'Tehlikenin farkındayız'
Haber Merkezi - Yönetmen Mustafa Şevki Doğan 'ın Suat Yalaz 'ın eserinden sinemaya uyarladığı "Son Osmanlı-Yandım Ali" adlı filmin galası Lütfi Kırdar Kongre Sarayı'nda yapıldı. Lütfi Kırdar'ın girişinde konukları meşaleli askerler karşıladı. İçeride şerbet ve macun dağıltıldı. Ragıp Savaş 'ın sunduğu gecede, sahneye çıkan film ekibi zorlu ama bir o kadar keyifli çekim sürecinden bahsederek, emeği geçen herkese teşekkür etti.
Olayların, işgal altındaki ve ihanetin pençesindeki 1918 İstanbul'unda başladığı filmde, donanmadan terhis olmuş, yıllarca cephelerde savaşmış bir külhan beyinin, Yandım Ali'nin işgale, düşmana, ihanete karşı direnişini anlatıyor. Kenan İmirzalıoğlu, Cansu Dere , Alican Yücesoy ve Engin Şenkan 'ın başlıca rollerini paylaştığı filmin yapımcısı ise gala gecesinde kendisini sahneye davet eden Suat Yalaz'ın da nitelediği gibi "çılgın bir Türk"; Mehmet Soyarslan . Filmin İmirzalıoğlu dışında en dikkat çeken karakterlerinden biri kuşkusuz Mustafa Kemal 'i olağanüstü bir başarıyla neredeyse tıpatıp canlandıran Alican Yücesoy. Yücesoy'un özellikle "Geldikleri gibi giderler" ve "Tehlikenin farkındayız" dediği sahnelerde salonda tam bir alkış tufanı koptu, kimi seyirciler ayakta alkışladı.
Yandım Ali'nin çekimleri, İstanbul'un çeşitli semtlerindeki tarihi dokusu korunmuş mekânların yanı sıra İstanbul'da kurulan setlerle yapıldı. Dekor, kostüm, ışık ve ses malzemelerinin taşınabilmesi için 7 kamyondan yararlanıldı. Filmde 2 bin figüran rol aldı. 800'ün üzerinde kostüm hazırlandı. 50 çift döneme özgü kadın ayakkabısı ve erkek çizmesi hazırlandı. 30 civarında dönemi yansıtan İstanbul kayığı (kancabaş) yapıldı. 1919 yıllarına ait 2 kamyon bir askeri ambulans ve 15 eski araba kullanıldı. İÜ Orman Fakültesi'ne ait bir arazi üzerine Atatürk'ün Şişli Köşkü'nün ön cephesi ve bulunduğu sokak inşa edildi. 30'a yakın heykeltıraş, marangoz ve demir ustası çalıştı. 500'e yakın silah kullanıldı. Film için1919 yılına ait çeşitli aksesuvarlar da yeniden üretildi.
[img]http://img409.imageshack.us/img409/6055/c070300qg5pc8.jpg[/img]
Filmin nasıl olduğunu bilmiyorum, ama merak ediyorum..