Tarihi dava bugün başlıyor

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

Tarihi dava bugün başlıyor

İletigönderen Türk-Kan » Pzt Eki 20, 2008 9:14

Duruşma, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesindeki adliyede görülecek.

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesindeki adliyede görülecek davada, aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Cumhuriyet gazetesi başyazarı İlhan Selçuk, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek’in de bulunduğu 46’sı tutuklu 86 sanık yargılanacak.

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhuriyet gazetesi başyazarı İlhan Selçuk ve eski İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Kemal Alemdaroğlu’nun da aralarında bulunduğu 46’sı tutuklu 86 sanıklı “Ergenekon” davası bugün başlıyor.

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesindeki adliyede, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargılamanın yapılacağı duruşma, sabah saat 09.00’da başlayacak. Duruşmaların yapılacağı salona mahkeme heyeti, savcılar, avukatlar, sanıklar, basın mensupları ve izleyiciler olmak üzere toplam 280 kişi alınacak. Salonun dışında kurulacak ekrandan da bazı basın mensupları ile sanık yakınları duruşmayı takip edebilecek.

Cezaevindeki duruşmaları izleyecek olan kişiler, binaya telefon sokamayacak. Avukatlar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kendilerine tahsis edilen bilgisayarlarla 2 bin 455 sayfalık iddianame ve eklerini görebilecek. İsteyen avukatlar, kamerası olmamak kaydıyla kendi bilgisayarlarıyla duruşmaya girebilecekler.

İddianame okunacak mı?

İlk oturum, sanıkların ifadeleri bitene kadar her gün yapılacak. Duruşmalar saat 09.00’da başlayacak ve akşam 17.00’de sona erecek. Hafta içi beş gün sürecek olan duruşma eğer bitmezse diğer devam eden haftalarda görülmeye devam edecek. Bütün sanıklar ilk duruşmanın sonuna kadar hazır bulunacak. Sanık sayısının çokluğu nedeniyle mağdurlar ve tanıklar daha sonra dinlenecek.

Oturumda avukatların ya da sanıklardan birinin dahi talep etmesi durumunda 2 bin 455 sayfalık iddianame okunacak. Bazı sanık avukatları, her sayfanın ortalama iki dakikada okunması halinde iddianamenin tamamının okunmasının bir aylık bir süreyi alabileceğinden endişe duyuyor.

İddianame ya da iddianame yerine geçen belgenin okunmasının ardından kimlik tespitleri yapılacak ve ilk olarak tutuklu sanıkların ifadeleri alınacak. Salona kurulan sistem sayesinde ses ve görüntü kaydı yapılacak duruşmanın kayıtları, daha sonra kâğıda dökülecek.

Duruşmada dinlenilecek “gizli tanıklar”, salon bitişiğinde oluşturulan bölümde, kendisini sorgulayacak hâkime ifade verecek. Salondaki diğer kişilerce tanınmaması için görüntüsü mozaiklenerek, sesi değiştirilerek salona aktarılacak tanığa, mahkeme heyeti ve avukatlar doğrudan soru yöneltebilecek.

Savcı Öz katılmayacak

Davaya bakmakla görevli olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, oturumlara iki üye hâkim ve bir mahkeme başkanı olarak çıkacak. Mahkemeye Köksal Şengün başkanlık edecek. Oturumlarda, iddia makamında, iddianamenin altında imzası olan savcılardan Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın oturacak. Savcı Zekeriya Öz duruşmalara katılmayacak.

Kitap halinde savunma

Davanın sanıklarından avukat Kemal Kerinçsiz, 26 Ocak 2008’de girdiği cezaevinde bin sayfalık savunma hazırladı. 24 Mart 2008’de tutuklanarak Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi’ne konulan İP Genel Başkanı Perinçek de kitap halinde savunma hazırladı. Perinçek, 258 sayfalık kitap halindeki savunmada, önsöz ve içindekilerin de aralarında bulunduğu “Gladyo nedir?”, “Gladyo’nun Türkiye’deki tarihçesi”, “Gladyo’nun Yeni Merkezi”, “Ergenekon’un ön tertibi”, “Gözaltından Türk milletine açıklamam”, “Emniyet ifadem”, “Ergenekon operasyonu CIA tertibidir”, “Savcılık ifadem”, “Tayyip Erdoğan’a cezaevinden mektup” gibi bölümlerin yer aldığı belirtildi.

Yoğun güvenlik önlemleri

Duruşmanın yapılacağı Silivri’de dün sessiz bir bekleyiş vardı. Silivri esnafı her zamanki pazar sakinliğinden başka olağanüstü bir hareketlilik yaşanmadığını söylerken, bunu da duruşmanın yapılacağı cezaevi ve duruşma için gelenlerin konaklayacağını otellerin çoğunun şehir dışında olmasına bağlıyor.

Silivri şehir merkezinde bu durgunluk yaşanırken cezaevi çevresinde hareketlilik bütün hızıyla devam ediyor. Cezaevi önünde onlarca basın mensubu canlı yayın araçları ve diğer teknik ekipmanlarıyla birlikte adeta kamp kurdu.

Basın mensupları için cezaevi önünde özel bir alan ayrılırken, belediye de çevreye yiyecek içecek stantları yerleştirdi. Cezaevi çevresindeki tel örgüler tamir edildi ve bazı alanlara da yeni tel örgüler çekildi. Jandarma cezaevi etrafında geniş güvenlik önlemleri alırken, çevredeki oteller de duruşma için gelenlerle doldu.

Neyle suçlanıyorlar?

İddianamede, “Ergenekon terör örgütü”nün gerçekleştirdiği öne sürülen eylemler şöyle sıralanıyor:

Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ıskata teşebbüs,
Darbe ortamı hazırlamak amacıyla halkı Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik,
Mayıs 2006’da Şişli’de bulunan Cumhuriyet gazetesi merkezine el bombası atılması,

10 Mayıs 2006’da Şişli’deki Cumhuriyet gazetesine el bombası ile ikinci saldırının gerçekleştirilmesi,

11 Mayıs 2006’da Cumhuriyet gazetesine el bombası atılmak suretiyle üçüncü saldırının gerçekleştirilmesi,
17 Mayıs 2006 günü Danıştay 2. Dairesi’ne yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin’in öldürülmesi ve iki üyenin yaralanması,

13 Haziran 2007’de İstanbul-Ümraniye ilçesinde bir adrese düzenlenen operasyonda 27 adet el bombası ele geçirilmesi,

25 Haziran 2007’de Eskişehir’de emekli Yüzbaşı Fikret Emek’ten 12 adet el bombası, iki adet uzun namlulu silah, 11 kilogram C3 patlayıcı madde, 11 kilogram TNT patlayıcı madde, iki adet ruhsatsız silah ve bol miktarda dokümanın ele geçirilmesi,
Devlete ait gizli bilgi ve belgelerin ele geçirilip amacı dışında kullanılması,

Kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüşlerine, ırk kökenlerine, hukuka aykırı olarak ahlaki eğilimlerine, cinsel yaşamlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin bilgileri kişisel veri olarak kaydetme,
Silahlanma, ruhsatsız silah bulundurma ve taşıma.

Maktul ve mağdurlar


İstanbul Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Nihat Taşkın ve Mehmet Ali Pekgüzel’in hazırladığı 450 klasörden oluşan 2 bin 455 sayfalık iddianamede, Danıştay 2. Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin “maktul”, Özbilgin dışında dönemin daire başkanı, şimdiki Danıştay Başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Danıştay Tetkik Hâkimi Ahmet Çobanoğlu “mağdurlar” olarak sıralanıyor.

Kurucu oldukları iddiasıyla 6 sanığa ağır hapis cezası

Ergenekon’un kurucusu olduğu iddia edilen altı kişi için ağır hapis cezaları isteniyor. Cumhuriyet gazetesi başyazarı İlhan Selçuk, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Kuvayi Milliye Derneği Başkanı Mehmet Fikri Karadağ, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, “silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek” suçlamasıyla yargılanacak.

“TC Hükümeti’ne karşı isyana tahrik” suçlamasının da aralarında bulunduğu birden fazla suçlama yöneltilen altı sanık için istenen cezalar şöyle:

İlhan Selçuk: Biri ağırlaştırılmış iki müebbet,
Kemal Alemdaroğlu: İki kez ağırlaştırılmış müebbet,
Doğu Perinçek: Biri ağırlaştırılmış iki müebbet,
Veli Küçük: İki kez ağırlaştırılmış müebbet,
Mehmet Fikri Karadağ: Biri ağırlaştırılmış iki müebbet,
Sevgi Erenerol: Biri ağırlaştırılmış iki müebbet.

İşte Ergenekon örgütüne üye olmakla suçlananlar:


Ergenekon örgütüne üye olmakla suçlananlar ise şunlar: Muzaffer Tekin, Oktay Yıldırım, Mehmet Demirtaş, Mahmut Öztürk, Gazi Güder, Ayşe Asuman Özdemir, Halil Behic Gürcihan, İsmail Yıldız, Kemal Şahin, Mehmet Murat Yücel, Feridun Refik Nuhoğlu, Hayrullah Mahmut Özgür, Ergün Poyraz, Bekir Öztürk, Fuat Ermiş, Tuğrul Derme, Mete Yalazangil, Aydın Yüksek, Muzaffer Şenocak, Fikret Emek, Mehmet Zekeriya Öztürk, Rafet Arslan, Zeki Yurdagül Çağman, Tuncay Hacıbektaşoğlu, Saipir Debzlelvidze, İsmail Eksik, Muammer Karabulut, Vedat Yenerer, Güler Kömürcü, Emin Caner Yiğit, Ümit Oğuztan, Sami Hoştan, Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay, Ali Yasak, Vatan Bölükbaşoğlu, Orhan Tunç, Habip Ümit Sayın, Emin Gürses, Serhan Bolluk, Ferit İlsever, Mehmet Adnan Akfırat, Hikmet Çiçek, Hayati Özcan, İbrahim Benli, Mahir Çayan Güngör, Yusuf Tuncer, Aydın Gergin, Yusuf Beşirik, Kemal Kerinçsiz, Fuat Turgut, Hayrettin Ertekin, Nusret Senem, Abdulmuttalip Tonçer, Murat Özkan, Satılmış Balkaş, Asım Demir, Atilla Aksu, Hüseyin Görüm, Erkut Ersoy, Kahraman Şahin, Erol Ölmez, Abdullah Arapoğulları, Erdal İrten, Raif Görüm, Yusuf Görüm, Oğuz Alpaslan Abdulkadir, Recep Gökhan Sipahioğlu, Muhammet Yüce, Selim Akkurt, Coşkun Çalık, Ayhan Çelik, Hüseyin Gazi Oğuz, Tanju Okan, Yaşar Arslanköylü, İhsan Göktaş, Rasim Görüm, Ali Kutlu, Murat Çağlar.

Dalga dalga Ergenekon

Ergenekon soruşturmasında, bugüne dek farklı illerde sekiz ayrı operasyon düzenlendi.

1. DALGA:
İstanbul Ümraniye’deki bir gecekonduda 27 adet el bombası ele geçirildi. El bombalarının sonradan Cumhuriyet gazetesine atılanlarla aynı seriden olduğu anlaşıldı. Soruşturma, özel yetkili Savcı Zekeriya Öz’e devredildi. 12 Haziran 2007’de gecekonduda yaşayan Mehmet Demirtaş ve Ali Yiğit, bombaların emekli Astsubay Oktay Yıldırım’a ait olduğunu söyledi. İsmi Muzaffer Tekin’le gündeme gelen Yıldırım tutuklandı. Demirtaş ve Yiğit, bombaların nereye konulduğunu kontrol etmeye gelenler arasında Tekin’in de olduğunu söyledi. Bombalar için “hurda” diyen Tekin ile Danıştay soruşturmasında adı geçen emekli Astsubay Mahmut Öztürk gözaltına alındı.

Ardından Kuvva-i Milliye Derneği Genel Başkanı Bekir Öztürk, Eskişehir’deki evinde 11 kilo patlayıcı ve suikast silahı bulunan emekli Binbaşı Fikret Emek, emekli Yüzbaşı Gazi Güder, SESAR Başkanı İsmail Yıldız ve Fuat Ermiş tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tutuklananların evlerinde yapılan aramalarda ‘Ergenekon’ ve ‘Lobi’ isimlerinin geçtiği belgeler bulundu. Oluşumun darbe hazırlığı yaptığı iddia edildi.

2. DALGA:

Temmuz 2007’de tutuklanan isimler hakkında dava açılması beklendi. Ancak Savcı Öz, operasyonun daha büyük kapsamlı olduğunu, temmuz sonunda verdiği gözaltı talimatlarıyla gösterdi.
Operasyonun ikinci dalgasında yazar Ergun Poyraz, Akın Birdal’a yönelik suikast sırasında ismi gündeme gelen ve “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın adamı olarak tanınan Mete Yalazangil tutuklandı.

3. DALGA:
Aralık 2007’de, Necip Hablemitoğlu suikastında adı geçen İbrahim Çiftçi’nin öldürülmesinde kullanılan el bombasının da, Ümraniye’de bulunanlarla aynı seriden olduğu ortaya çıktı. Bu gelişmenin ardından emekli Tuğgeneral Veli Küçük gözaltına alındı.
26 Ocak 2008’de Kuvayı Milliye Derneği Başkanı emekli Albay Fikri Karadağ, avukat Kemal Kerinçsiz, gazeteci Gülay Kömürcü, Susurluk hükümlüsü Sami Hoştan, “Drej Ali” olarak tanınan Ali Yasak ve Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol’un da aralarında bulunduğu 31 kişi gözaltına alındı.

4. DALGA:

Operasyonun dördüncü ayağı Şubat 2008’de başladı. “Askeri darbe hazırlıklarına yönelik bilgisayar kayıtları”yla gündeme gelen Doç. Dr. Ümit Sayın, Doç. Dr. Emin Gürses, Semra Özal’ın kuyumcusu olarak bilinen Hayrettin Ertekin, gazeteci Vedat Yenerer ve kapatılan Noel Baba Vakfı’nın kurucusu Muammer Karabulut tutuklandı.

5. DALGA:
“Bitti” denilen operasyonun beşinci ve en çok ses getiren ayağı 21 Mart 2008’de gerçekleşti. İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ve Cumhuriyet gazetesi başyazarı İlhan Selçuk’un da aralarında bulunduğu 13 kişinin gözaltına alındı.

6. DALGA:

Beş ayrı ilde eşzamanlı olarak temmuz ayının başında yapılan altıncı dalga Ergenekon operasyonu kapsamında eski Jandarma Genel Komutanı ve ADD Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Tümamiral İlker Güven, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, ATO Başkanı Sinan Aygün, Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Halka ve Olaylara Tercüman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi, emekli Binbaşı ve yazar Erol Mütercimler ile Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın da aralarında bulunduğu 23 kişi gözaltına alındı.

7. DALGA:

Eski İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı Levent Temiz, 28 Şubat sürecinin önemli aktörlerinden, “Sisi” lakaplı menajer Seyhan Soylu ile tiyatro sanatçısı Nurseli İdiz, 18 Eylül’de gözaltına alındı. Temiz, mahkemeden, Soylu ile İdiz, savcılıktan serbest bırakıldı.

8. DALGA:
Ergenekon operasyonunun sekizinci dalgasında, Tuncay Özkan ve ekibi hedefteydi. Özkan’la birlikte, eski Emniyet Müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, eski Ankara DGM savcılarından emekli Albay Tanju Güvendiren’in de aralarında bulunduğu 17 kişi gözaltına alındı. Özkan, Saçan ve Çapan hâlâ cezaevinde.




Resim
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 3 konuk

cron

x