Futbolda şike olaylarına ve tutuklamalara şaşırdınız mı? Bazı fanatik taraftarlar hariç olmak üzere ülkemizin büyük çoğunluğu şaşırmadı. Ben de şaşırmadım. Esasında bu herkesin bildiği malumun ilanıydı.
Sanırım gelişmeleri yakından izliyorsunuzdur? "Konuşursam herkes yanar, kim yapmadı ki? Hocamın fetvasını aldım, parayı al kurban kesersin dedi." Bunlar ifadelerin ve söylenenlerin sadece çok küçük bir bölümü. Bunlar bile futbolumuzun ahlaki durumunu veya diğer bir deyişle ahlaksızlığını anlamak için yeter de artar bile.
Futbol artık bizim bildiğimiz spor dalı değil. Çok büyük paralar dönüyor. Açıkçası pasta çok büyüdü. Ne kadar kurnazca olur değil mi, kazanacaklarının belli bir yüzdesini daha önceden dağıtmak.
Zaten sizi bu yolda motive de ediyorlar. Kim mi? Nasıl mı? Bakınız dedik ya pasta büyük. Bu pastadan nemalananlar çok. İşte size örnek; yazılı basın, televizyonlar, şifreli kanal ve böyle gidiyor. Soruyorum size hangisi şampiyon olursa bunların tirajı, izlenirliliği ve dolayısıyla kazancı artar. Sanki azmettirme var gibi geldi bana.
Aslında onlar kurnazlığın gereğini yaptılar daha fazla kazanabilmek için. Fakat sorun şu, bu yaptıkları ahlaki değildi.
Peki, yapılan operasyonlar zaman içinde iyice pisliğe batan futbolumuzu veya sporumuzu temizlemek için midir? Keşke böyle olsa!
Bu operasyonlarla alınması gereken birinci ve en önemli mesaj "Artık biz iliklerine kadar polis devletiyiz" Yandaş olmayan herkese ama herkese bir gerekçe bulur veya yaratır dokunuruz. Askerler tamam. Sakın sanma ki, ben holding patronuyum, gazete sahibiyim ve çok büyük bir taraftar kitlesine sahip bir takımın başkanıyım ve kurtarırım. Hepinize sıra gelecek. Ya bizim istediğimiz rotada viya edersiniz, ya da gerisini siz bilirsiniz.
Operasyon, başlanmasını gerektiren olgunluğa erişmesine rağmen siyasi otorite tarafından oy kaybettireceği korkusu ile seçimden önce başlatılmamış ve seçim sonrasına ertelenmiş. Bu bile yargımızın ne kadar siyasallaştırıldığının ve yargı bağımsızlığının tamamen yok edildiğinin yadsınmaz bir kanıtıdır.
Biliyorsunuz futbolda çok büyük paralar var. Bu alana badem bıyıklı, gümüş yüzüklü ve beraberce bu yolları yürüdükleri ve yürüyecekleri kardeşlerini sokmak istemektedirler. Normal yollarla bu hem zor olacak hem de zaman alacaktır. Asıl amacı gizlenen bu operasyon bu dönüşüme imkan sağlayacaktır. Ayrıca şike operasyonu iş dünyasında ve özellikle savunma sanayinde bulunan bazı futbol patronlarının tasfiyesine de fırsat vererek bir taşla iki kuş vurma şansını elde ettirecektir.
Biliyorsunuz şike (Chique) Fransızca bir kelime olup, bir çıkar karşılığı uzlaşarak bir iş yapma, yaptırma ve aldatma anlamına gelmektedir.
Size soruyorum şike sadece futbolda mı var?
Belediyede siz hiç plan tadilatı yaptırdınız mı? Ya ruhsat işiniz oldu mu? Nakit para istiyorlar hatta fırıncı fişide veriyorlar. Okul, cami, öğrenci okutma gibi hayır hasenat işleri için diyorlar. Ya ihaleler, hepsinin belli bir komisyonu var.
Seçimlerde şike yok mu?
Elinizi vicdanınıza koyun ya da Kutsal kitabımız Kuran’a. Seçimler öncesinde, altın, para, erzak paketi, yemek, kömür, dayanıklı tüketim malı, kendisine ve yakınına istihdam imkanı ve ihale verme sözü karşılığında oy istendi mi? Nedir bunun adı? Batıda böyle bir şey olur mu? Bu şike operasyonunu gerektirmiyor mu? Bence buradaki şike futbol dünyasında olanlara rahmet okutur.
Hiç düşündünüz mü, bizler nasıl bir takımın taraftarı oluyoruz? Küçük yaşta ailemiz, akrabalarımız, yakınlarımız ve komşularımızın çeşitli ikna yöntemleriyle (Sevgi, Para, Forma, çikolata vb) takım tutmaya başlıyoruz sonra bunun için birbirimiz yiyip, en değerli zamanlarımızı tüketip bazen de birbirimizi bıçaklayıp öldürüyoruz. Bu genellemenin dışında yöresinin veya ilinin takımı olduğu için taraftar olanlar ne yazık ki azınlıkta.
Spor yapmıyoruz ama futbolun peşinden koşuyoruz. Üzücü bir durum ama yurttaşlarımızın ezici bir çoğunluğu yeterince eğitim ve öğretim imkanlarından faydalanamadıklarından yaşamda hiçbir başarısı yok. Taraftarı olduğu takımın başarısı ile sanal başarı yaşıyor veya yaşatılıyor.
Gerçekte futbol bir temaşa (Hoşlanarak ve zevk alarak seyretme) oyunudur. Fakat geçmişte ve günümüzde futbol aynı zamanda geniş halk yığınlarının uyutulma ve bu suretle refahtan alamadığı payın yerine sanal olarak rahatlatma ve dikkatini başka yere çekme aracıdır.
Yüce Türk Ulusu uyan emperyalistlerle beraber malı götürüyorlar.
Saygılar sunarım.
Türker ERTÜRK, 22 Temmuz 2011