Taraf ile Görmüş, haber kaynağını açıklasın
AB ABD çizgisinde yayın yapan, Fethullah Gülen ile Abdullah Güle büyük sempati besleyen Taraf Gazetesi, pazar günü Darbe Günlüğü adlı bir ek verdi. Tarafın satışını artırdığı söylenen ek, Emekli Oramiral Özden Örnekin olduğu iddia edilen günlükten oluşuyor.
Aynı günlüğü yayınına ara vermek zorunda kalan Nokta Dergisi de yayımlamıştı. Ardından da büyük fırtına kopmuştu. Alper Görmüşün yönettiği dergi, Türkiyenin iki darbe atlattığını iddia etmiş, ancak bunu kanıtlayamamıştı. Zira; günlüklerin sahibi olduğu iddia edilen Emekli Oramiral Özden Örnek, Bu notlar benim değil demişti.
Ancak buna rağmen, Noktanın izinden yürüyen Taraf Gazetesi, ısrarla Bu günlükler Özden Örnekin diyor. Taraf bunu derken, yüksek perdeden, haddi olmamasına rağmen, herkese gazetecilik dersi vermeyi de ihmal etmiyor. Halbuki, gazetecilik dersi verebilmeleri için, önce Tarafta neden hiç AKP iktidarının yolsuzluk, hırsızlık, adam kayırma, rüşvet haberleri çıkmıyor sorusunun cevabını verebilmeleri gerekiyor.
Ergenekon adlı soruşturmayı Deniz Gezmişe dek uzatıp, asılarak idam edilen devrimciye ırkçı diyebilme terbiyesizliğine varan yayınlarıyla övünen Taraf, AKPnin yolsuzlukları gibi netameli konulara girmemeyi tercih ediyor. İşte bu tavır, Tarafı bir gazeteden çok propaganda bülteni haline getiriyor. Bu propaganda bülteni, Yeni Şafak, Zaman, Star ve Bugünde yazılamayanları, cemaat desteğiyle geniş kitlelere duyurma işlevi üstleniyor.
Tarafın derdi gazetecilik olmadığı için, onları gazeteciliğin etik kuralları da bağlamıyor. Çünkü; Tarafı bir gazeteci değil, post modern bir yazar yönetiyor. Gazeteciliği bilmemesi de bu yüzden doğal karşılanıyor.
Eğer Tarafı bir gazeteci yönetmiş olsa, o günlükleri yayımlamaz, bir anlık gaflete düşerek yayımlamış olsa bile, iddialarını doğrulatamadığı için şu yola başvururdu: Haber kaynağını açıklardı.
Taraf yöneticileri, Günlükleri Noktadan alarak yayımladık. Kaynağımız orası diyebilirler. Ancak bu onları kurtarmaz. Çünkü; bu günlükleri yayımlayan Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş de iddiasını kanıtlayabilmiş değil. 7 Temmuz 2008 tarihinde açıklama yapan Özden Örnek, bir kez daha Günlükler benim değil diyor ve bunda ısrar ediyor. Anadolu Ajansı Muhabiri, Alper Görmüşe bu açıklamayı soruyor. Görmüş, Ben zaten iddia ediyorum. Yargıda kanıtlanmasını istiyorum diyor.
Gazetecilik Fakültesi öğrencilerini bile güldürecek olan bu cevap Suçu ben ortaya atarım. Birisi de ispatlasın anlamına geliyor. Aynı zamanda Tarafın ombudsmanı da olan Görmüş, böylece gazeteciliği hiç bilmediğini bir kez daha gösteriyor. Ve aynı zamanda Taraftaki meslektaşlarımızın etik kurallardan habersiz olduğunu da ortaya koyuyor.
Halbuki; gazetecilikte çok basit bir kural vardır. Bu kurallardan biri, Gazeteci, hakkında haber yaptığı kurumdan bedava gezi, hediye, v.b. şeyler kabul etmez. Gazetecinin alacağı hediyenin tutarı da beş doları geçmezdir.
Bu kurallardan biri de şudur: Gazeteci, haber kaynağı kendisini yanılttığı taktirde, kamuoyundan özür diler ve kaynağını deşifre eder. Böylece, aynı kişi ya da grupların manipülasyonuna bir daha geçit vermez.
Belli ki Taraftaki gazeteciler, kendilerine Genelkurmaydan sızdırıldığını iddia ettikleri belgeleri okumaktan, Gazetecinin El Kitabına bakmaya fırsat bulamamışlar. Ya da dertleri başka olduğu için, o kitaplara bakma gereği bile duymamışlar
Taraf bu yüzden, cemaat desteğiyle tiraj alsa bile, hiçbir zaman gazete olarak anılmayacak. Taraf eğer gerçek bir gazete olsaydı, en azından şu soruyu sorardı:
Günlükleri yazan Özden Örnek, darbeci oldukları iddiasıyla yargılanan emekli generallerin soruşturmasına neden dahil edilmiyor? Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkükün ifadesi neden alınmıyor? Başbakan ve Abdullah Gül (Bu oluşumu biliyorduk) demelerine rağmen, neden ifadelerine başvurulmuyor
Kuşkusuz Taraf bunları soramaz. Sorduğu taktirde, varlık sebebini inkar etmiş olur. Çünkü; Tarafın görevi Cambaza bak cambazayı oynamaktır. Aksi olsa, bir süre önce dile getirdiğimiz Özden Örnek Başbakan Erdoğan Çalık üçgenini de masaya yatırırdı. Ayrıca, o çok dert yandıkları Ergenekonun uzantısı Komünizme Karşı Mücadele Derneklerini kuranların kim olduklarını yazardı.
Taraf bunları hiçbir zaman yazamayacak. Yazmayı denediği taktirde, ağababalarının kendilerini BER TARAF edeceğini bilir. Çünkü; GLADİOnun Türkiyedeki temellerinden olan Komünizme Karşı Mücadele Dernekleri, o çok övdükleri, sığındıkları, arkasına gizlendikleri adrese çıkar
Taraf kucağına oturduklarının üstüne işeyemez
Zaten işetmezler de