Türkiye ve dünya gündemindeki gelişmeler hakkındaki fikirleriniz, yayınladığımız izlencelerin bölümleri hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabileceğiniz alan.
gönderen MİLLİ KURT ATILIMI ! » Pzt Haz 17, 2024 13:01
Irak Başbakanı Sayın Şii Sudani'ye göre, Suriye ve Türkiye, 2011 yılında ABD-NATO'nun Suriye'ye rejim değişikliği amaçlı saldırısı sonrasında bozulan ilişkilerin olası normalleşmesine yaklaşıyor.
2011'den önce Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yakındı ve Erdoğan Şam'daki mevkidaşına 'kardeş' diye hitap ediyordu. İki ülke, her iki tarafa da iş ve turizm yararları sağlayan uzun ve güvenli bir sınırı paylaşıyordu. Erdoğan'ın Suriye'ye karşı savaşta Türkiye üzerinden geçen uluslararası teröristleri geçiş noktası olarak kullanan ABD tarafını desteklemesinin ardından ilişkiler bozuldu.
Suriye, ABD Başkanı Barack Obama'nın düzenlediği saldırıya başarıyla direndi ancak ABD'nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle tam olarak toparlanamadı. Şimdi, her iki ülkenin de güvenli bir sınır ve terörist grupların ve paramiliter ayrılıkçı grupların ortadan kaldırılması konusunda aynı çıkarı paylaşması nedeniyle, Suriye'nin kuzeydeki komşusuyla yeniden onarılan ilişkilere yakın olabileceği görülüyor.
SCF'den Steven Sahiounie , gazeteci, siyasi analist ve Suriye'nin eski Türkiye Büyükelçisi Dr. Nidal Kabalan ile röportaj yaptı.
Katar ve Türkiye Politikalarını Değiştirirken Suriye İyileşmenin Eşiğinde. Steven Sahounie
Steven Sahiounie (SS) : Geçtiğimiz günlerde Irak Başbakanı, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkileri normalleştirmeye yönelik bir anlaşma duyurmayı umduğunu söyledi. Sizce bunun gerçekleşmesi için gerekli zemin nedir?
Dr. Nidal Kabalan (DNK): Cumhurbaşkanı Esad'ın Irak Başbakanı Sayın Şii Sudani'ye ilettiği Suriye'nin Türkiye ile ilişkileri normalleştirme koşulları, Ruslar ve İran gibi daha önceki arabuluculara iletilen koşullarla aynı. İranlılar. Listenin başında Türkiye'nin işgalci güçlerini Suriye'nin bazı bölgelerinden çekme yönündeki sağlam taahhüdü, Türkiye'nin İdlib'de ve ülkenin diğer bölgelerinde faaliyet gösteren çeşitli terörist gruplara verdiği desteğin kesilmesi, Ankara'nın İdlib'in Suriye'nin kontrolüne geri verilmesine yardım etmesi yer alıyor. Suriye devletinin yanı sıra kıyı şehirlerini Halep ve diğer kuzey kasabalarına bağlayan stratejik M4 otoyolunun kontrolünün sağlanması, Ankara'nın on yılı aşkın bir süredir Suriye ekonomisini felce uğratan yasadışı ve tek taraflı yaptırımların kaldırılmasına yardım etmesi ve Suriye ile Suriye arasındaki yasal sınır geçiş noktalarının yeniden açılmasına yardımcı olması ve Türkiye, özellikle de Bab el-Hawa, Şam'ın Türkiye ile ilişkileri normalleştirmenin temeli olarak uzun süredir öne sürdüğü ana koşullar bunlar.
SS: Muhammed el-Julani komutasındaki Hayat Tahrir el-Şam İdlib'i işgal ediyor. Sizce bu terör örgütüyle nasıl mücadele edilecek ve İdlib'i kim temizleyecek?
DNK: Hayat Tahrir el Şam ve ülkenin diğer bölgelerindeki diğer gruplara gelince, ülkede istikrar ve güvenliğin önkoşulu olarak bunların siyaset veya güç yoluyla dağıtılması gerekecek. Yaklaşık 14 yıldır Suriye'yi kasıp kavuran tüm terör örgütleriyle mücadelede Suriye, Türkiye, Irak, İran ve muhtemelen Rusya'nın ortak çabası, ülkede istikrar ve güvenliğin sağlanması için bir zorunluluktur.
SS: ABD'ye bağlı Kürt milislerden oluşan SDG, 11 Haziran'da seçim yapmayı planlamıştı ancak Türkiye'den gelen tehditler nedeniyle seçimleri erteledi. Sizce SDG Şam'la ilişkilerini onarabilecek mi?
DNK: SDG açısından Suriye ve Türkiye, Suriye'nin zenginliklerini, özellikle de Suriye'nin kuzey ve kuzeydoğusundaki gaz ve petrolü yağmalayan Kürt milislerin tüm silahlı unsurlarının ortadan kaldırılması konusunda işbirliği yapabilir. Suriye gazını ve petrolünü kullanan ve Irak'a, oradan da bölgenin ve dünyanın diğer bölgelerine petrol kaçıran Amerikalılar. Kürt örgütlerinin, milislerinin ve partilerinin ülkenin kuzeyinde oluşturmaya çalıştığı her türlü ayrılıkçı yapının dağıtılması gerekecek.
Türkiye, Suriye, İran ve Irak arasında fikir birliğine varılan konulardan biri de bölgenin bu bölgesinde herhangi bir ayrılıkçı Kürt varlığı olasılığının ortadan kaldırılması, dolayısıyla müzakere yoluyla bir çözümün sağlanmasıdır.
SS: Halep'in kuzeyi teröristlere bağlı Türk kuvvetlerinin işgali altında. Türkiye, Suriye ile ilişkilerini yeniden kurarsa, Türkiye, Suriye hükümetini devirmeye çalışan teröristlerle nasıl başa çıkacak?
DNK: Krizin siyasi boyutu açısından başlatılabilecek olan şey, ancak Suriye'nin bu bölümünde veya bölgede herhangi bir ayrılıkçı Kürt oluşumu bir tabudur ve ilgili tüm taraflarca buna izin verilmeyecektir. Suriye'nin Türk güçleri veya Halep'in kuzeyindeki Ankara yanlısı milisler tarafından işgal edilen diğer bölgeleri, arabuluculuk siyaseti veya askeri güç yoluyla geçmek zorunda kalacak ve bu bölgelerde Suriye devletinin tam kontrolü, Şam ile ilişkilerin normalleşmesi için müzakere edilemez bir koşul. ve Ankara.
*
Okuyuculara not: Lütfen yukarıdaki paylaş butonuna tıklayın. Bizi Instagram ve Twitter'da takip edin ve Telegram Kanalımıza abone olun. Küresel Araştırma makalelerini yeniden yayınlamaktan ve geniş çapta paylaşmaktan çekinmeyin.
Bu makale ilk olarak Mideast Discourse'ta yayınlanmıştır .
Steven Sahiounie iki kez ödül kazanan bir Gazetecidir. Global Research'e düzenli olarak katkıda bulunmaktadır.
Öne çıkan görsel MD'dendir
Bu makalenin orijinal kaynağı Global Research'tür.
Telif Hakkı © Dr. Nidal Kabalan ve Steven Sahiounie , Global Araştırma, 2024
Facebook sayfamızdaki Küresel Araştırma Makalelerine yorum yapın
Global Research'e Üye Olun
https://www.globalresearch.ca/syria-tur ... ia/5860005
-
MİLLİ KURT ATILIMI !
- Üye
-
- İletiler: 312
- Kayıt: Çrş Kas 03, 2021 12:10
Şu dizine dön: Tartışma ve Fikir Meydanı
Kİmler çevrİmİçİ
Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk