Üniversitelerarası Kurul toplantısı sonrası Prof. Akaydın sert bir açıklama yaptı.
Üniversitelerarası Kurul bir bildiri yayınladı. Bildiriyi okuyan ÜAK Başkanı Mustafa Akaydın, daha sonra soruları yanıtladı:
"TC Anayasası ve yasalarında yapılmak istenen değişiklikler laikliği kaldırmayı hızlandıracaktır. Din ve vicdan özgürlüğü için yapıldığı söylenen değişikliğin sadece üniversiteleri kapsayacağı öngörüsüzlük, gerçeği gizlemektir.
Biz laik Türkiye Cumhuriyetinin ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu düşünüyoruz. Sadece laik niteliği değil akademiyi de çok etkileyecek bir konuyu tartışıyoruz. Akademiyi etkileyecek böyle bir konuyu tartışmak lurulumuzun görevidir. Üniversitelerde neler olacağını hep birlikte göreceğiz. Geçmişte neler yaşandığını hep birlikte gördük.
Bizi endişelendiren bazı bayan akademisyenlerin "Biz bu şartlarda derslere girmeyiz" demeleridir.
YÖK Başkanı bildirimizle ilgili yorum yapmadı. Konuyla ilgili asıl fikri sorulması gerekenler bu salondadır ancak kimse fikrimizi sormadı.
Bizi kaygılandıran konulardan biri de üniversitelerde kaos ortamı olması, karşıt grupların birbiriyle çatışmasıdır.
Geçmişte öğretim üyeleri, rektörlerle ilgili karalama kampanyasına girenler, bazı sözler sarf edenler daha sonra hırsızlıkla yargılandı, ancak öğretim üyeleri görevlerine onurlarıyla devam ettiler.
Üniversitelerin bu konu karşısındaki onurlu duruşu devam edecektir."
Akaydın'ın konuşması rektörler ve öğretim üyeleri tarafından sürekli alkışlandı ve "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganları atıldı.