi okuyup anlardı. Bundan sonraki yıllarda basılan otuz bir eseri yayınlanan İsmail Hami Danişmend, 12 Nisan 1967'de kalp yetmezliğinden vefat etti.
Tek parça video
Görüntü: XviD 29.00fps
Süre: 30 dakika
Dosya Boyutu: 155 MB
Çözünürlük: 512x384

:arrow: indir: Portreler Galerisi | İsmail Hami Danişmend - Bölüm 1

Rar - Şifresi: guncelmeydan