Suikast Timlerini Kim Eğitecek?
Obama Yönetimi, AKP Hükümeti'nin Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi yolundaki kararından çok memnun. Her fırsatta Erdoğan ve Davutoğlu Hükümetine teşekkür ediyor.
Savunma Bakanı Chuck Hagel, dün Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ı telefonla aradı.
Hagel, hükümetin çabalarını övdü, bu hafta Ankara'ya gidecek ABD askeri planlama heyetinin temaslarına ilişkin görüşlerini aktardı..
Merkezi Stuttgard-Almanya'da olan Avrupa Birlikleri Komutanlığı (EUCOM) ve ABD'deki (CENTCOM-United States Central Commend) Komutanlığı'ndan oluşturulan üst düzey askeri heyet, Suriyeli Muhaliflere verilecek eğitimle ilgili ABD ve Türkiye'nin katkılarını görüşecek.
Henüz eğitilecek muhalif sayısı bilinmiyor ama binli rakamlardan bahsediliyor.
Askeri uzmanlara göre, bu nedenle birinci öncelik arazinin yeri ve büyüklüğü olacak.
ABD bu konuda deneyimli.
Beş bin Iraklı Kürt Peşmergeyi gözlerden uzak Pasifik'teki GUAM Adası'nda eğitmişti.
Peşmergelerin Guam'daki eğitimini CIA'nın (Special Activities Division -SAD) Özel Operasyon Bölümünün üstlendiği sır değil.
O dönem en fazla Saddam Hüseyin'e darbe ve suikast teşebbüsleri konuşulmuştu
CIA'nın SAD bölümü ya doğrudan Başkandan emir alır, yada Başkanın direktifleri doğrultusunda Ulusal Güvenlik Konseyi yönlendirir.
Suriyeli Muhaliflere eğitim sırasında nasıl bir üniforma verilecek belli değil ama IŞİD ya da Esad birliklerine karşı düzenli bir ordu savaşı yapmayacağı şimdiden belli.
Suriyeli Muhaliflerin, Türk yada ABD ordusu gibi yapılanıp zırhlı birliklerle IŞİD ve Esad birliklerine taaruz edemeyeceğine göre, 'kontrgerilla' eğitimi alacağı çok açık.
Yani normal düzenli bir orduya verilen eğitim olmayacak.
Bir ülkeye doğrudan müdahele yapılamadığı durumlarda 'Paramiliter' güçler devreye sokulur.
Biraz daha güncel tarifle bu yapılanmaya 'kontrgerilla' denilebilir.
Eğitimleri, 'Bomba, sabotaj, suikast, adam kaçırma, karşı terörizm, rehine kurtarma, şehirde, dağda, kırda gerilla’ gibi faaliyetleri kapsar.
ABD'de Hollywood filimlerine konu olan (CIA’nın içinde Special Forces, Delta Forces) gibi deneyimli kurumlar var.
MİT Müsteşarı Hakan Fidan geçen hafta gizlice Washington'a gitti.
Beyaz Saray açıklamasa Washington'da olduğunu öğrenemeyecektik.
Fidan, sadece Başkan Obama'nın İç Güvenlik ve Terörle Mücadele Danışmanı Lisa Monaco'yla görüşmüş olamaz.
Davetin CIA'den gelmesi ve asıl görüşmelerin CIA yetkilileriyle yapılması çok normal.
Ben asıl Suriyeli Muhaliflerin eğitileceği arazinin yerini ve büyüklüğünü merak ediyorum.
Yılmaz POLAT, 14 Ekim 2014
yilmaz.polat@yurtgazetesi.com.tr