Hüseyin Üzmez davasında şok gelişmeYazar Hüseyin Üzmez'in
Çocuğun cinsel istismarı suçundan yargılandığı davanın ilk duruşmasına mağdur çocuk B.Ç'nin avukatı olarak katılan Alperen Akdemir'in, İstanbul Barosu'ndaki kaydının haziran ayında silindiği, bu nedenle avukatlık yapmasının mümkün olmadığı bildirildi.
İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akdemir'in daha önce baroya kayıtlı olduğunu, ancak konut ve büro adresini değiştirdiği için kendisine tebligat yapılamaması nedeniyle 26 Haziran 2008 tarihi itibarıyla kaydının silindiğini belirtti.
Bu işlemin Avukatlık Yasası'nın 72/c maddesine göre yapıldığını, kararın baroda kayıtlı adreslerinde bulunamayan Akdemir'e 14 Temmuz 2008 tarihinde
İlanen tebliğ edildiğini dile getiren Aydın, barodaki adreslerinden 5-6 yıl önce ayrıldığı belirlenen Akdemir hakkında geçen yıl da aynı nedenle yasal işlem yapıldığını vurguladı. Aydın, şöyle konuştu:
Bu kişi avukat, ama adresleri konusunda sorun var. Bu yüzden barodan kaydı silindi. Uzun süredir bu kişinin adreslerine ulaşılamamış, verdiği telefonlar başkalarına ait çıkmış. Bu nedenle baromuzca alınan karar resen işleme alınmış ve Tebliğ Kanunu'na göre de bilinen adreslerin kapılarına ilanen asılmış. Yani bu kişi hakkında kesinleşmiş bir silme kararı var. Biz de bunu Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliğine bildirdik.Aydın, Akdemir'in baronun kendisiyle ilgili işleminden habersiz olması halinde avukatlık yapıp yapamayacağının sorulması üzerine, ilanen tebliğin bu amaçla yapıldığını belirtti.
Akdemir'in başka bir baroya kayıt yaptırıp yaptıramayacağına ilişkin soruya,
Bir nakil söz konusu olsaydı bizden sicil dosyasının istenmesi gerekirdi. Böyle bir şey söz konusu değil yanıtını veren Doğan, Akdemir'in Üzmez'in yargılandığı davanın ilk duruşmasında B.Ç'yi temsil ettiğini öğrenince bir çalışma başlattıklarını ifade etti. Doğan, şunları söyledi:
Bu kişinin avukatlık yapamaması gerekir. Vekalet alarak davaya katılmış olabilir, ama o dönemde baro kaydı olmadığı için yaptığı şey yasal değildir. Bu nedenle dosyasını işleme aldık, birtakım araştırmalar yapıyoruz. İlgili mahkemeden de bilgi isteyeceğiz. Bilgilerin bize ulaşmasından sonra gerekli suç duyurusunda bulunacağız dedi.
Bursa Barosu Başkanı Zeki Kahraman da baroya kayıtlı olmayan bir avukatın serbest avukatlık yapmasının, mahkemelerde bir kişiyi temsil etmesinin mümkün olmadığını vurguladı.
Bazı kamu kurumlarının avukatlarının
Hazine avukatı olarak baro kaydı olmadan da avukatlık yapabildiklerini, ancak bunun istisnai bir durumu olduğunu belirten Kahraman,
Bu kişi baroya kayıtlı değilse bir davada birini temsil etmesi suç teşkil eder. Cumhuriyet savcısının hem Avukatlık Yasası hem de Türk Ceza Kanunu uyarınca soruşturma açması gerekir. Biz de bu kişiyle ilgili ihbarda bulunacağız dedi.
Kaynak