Abdullah Gülün "tarihi fırsat" olarak nitelediği AKPnin Kürt açılımı tartışmaları da beraberinde getirdi. Hükümet yetkilileri ve siyasi partiler Kürt sorunuyla ilgili farklı açıklamalar yapıyor. ABD ve AB Türkiyeye dayatmalarda bulunuyor. Peki, nedir bu Kürt açılımı? AKPnin amacı, Irakın kuzeyindeki Kukla Devleti Türkiyeye kabul ettirmek. Abdullah Gülün Tarihi fırsatlar var açıklaması da Türkiyenin Kukla Devleti himaye etmesine dayanıyor. Avrupanın enerji ihtiyacını karşılayacağı söylenen Nabucco projesi de bunun bir parçası.
AKPnin Kürt sorunu konusundaki düşüncesi, bizzat bakanları tarafından dile getirilmeye başlandı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kürt sorununda nasıl bir çözüm olacağına dair soruları, Hem üçlü mekanizma içinde, hem kendi bünyemizde çalışmalarımız var. Kuzey Irak'taki birikimle ilgili iyi bir işbirliği görüyoruz. Merkezi Irak Yönetimi ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimiyle iyi bir ilişki var şeklinde yanıtladı.
Atalay, NTVde katıldığı programda Murat Karayılanın açıklamaları için de Kim tarafından söylenirse söylensin, her söylenen önemli. ifadelerini kullandı.
Beşir Atalayın Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile işbirliği içindeyiz demeci, AKPnin Kürt politikasını ortaya koydu. Hürriyet gazetesinin Ankara Temsilcisi Enis Berberoğlu, Kürt sorununun çözümünde PKK yok, Amerika ve Barzani var derken Amerikaya yakınlığıyla bilinen Sedat Laçiner de Taraf Gazetesine yaptığı açıklamada Amerika, Kürt yönetiminin Türkiye tarafından himaye edilmesini istiyor dedi.
Gül ve AKP Hükümetinin Kürt açılımını değerlendiren CHP lideri Deniz Baykal ise Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bilaya şunları söyledi: Bunlar Türkiyeyi ayrıştırıcı bazı adımlar atacaklar. CHP de bizi destekliyor havası yaratıp meşruiyet kazanmaya çalışıyorlar. CHP böyle bir tuzağa düşmez. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ise Gülün çabalarına destek veriyor. DTP ve PKK'nın muhatap alınmasını istiyor.
Gül ve AKPnin girişimlerindeki temel sorun, Türkiyenin Irakın kuzeyindeki Barzani yönetimini nasıl himaye edeceği. Bunun için de Nabucco projesi, AKPnin imdadına yetişti. Nabucco projesindeki son düzenlemeler, Avrupanın ihtiyacı olan enerjinin Irakın kuzeyinden karşılanmasını öngörüyor.
Bu durumda Irakın kuzeyinde Kukla Devletin çıkaracağı petrol, Türkiye üzerinden Avrupaya ihraç edilecek. Böylece hem Türkiye ile Kukla Devlet yakınlaşacak, hem de Kukla Devlet, ayakta kalabilmek için gerekli maddi imkanı bulacak.
Abdullah Gülün Kürt sorununun çözümünde tarihi fırsatlar var demeci ve Kukla Devlet için Kürdistan kelimesini kullanması, eski Dışişleri Bakanı Ali Babacanın Kürt Konferansına destek vermesi, Ahmet Davutoğlunun Dışişleri Bakanı olmadan yaklaşık 1 yıl önce Kukla Devlet yönetimiyle görüşmesi, aynı projenin parçaları. Bu proje, doğrudan Amerika tarafından yönlendiriliyor.
Amerikan Başkanı Obama ile Amerikan Dışişleri Bakanı Clintonun Türkiye ziyaretlerinde bu konu ayrı bir başlık olarak gündeme gelmişti. Avrupanın etkili üç basın kuruluşu Economist dergisi, Le Monde ve Guardian gazetelerinde ard arda Türkiye ve Kürt sorunu hakkında makaleler yayınlaması da dikkat çekici başka bir nokta.
Kaynak