Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Türkiyenin IMF ile yola devam etmesinin bir hata olacağını belirterek, "Birçok ülke IMF programlarına devam etmedi. Oysa, Türkiye sözü dinlenmediğinde diktatör rolünü üstlenen IMFyi bir anlamda destekliyor. IMFnin yaptığı işlerde para Türkiyeden geliyor. Diğer ülkeler borçlarını mümkün olan en kısa sürede ödedi. IMFyi işin içinde tutmak Türkiyenin cömertliği olur" dedi.
Dünya Bankası eski Baş Ekonomisti Nobel ödüllü Prof. Dr. Joseph Stiglitz, bankaların bankası olarak tanımladığı IMF (Uluslararası Para Fonu) ile Türkiyenin yola devam etmesinin bir hata olacağını belirterek, "Pek çok ülke IMF programlarıyla devam etmedi. Oysa, Türkiye bir anlamda IMFyi destekliyor. IMFnin yaptığı işlerde para Türkiyeden geliyor. Diğer ülkeler borçlarını mümkün olan en kısa sürede ödedi. IMFyi işin içinde tutmak Türkiyenin cömertliği olur" dedi. Merkez Bankasının ana sponsor ve Türkiye Ekonomi Kurumunun ev sahibi olduğu 15inci Dünya Ekonomi Kongresinde bir konuşma yapmak üzere İstanbulda bulunan ünlü ekonomist Joseph Stiglitz, IMFye ağır eleştirilerde bulunarak, "IMFnin en büyük meselesi ülkenin refahı değil, kredi veren Batıya borçların ödeneceğinin garanti edilmesi" dedi.
Krizden beslenen yapı
IMFnin krizden beslenen bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Stiglitz, "IMFnin başka bir iş modeline ihtiyacı var. Ülkelere ekonomilerini nasıl yönetmeleri gerektiğini söylüyor, ama kendi ekonomisini yönetemiyor. İş modeli temelinden yanlış. Bu iş modeline göre IMF, ülkeler krize girdiklerinde para kazanıyor. Aslında tam tersi olmalı" diye konuştu. IMFnin ülkeler için teşvik sistemlerinden bahsettiğini, ama kendisi için tam tersi bir teşvik sistemi bulunduğunu söyleyen Stiglitz, "IMF, kurumsal yapısını kriz olduğunda ödüllendirilecek şekilde değil, dünyada daha az krizi olduğunda ödüllendirecek şekilde değiştirmeli" dedi.
Diktatöre dönüşüyor
IMF modelinin ekonomiye ilişkin çok sınırlı bir anlayışı bulunduğuna işaret eden Stiglitz, şöyle konuştu: "IMFye stand-by programınız olduğunda herşey yolunda gidiyorsa, tamam, bir değişiklik yapmıyor. Ne zamanki bir problem çıkarsa, diktatör rolünü üstlenen IMF, ekonomini kötü yönettiğini söylüyor. Sonrasında yabancı sermaye dışarı çıkıyor ve ekonomi daha kötü hale geliyor. Ülkeler IMFye çok geniş bir otorite veriyor. Asıl problem şu ki IMFnin verdiği reçeteler çok kötü. Pek çok ülkede uyguladıkları politikalar krizi derinleştirdi."
Petrol fiyatları kötü şans
Stiglitz, yükselen gıda ve enerji fiyatları, küresel yavaşlama, finansal piyasalardaki istikrarsızlık gibi dinamiklerin Türkiyenin kontrolünün dışında olduğuna dikkat çekerek, "Küresel belirsizlik ve istikrarsızlık dönemlerinde yüksek borcu olan her ülkenin riski vardır. Bu riski nasıl yönettiğiniz de aslında riskin bir parçası oluyor. Hem Brezilyanın hem de Türkiyenin yüksek düzeyde dış borcu var. Bu bir risk. Arjantinin 90 sonlarında kötü şansı Doğu Asya kriziydi. Şimdi Türkiye için kötü şans yükselen petrol fiyatları" diye konuştu.