RTÜK yasasını baştan aşağı değiştiren yasa tasarı taslağı ile RTÜK üyelerine Padişah yetkileri ve yeni mali ve sosyal haklar getiriliyor. RTÜK üyeleri kıyak emekli oluyor, dokunulmazlık kazanıyor. Görevi biten, TBMMde üst düzey göreve atanıyor.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu yasasını baştan aşağı değiştiren ve halen Bakanlar Kurulunun imzasını bekleyen yasa tasarı taslağı ile RTÜK üyelerine yeni yetkiler ve yeni mali-sosyal haklar getiriliyor. RTÜK üyelerine, Başbakanlık Müsteşarı maaşı ve tazminatı ödenecek. Görev süreleri bitince de istedikleri taktirde TBMMde üst düzey görevlere getirilecekler. RTÜK üyeleri de, milletvekilleri gibi Kıyak Emekli olacak. Bu hüküm bugüne kadar RTÜKte görev yapmış tüm eski üyeleri de kapsayacak ve tümü Emekli Sandığı kapsamından Başbakanlık Müsteşarı maaş ve tazminatı esas alınarak emekli olacak. Üst Kurul Üyelerine Başbakanlık Müsteşarı için belirlenen her türlü ödemeler dâhil malî ve sosyal haklar tutarında aylık ücret ödenecek.
Toplam 53 asıl ve 10 geçici maddeden oluşan yasa tasarı taslağına göre, mevcut 9 üst kurul üyesinin yanı sıra bugüne kadar görev yapmış eski RTÜK üyelerine de mali ve sosyal haklar getiriliyor. Mevcut RTÜK üyeleri dokunulmazlık kazanıyor ve herhangi bir suç iddiası ile yargılanmaları için Başbakanın izin vermesi hükmü getiriliyor. Taslakta yer alan, Üst Kurul üyelerinin teminat, malî, sosyal ve idari hakları başlıklı bölümde RTÜK üyelerine getirilen haklar şöyle:
TBMMYE YATAY GEÇİŞ: Bir kamu kurumunda çalışmazken Üst Kurul üyeliğine seçilenler, üyelik görevleri sona erdiğinde istekleri halinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı bünyesinde müktesebatlarına uygun olarak istihdam edilecekler.
KIYAK EMEKLİLİK: Üst Kurul üyeliklerine seçilenler hakkında Emekli Sandığı Kanunu uygulanacak. Emeklilik ve diğer bakımlardan Üst Kurul üyelerine Başbakanlık Müsteşarı için tespit edilen ek gösterge ve makam tazminatı uygulanacak. Bu görevlerde geçirilen süreler idari, mali ve hukuki yönden Müsteşarlık görevinde geçmiş sayılacak. Emekli Sandığı dışındaki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olan Üst Kurul üyeleri, milletvekilleri gibi Emekli Sandığı ile ilişkilendirilecek ve diğer sosyal güvenlik kuruluşlarında geçen hizmet süreleri birleştirilerek emekli maaşı bağlanacak.
YARGILANAMAYACAKLAR: Üst Kurul üyelerinin görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri iddia edilen suçlara ilişkin yargılanabilmeleri için Başbakanın izni gerekecek. Hükümetin üst kurul ile ilişkilerini de bugüne kadar olduğu gibi Devlet Bakanları değil bizzat Başbakan yürütecek.
AİLECE TEDAVİ GİDERİ: Üst Kurul Üyeleri ile bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin tedavi giderleri Üst Kurul bütçesinden karşılanacak. Tedavi giderlerinin karşılanması esas ve usulleri Üst Kurul tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenecek.
ESKİ ÜYELER: Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte görev yapmakta olan Üst Kurul başkan ve üyelerinin üyelikleri görev süresi sonuna kadar devam edecek. Emekli Sandığı dışındaki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olup, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce Üst Kurul üyeliklerine seçilenlerden, Emekli Sandığına geçmek isteyenler, göreve başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren Emekli Sandığı ile ilişkilendirilecek. Bu süreye ait emekli kesenek ve karşılıkları genel esaslara göre Emekli Sandığına ödenecek.
29 AYRICALIKLI İSİM
RTÜK üyeleri halen, Zahit Akman, Abdülvahap Darendeli, Hülya Alp, Şaban Sevinç, Mehmet Dadak. Davut Dursun, Paşa Yaşar, İlhan Yerlikaya ve Taha Yücelden oluşuyor. Bu 9 üye ile birlikte bazı yeni haklardan yararlanacak olan ve geçmişte RTÜK üyeliği yapan 20 isim de şöyle:
Ali BARANSEL (RTÜK eski Başkanı gazeteci) Arif MERDOL (İnşaat mühendisi) Beşir AYVAZ (Gazeteci) Biltekin ÖZDEMİR(Eski milletvekili) Emin BAŞER (Mühendis PTT eski Genel Müdürü) Ercan SAN (Gazeteci) Esin KONANÇ(Hukukçu) Fatih KARACA (RTÜK eski Başkanı ve gazeteci) Güneş MÜFTÜOĞLU (RTÜK eski Başkanı ve eski milletvekili) Agah ÇUBUKCU (RTÜK eski Başkanı öğretim üyesi) Kutlu SAVAŞ (RTÜK eski Başkanı, müfettiş) Cumhur ERSÜMER (Eski bakan) Mehmet DOĞAN(Gazeteci) Nedim TEKİN (Gazeteci) Orhan OĞUZ (RTÜK eski Başkanı ve eski Bakan) Özer GÜRBÜZ (Eski milletvekili) Nuri KAYIŞ (RTÜK eski Başkanı, Gazeteci) Şevki GÖĞÜSGER (Eski milletvekili) Tülay ÇETİN GÜLEÇ (Gazeteci) Zakir AVŞAR (Öğretim üyesi)
MEVCUT DURUM
Mevcut RTÜK yasasında ise RTÜK üyelerinin mali ve sosyal hakları şöyle:
Üst Kurul üyelerine görevleri süresince, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ek ve değişikliklerine göre en yüksek Devlet memurunun almakta olduğu aylık (ek gösterge dahil), sosyal yardımlar ile zam ve tazminatlar ödenir. Kamu görevlileri, seçildikleri görev süresince kurumlarından ücretsiz izinli sayılırlar. Ancak, bu görevde geçecek süre, mesleklerinde geçmiş ve mümtazen terfi etmiş sayılırlar. Üst Kurul üyeliğine seçilenlerin, seçilmeden önce tabi oldukları sosyal güvenlik kuruluşları ile ilişkileri devam eder. Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşu ile ilgisi olmayanlar, istekleri halinde Sosyal Sigortalar Kurumu ile ilişkilendirilir. Emekli olanların ise emekli aylıklarının ödenmesine devam olunur. Üst Kurul üyeleri, seçildikleri görev süresince Kuruldaki görevlerinden ve seçilerek geldikleri görevlerinden alınamazlar. Üst Kurul üyeleri Türk Ceza Kanunu uygulaması bakımından Devlet memuru sayılırlar."