Seçim ve dış politika(hüsnü mahalli)
Yarın Erzurumda olacağım. Daha sonra da Malatya, Diyarbakır, Mardin, Urfa, Gaziantep ve İzmir.
Meslektaşlarımızdan bazıları da Türkiyenin diğer kentlerini dolaşıyor, dolaşacak.
AKŞAM ve SKY Türk olarak seçim öncesinde seçmenlerin eğilimlerini gözlemlemeye çalışıyoruz.
Ama ben kişisel olarak daha çok seçmenlerin dış politika konuları ile ne kadar ilgili olduklarına bakmak istiyorum.
Başka bir ifade ile dış politika konularının seçmenin oyunu nasıl ve ne kadar etkilediğini görmek istiyorum.
Dış politika konuları deyince sırayle ABD ve AB ile ilişkiler, Irak ve Kürt meselesi, Ermenilerin soykırım iddiaları, Kıbrıs...
Kuşkusuz Irak ve Iraka bağlı Kürt konusu öncelikli bir konudur.
Son zamanlarda yaşanan terör eylemleri ve Genelkurmay Başkanı Büyükanıt ile Başbakan Erdoğanın ABD ve AB ülkelerini suçlamaları ile bu ülkelere karşı kamuoyunda çok ciddi bir tepki var.Türk halkının büyük bölümü Türkiyenin yaşadığı tehlikeli sorunların arkasında bu ülkeleri görüyor.
PKK ve Irak kaynaklı Kürt sorunu, Kıbrıs, Ermeni iddiaları...
Ve bu nedenle ABye olan destek hızla azalırken, ABDye karşı düşmanlık daha hızlı bir şekilde tırmanıyor ve derinleşiyor.
Çünkü AB ısrarla Kıbrısta taviz istiyor, ABD ise Türkiyenin PKK konusundaki işbirliği isteklerini geri çeviriyor ve Iraktaki Kürt liderlere ve dolayısıyla PKKlılara destek veriyor.
Bu desteğin boyutu önümüzdeki dönemde daha da artacak.
Çünkü seçim olur ve DTPli adaylar bağımsız olarak TBMMye girerse bu konuda da ilginç gelişmeler yaşanabilir.
Grup oluşturması beklenen DTPli bağımsızlar hiç kuşkusuz ABD ve ABnin ilgisini çekecek. Böyle bir ilgi de bu milletvekillerini heyecanlandırcak hatta kışkırtabilecek.
İşte böyle bir süreç, seçim sonrasında Türkiyenin başını ağrıtabilir.
Bağımsız DTPliler Kürt halkının temsilcileri olarak Avrupa Parlamentosuna, ABD Kongresine ve belki de BMye gider ve ilginç isteklerde bulunabilirler.
Örneğim Güneydoğuda referandum.
Örneğim Iraktaki gibi federal yapı.
Bu arada Öcalana özgürlük isteyenler de çoğalacak.
Iraktaki gelişmeler ise Türkiyeyi çok yakından ivedi ve daha tehlikeli olarak ilgilendirecek.
İşte bu nedenle seçmenlerin bu konuları bilerek tercihini yapması gerekir diye düşünüyorum. Belki de Türkiye ilk kez dış politika sorunlarının bu denli ağır bastığı bir ortamda seçime gidiyor.
Elbette işsizlik, ekonomik ve sosyal sorunlar önemlidir.
Ancak savaşa taraf olmuş ya da PKK ile çok farklı düzeylerde sıkıntıda olan bir Türkiyenin öncelikleri farklı olsa gerek.
Seçime kadar geçecek zaman içinde bu konularda sürpriz gelişmeler de olabilir.
Kışkırtmalarla AK Parti hükümeti Iraka müdahale kararı alma zorunda bırakılabilir.
Böyle bir müdahale hem Türkiye içi politikalar hem de Türkiyenin dış ilişkilerini yakından ilgilendirecek.
İşte böylesi karmaşık süreçlerle karşı karşıya kalması olası olan Türkiyede seçmenlerin bu tür olayları ne kadar bildidiğini ya da yakından izlediğini ben kişisel olarak merak ediyorum.
Yani sandığa gidecek seçmen acaba yukarda özetlemeye çalıştığım süreci ve bu sürecin sonuçlarını ne kadar göz önünde bulunduracak?
Olayın duygusal boyutu bir yana bırakılırsa, seçmenler doğal olarak Türkiyenin PKK ve genel olarak Kürt sorunu ile ilgili olarak karşılaşacağı sorunları ve zorlukları bilinçli olarak algılamalı ve tavrını da ona göre belirlemelidir.
Başka bir ifade ile seçmen tüm bu zorlukları göğüsleyeceğine ve üstesinden geleceğine inandığı siyasi kadrolara oy vermelidir.
Tabii bu konuları önemsiyorsa.
Yoksa seçmenler bildik yüzeysel sorunları göz önünde bulundurarak sandığa gider ve havadan-sudan bildik gerekçelerle oyunu bir partiye verir.
Eğer bu yapılır ve ortaya kararsız bir hükümet çıkarsa Türkiye çok ilginç gelişmelere şimdiden hazırlıklı olmalıdır.
Burada kararsız tanımını bir eylem ifadesi olarak kullanmıyorum.
Önemli olan doğru olduğuna inanılan bir karar almaktır.
Yani ABD ve AB ile ilişkiler, PKK ve Kuzey Irak, Kıbrıs ve Ermeni iddiaları gibi konularda kararlı tutum sergilemek ve gereğini yapmaktır.
Bu ille de savaşla olmaz.
Önemli olan Türkiyenin gücünü kullanma becerisini göstermektir.
İşte bu nedenle seçime kadar olan süreyi ben çok önemsiyorum ve seçim sonrası Türkiyeyi çok merak ediyorum!
Hüsnü Mahalli-Akşam Gazetesi
http://www.aksam.com.tr/yazar.asp?a=80400,10,110