Sarraf'ın rüşvet envanteri
Değerli bir okuyucu New York'ta tutuklu bulunan Rıza Sarraf'la ilgili olarak hazırlanan iddianamede yer alan para miktarını ve verdiği 'rüşvet' miktarında net rakamı soruyor.
'Kara para aklama ve banka dolandırıcılığı ' iddiasıyla milyarlarca dolarlık illegal elde edilen kazanç ve milyarlarca dolarlık uluslararası kaçakçılık boyutu olan bir ticaret ağında, milyonlarca dolar rüşvet çarkının dönmesi çok normal.
İşlerin başka türlü yürümediği rüşveti verenlerin rutin ifadelerinde her zaman vardır.
33 yaşındaki Rıza Sarraf 'suç işlemek amacıyla örgüt' kurmakla suçlanıyor. İş hayatındaki Para faaliyeti milyarlarca dolarla ifade ediliyor.
Okuyucu çok haklı.
Milyarlarca doların döndüğü böylesine büyük bir çarkın kaç dişinin rüşvet olduğu merak edilir.
Sarraf'ın dağıttığı toplam miktar konusunda net bir rakam söylemek zor.
İddianamede kişi, kurum ve kuruluşlara çeşitli adlar altında verilen milyonlarca dolar bölüm bölüm anlatılıyor. Ancak 'rüşvet envanteri' başlığıyla ayrı bir bölüm açılmamış.
İddianamede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sarraf için 'philanthropist' yani 'hayırsever' tanımlamasına ilişkin cümlesi dikkat çekiyor.
Sarraf'ın hayırseverliğini kanıtlamak için yaptığı 'hayırsever' bağışların bir bölümü eklerde bulunuyor.
Mesela Togem-Der Vakfına yaptığı bağışa ilişkin (Exihibit H) bölümünde, Emine Erdoğan’ın kurucusu olduğu ve başkanlığını yengesi Saadet Gülbaran’ın yaptığı, eski AB Bakanı Egemen Bağış’ın eşi Beyhan Bağış’ın yönetim kurulu üyesi olduğu TOGEM-DER’ ile Bilal Erdoğan’ın yönetim kurulunda bulunduğu TÜRGEV ve 150 ayrı kuruluş ve kişiye bağışta bulunduğuna ilişkin ifade tutanağında Türkiye'deki şirketi 'Royal Holding A.Ş' yoluyla bağış yaptığı yer alıyor.
Yolsuzluk, rüşvet, altın kaçakçılığının yanı sıra fuhuşa aracılık yapma gibi davalarla suçlandığına ilişkin iddialar bölümünde ise;
"Zafer Çağlayan’a 32 milyon Euro, 10 milyon dolar, 300 bin İsviçre Frankı (nakit, saat, değerli taşlar ve piyano),
Muammer Güler’e 5.8 milyon euro,
Egemen Bağış’a 500 bin dolar,
Süleyman Aslan’a 2.5 milyon euro ve 1.4 milyon dolar rüşvet verildiği" yer alıyor.
Rıza Sarraf'ın Zafer Çağlayan'a verdiği 700 bin liralık saat ve ayakkabı kutularında çıkan milyonluk dolarlarla çikolata kutularında verilen bayramlık harçlıklar bana rüşvet literatürüne geçen rüşveti alan kişinin 'belgen var mı' sorusuna cevap veren rüşvetçinin 'rüşvetin belgesi mi olur' sözünü hatırlattı.
Hediye adı altında kabine üyelerine verilen binlerce dolarlık mücevher, saat ve çikolata kutuları içinde sunulan eşya ve dolara 'rüşvet' denir mi?
'Hayırsever bir altın tüccarının nüfuzlu kişiler yönetimindeki vakıflara milyonlarca dolarlık bağışları' rüşvet kategorisine girer mi?
İtibarlı konukların iyi ağırlanması için yapılan milyonluk harcamalar, ayakkabı kutularında saklanan milyonlar 'rüşvet' olur mu?
Bu soruların cevabı 'rüşvetin belgesi olur mu' sorusuna cevap olabilir mi?
Sarraf davası ‘asrın davası’ olmaya şimdiden aday görünüyor.
Yılmaz POLAT, 17 Eylül 2017