BOP'UN TÜRKİYE ENSTİTÜSÜ BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
Türkiye 2007 Projesi Direktörlüğü
Brookings Enstitüsü Başkanı Strobe Talbott; " Türkiye 2007 Projesi" ni yürütmek üzere Morton Abramowitz, Marc Grossman, Eric Edelman ve Marc Parris'ten oluşan bir grup oluşturmuş ve ABD'NİN Eski Ankara Büyükelçisi Marc Parris'i 1 Şubat 2007 tarihi itibariyle "Türkiye 2007 " projesi direktörlüğüne getirmiştir.
Proje kapsamında TÜSİAD, Brookings Enstitüsü ve Bahçeşehir Üniverstiesi 2007 yılından itibaren Türkiye ve Washington'da ortak konferasn ve toplantılar düzenlenmiştir.
Yapılan dizi toplantılarla Türkiye ve çevresinde yaşanan gelişmeler irdelenerek bu konuların ABD medyasında da yer alması sağlanmıştır. Gerek Talbott gerekse Parris, 2007 yılının Türkiye için çok önemli bir yıl olcağını belirtmiştir.
Brookings Enstitüsü ile TÜSİAD'ın ortaklaşa düzenlediği " Türkiye 2007" projesi kapsamındaki ilk toplantılar, Fehmi Koru, Soli Özel ve Murat Yetkin'in katılımıyla Washington'da başlamıştır.
Önce sınırlı daha sonra daha geniş katılımlı bu panelde, 2007'de Türkiye gündemindeki önemli iç ve dış siyasi gelişmeler konusunda Murat Yetkin ve Soli Özel görüş bildirmiştir.
Panlede ABD'de, Türkiye ve çevresindeki gelişmeler konusunda iyi bir tartışma ortamı sağlandığı, Türkiye'nin siyasal dinamikleriyle ilgili önyargıların ortadan kalkması için iyi bir fırsat doğduğu belirtilmiştir. Brookings Enstitüsü açıklamasında ise cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin yapılacağı 2007 yılının Türkiye için önemli bir yıl olcağı ve bu seçimlerin Türk siyasal sisteminin yakın geleceğini şekillendireceği, seçim sürecinin yanı sıra Ortadoğu ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin de Türkiye'nin, ABD , İslam dünyası ve İsrail ile ilişkilerine yön vereceği vurgulanmıştır.
"Türkiye 2007 Projesi" ile Türkiye ve yakın çevresinde gelecek yıl yaşanacak siyasal gelişmelerin, ABD'd yüzeysel kalıpların ötesinde, doğru biçimde alılanması için Türkiye'nin siyaset alanında önde gelen akademisyen ve uzmanlarının da katılımıyla sağlıklı bir tartışma platformu oluşturulması amaçlanmıştır.
Proje için Bahçeşehir ve George Washington Üniversiteleri Devreye Sokuldu
Projenin hayata geçirilmesi amacıyla Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süheyl Batum ve George Washington Üniversitesi rektörü arasında "Amerikan Araştırmaları Programı" adlı bir yapılanma için Haziran 2006'da bir işbirliği anlaşması imzalanmıştır. Anlaşmanın ardından Bahçeşehir Üniversite'sinde "Global Liderlik Forumu" adlı toplantıya katılmak için Morton Abramowitz, Marc Grossman, Marc Parris ve Alan Makovsky İstanbul'a gelmiştir.
Toplantıya Prof. Dr. Süheyl Batum, Prof. Dr. Hasan Köni, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Nilüfer Narlı , Burak Kuntay, Koç Holding'ten Can Kıraç, Alarko Holding'ten İshak Alaton , Doğan Medya Grubu'ndan Arzuhan Yalçındağ, Mehmet Acar ve Mehmet Ali Bayar katılmıştır. Daha sonra da Amerikalı heyet; TÜSİAD eski başkanı Halis Komili, Koç Holding'ten Rüşdü Saraçoğlu, ertesi gün de İlhan Kesici ile baş başa görüşmüşlerdir.
Bahçeşehir Üniversitesi'nde SÜrdürülebilir Barış Merkezi
10. yıl etkinlikleri kapsamında 13 Kasım 2007'de Hukuk Fakültesi bünyesinde "Sürdürülebilir Barış Merkezi " (SBM) açıldığını belirten Arıboğan, " Bazen barış ortamları, savaş oratamlarından da kötü olabiliyor. Savaşın barışı sağlamakta düzgün bir araç olmadığı ortadadır. Bu nedenle diplomasi ve pazarlığı öğrenmek zorundayız.
Bu merkezin amacı da sürdürülebilir barışın sağlanması için farklı projeler ortaya koymaktır" dedi.
SBM Başkanı Batum da Merkez'in hükümet örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde " barış ve eğitim, gençlik ve kadın, barış ve liderlik ve yönetim, barış ve sanat, enerji ve çevre gibi konu başlıkları altında projeler geliştireceğini" söyledi.
Batum; "Bu alanlarda deneyimli arkadaşlarımız bize projeler üretecekler ve Bahçeşehir Üniversitesi olarak biz de bu projeleri yürüteceğiz. Amacımız, sürdürülebilir barışı sağlamaktır diye konuştu.
Dünyanın çeşitli üniversitelerinde tıp alanında önemli alışmalar yapan ve birçok kez Nobel Ödülü'ne aday gösterilen ve SBM Onursal Başkanlığına getirilen Prof. Dr. Vamık Volkan D. da yeni kurulan merkezin kendisi çok heyecanlandırdığını ifade etti.
Volkan, " Bu önemli merkezde kişiler için değil, toplumlar için bir süreç geliştireceğiz . Toplumlar sürekli kavga halinde. O açıdan merkezin önemi çok büyük. Başaraılı olacağımızdan eminim" dedi.