Türk kanına doymayan Ermeni vampirKanayan General Dro lakaplı Drastamat Kanayan adlı Ermeni kasap, Doğu illerimizde onbinlerce sivil Türkü en vahşi yöntemlerle katletti.
Carlık Rusyası döneminde doğan General Drolakaplı Ermeni cani Drastamat Kanayan, Doğu illerimizde çok sayıda Türkü hunharca şehit etti. Kanayan, çocukluğundan itibaren katıksız bir Müslüman düşmanı olarak yetişti. Bu kasap, Türkçe kökenli olan soyadına uygun biçimde, kan emici bir caniydi. Birinci Dünya Savaşında Rus ordusu adına Osmanlı toprakları, Gürcistan ve Azerbaycanda çetecilik yapan bu kişi, özellikle Anadoluda savaş sırasında oluşan otorite boşluğunu fırsat bilerek birbirinden iğrenç ve insanlık dışı eylemlere imza attı. General Dro lakaplı Kanayan, 1914-1918 yılları arasında Erzurum, Erzincan, Van ve Kars gibi vilayetlerimizde en az 200 bin Müslümanın vahşice katledilmesinde bizzat aktif rol aldı.
Sadık bir maşaTürklerin Ermenileri bozguna uğratmasının ardından Rusyaya kaçmayı başaran Kanayan, üstün başarıları nedeniyle 1918-1920 yılları arasında kısa bir süre boyunca bağımsız kalan Ermenistan Cumhuriyetinde Savunma Bakanlığı görevine getirildi. Ancak, Ermenistanın Bolşeviklerce işgal edilip Rusya güdümünde bir kukla devlete dönüştürülmesinin ardından Rus mahkemelerinde yargılanacağını anlayınca bu kez de gizlice Almanyaya kaçtı. Almanyadaki uzun sürgün döneminde Nazizmin yükselişini ilgiyle izleyen Ermeni çeteci, Nasyonal Sosyalist İşçi Partisinin iktidara gelişiyle birlikte kendisini Adolf Hitlere yakından tanıtmakta gecikmeyecekti. Hitler, katliam konusundaki zengin referansını gördüğü bu katile tam yetki verip, onu generallik rütbesine yükseltecekti. Birinci Dünya Savaşı yıllarında işkence ve katliam konusunda tam bir guru unvanı alan Dro, bu dönemde Kuzey Kafkasya ve Kırımın işgal edilen bölgelerinde, sadık bir maşa olarak kullanılacaktı.
Son durağı Amerika1945 yılında Nazi Almanyası teslim bayrağını çekince, General Droya bir kez daha gurbet yolları gözüktü. Bu eli kanlı katil, diaspora Ermenilerinin cömert yardımlarıyla bütün yasal formaliteleri aşarak ABDye göçmen sıfatıyla girmeyi başardı. Yanında hayatı boyunca bütün gereksinimlerini karşılayacak bir servet de götürerek Massachusetts eyaletine yerleşti. ABDde ikamet ettiği süre boyunca bir kez bile rahatsız edilmeden krallar gibi yaşayan Dro, 1956 yılında 72 yaşındayken öldü ve hayatının son 11 yılını geçirdiği Massachusettste gömüldü.
Milli kahraman olduÜlkesinde milli kahraman ilan edilen Kanayanın kemikleri, 2000 yılında ABDden Ermenistana nakledildi.
1990lı yılların sonlarında Ermenistan, milli kahraman General Dronun mezarının ABDde olmasının bütün vatanseverlere acı verdiğini belirterek, Ermeni diasporasına acil yardım çağrısında bulundu. ABD Ermenileri yalnızca iki gün içinde bir milyon dolar topladı. Dönemin Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan, derhal katilin doğduğu Aparan kentinde, piramit biçiminde gösterişli bir anıt mezar inşa ettirdi. Dronun kemikleri 2000 yılı Mayıs ayında, 44 yıldır gömülü olduğu Massachusettsdeki mezarlıktan çıkartılarak Ermenistana nakledildi; 29 Mayıs 2000de düzenlenen görkemli bir devlet töreniyle de anıt mezara gömüldü. Ermeni Patriği 2. Karekinin yönettiği cenaze töreninde 50 bin Ermeni hazır bulundu. Patrik Karekin, törende yaptığı konuşmada şunları söylüyordu: Onu anlatmak için bütün sözcükler yetersiz kalacaktır. General Drastamat Kanayanı layıkıyla tanımak için dönüp geçmişteki hizmetlerine bakmalıyız.
Amerikalı subay soykırım tanığıAmerikalı yazar Robert Dunn, mütareke döneminde Amiral Bristolün karargahına haber alma subayı olarak atanmıştı. Bu görevi sırasında Dunn, Vampir Drastamat Kanayanın daveti ile Türk köylerini teker teker yok etme eylemine misafir müttefik subayı olarak katılmıştı. 1952 yılında New Yorkta anılarını yazan Dunn, kitabında katliamları şöyle anlatıyordu:
Dronun birlikleri geldi. Sırada ilk olarak düz siyah saçlı ve iri gözlü bir Müslüman kız çocuğu vardı. En fazla oniki yaşındaydı. Yüz üstü yatırdılar. Ermenilerden biri, çevreye fazla kan sıçramaması için tüfeğini onun hemen iki göğsünün arasına uzattı ve bu mesafeden tetiği çekti. Ateş ettiği noktada, kurbanın ev yapımı basma elbisesini anında kırmızıya boyayan bir kan lekesi oluştuğunu gördüm....
Sırada bir başka çocuk vardı. Kurşun çocuğun ense kökünün biraz altından girip omurgasını parçaladı.Hayatı katliam yapmakla geçtiDönemin ABD Büyükelçisi Bristol, Türkleri öldürmekten büyük zevk alan General Droyu etnik temizlik ustası olarak nitelendiriyordu.
Diaspora Ermenileri arasında daha çok General Dro lakabıyla tanınan bu ruh hastası, hayatını Türklerin kökünü kazımaya adamış koyu bir faşist olarak tanımlanmıştı. ABDnin Osmanlı Devleti Büyükelçisi Mark Lambert Bristolun anılarında, Kanayanın etnik temizlik ustası olduğu açıkça dile getiriliyor. Bristolun, ABD resmi arşivlerinde 867 bin /1540 envanter numarasıyla kayıtlı olan savaş günlüğünde insanlık düşmanı General Dro aynen şu cümlelerle anlatılıyor:
Savaş sırasında General Dronun yakınında bulunmuş elçilik memurlarımın hazırladığı raporlardan, onun savunmasız Müslüman köylerini bombalayıp işgal ettiğini, ardından da bir tek kişinin bile kaçmasına izin vermeden bütün köylüleri vahşice öldürdüğünü iyi biliyorum. Dro ve adamları girdikleri köylerde önce evleri tek tek yağmalıyor, ahırlardaki hayvanlara el koyuyor, sonra insanları topluca katlediyor ve işlerini bitirdikten sonra da bütün köyü yakıyorlardı. Bu, hiç kuşkusuz ki o bölgede Müslümanlara karşı yürütülen sistematik bir etnik temizlik operasyonundan başka bir şey değildi.Yaşananlar sadece bununla da sınırlı değildi. Bir Amerikan subayı da, Ermeni ordusu başkomutanı tarafından adeta bir av partisine davet edilir gibi kadın ve çocuğu ile günahsız ve savunmasız 800 insanın boğazlandığı bir katliam partisine davet ediliyordu.
YARIN: Katliamın canlı tanıklar Ermeni vahşetini anlatıyor