Silikon çipin tahtı sallanıyor
"Bizmut tellürid" bileşiği bilgisayarlarda kullanılan silikon çip teknolojisinin yerini alacak.
Amerikalı bilim adamlarının üzerinde çalışmakta olduğu "bizmut tellürid" adlı kimyasal bileşiğin bilgisayarlarda kullanılan silikon çip teknolojisinin yerini alarak, çok daha güçlü ve hızlı bilgisayarların üretilmesini sağlayabileceği düşünülüyor.
San Jose Mercury News'in haberine göre, yeni bileşik üzerinde çalışmalarını sürdüren California'nın Stanford Üniversitesi'nin fizikçileri tarafından ilginç bir madde olarak değerlendirilen bizmut tellürid, elektronların enerji kaybetmeden ilerleyebilmelerine olanak tanıyor.
Stanford Materyal ve Enerji Bilimi Enstitüsü'nden Yulin Chen, bu yeni sınıf materyali anlamakta daha işin başında olduklarını belirterek, "Bir sonraki aşama öğrendiklerimizi uygulamak ve bunun üretilip üretilemeyeceğini, fonksiyonel olarak kullanılıp kullanılamayacağını görmek olacak" dedi.
Bilgisayarlar son yıllarda daha hızlı, daha güçlü ve daha küçük hale geldi. Mühendisler iki yılda bir silikon çipin bileşenlerinin sayısını iki katına çıkarabiliyor.
Ancak uzmanlar, silikon teknolojisinin sınırlarına ulaşmış olabileceğini ve bunun yerini alabilecek yeni madde arayışına ihtiyaç olduğunun altını çiziyor. Bilgiyi taşımakta "spintronik" teknolojisi de bir olasılık olarak değerlendiriliyor.
Gerçek Gündem