yahac yazdı:alamancı yazdı:Her zamanki gibi severek dinledigim Yasar Nuri'ye evrim konusundaki yaklasimlarini yakistiramadim. Filozof Ibni Miskeveyden falan bahsediyor evrim fikrini Darwinden önce ortaya atmisti diyor. Mesele oturdugun yerden deney gözlem yapmadan felsefe yapip göbekten fikir üretmekse Ibni Miskeveyden de eskisi var mesela taa antik Yunan filozofu Anaximander. Baskalari da vardir. Darwin evrimi yüzlerce gözlem ve deneye dayandirarak bir sisteme oturtmus dogal ve cinsel seçilimi, mutasyonu adaptasyonu vesaire bilimsel verilere dayanarak anlatmis kisidir. Oturdugu yerden ahkam kesmemis bilimsel yöntemlerle çalismis. Teorisindeki bazi eksiklikleri ve bosluklari da açikça dürüstçe belirtmis. Ben türlerin kökenini okudum. Galapagos ve Güney Amerikadaki gözlemlerinden, fosillerden evcil hayvanlarin üretiminden o kadar çok örnek veriyor ki ööff anladik tamam artik kisa kes diyorsun.
alamanci arkadasim,
Darwin zamaninda mutasyon kavrami yoktu (ufak bir duzeltme).
Evrim "teorisi" da ne yazik ki halen hipotez seviyesinde. Bir turden baska bir ture oldugu one surulen gecisin ara formlari halen mevcut degildir. Bircok birbirine benzer turler taksonimik olarak birbirileriyle iliskilendirilip aralarindaki muhtemel evrimden bahsederler. Bunun genetik olarak nasil olucagi uzerinde fazla durulmaz. Cunku isin ozu DNA molekulu ve kromozomlarda. Degisim orada olacak. Ayrica kromozom sayisinin degisimini nasil aciklayacaklarini da bilemiyorlar... Birsuru bilinmez oldugu halde Ingilizlerin dedigi gibi "wishful thinking" ile evrim hikayeleri uretiliyor. Yeni fosiller bulundukca bu hikayeler tekrardan yaziliyor. Cunku kesin kanit yok.
Bu yuzden dikkat edersen ozellikle insanin evrimiyle ilgili hikayeler devamli olarak degismektedir. Yok Neandertal araformdu, sonra yok oyle degilmis. Australopitecus'di, yok Florensis de nereden cikti, falan filan... Bunlar henuz bilimsel geyikten ibaret. Bir netlessin bir ortaya ciksin o zaman bilim denebilir. Simdilik bilim kurgu...
Ayrica Yasar Nuri Hoca sen kimsin? Ilahiyatci misin antropologmusun? Bu isler sana mi kaldi... Devamli olarak "Allah ile kandirma"dan bahsedersin ama Allah'in adini olacak olmiyacak herseye karistiran sensin... Allah insani boyle rezil eder iste...
Yahac kardesim, darwin ve evrim hakkinda bunlari inananarak yaziyorsan sana tavsiyem üniversitelerde en çok okutulan bir biyoloji kitabini mesela campbell reece'in biology'sini aç bir oku ve evrim teorisini bir iyice anla. ben meraklandim ve ingilizem zayif olmasina ragmen ite kalka aynen böyle yaptim. beynini bu bulanikliktan kurtarmak istiyorsan bu yatirimi kendine yap. bir seye su veya bu dedi diye degil kendi aklinla kanitlarina bakarak inan veya inanma. darwinin, ondan önce ve sonra gelen bilim adamlarinin sesi aklin sesi. hiçbir seyi göbekten atmamislar her sey gözlem ve kanita oturtulmus. Yok eger samimi yazmiyor da bilerek harun yahyavari dinci evanjelist propaganda yapiyorsan kendine hedef olarak bir parça daha cahil insanlari seç derim. Yok efendim evrim henüz teori degil hipotezmis. geç bunlari geç... bunlari ancak beyni dinci safsatalarla yikanmis zircahillere yutturursun ki merak etme bunlardan ülkemizde fazlasiyla var. bilim dilinde teori yillarin gözlem ve deneyleriyle desteklenmis açiklamalar demektir ki bugüne kadar 80 yildir biyolojinin türlü dallarindan gelen bütün veriler evrim teorisini desteklemistir. o yüzden de zaten üniversitelerde motorcu adnan hocanin ABDnin fanatik evanjelistlerinden kopyalanmis safsatalari degil darwinin evrim teorisi okutulur. biz bilime ve bilimsel kanitlara mi inanacagiz, yoksa dinci-sagci propagandalara mi? aklin yolunu mu seçecegiz yoksa cübbeli ahmet hocanin veya fetonun yolunu mu? Ayrica Yasar Nuri evrim teorisini kabul etmiyor diye bir sey ben duymadim. eger gerçekten böyle bir sey demisse gözümden fena halde düser. Mutasyon konusundada kismen haklisin çünkü Darwin zamaninda henüz genler bilinmiyordu. hayret bu tür detaylari nasil da iyi biliyorsun. ya meseleyi bilerek saptiriyorsun ya da detaylara bogulmaktan esasi göremiyorsun. ya da genç yasta beynin yikandigi için bütün kanitlarina ragmen evrim teorisine inanmak istemiyor aklinla degil duygularinla düsünüyorsun. e tabi, insanin üstün ve kutsal bir varlik Allahin ayricalikli sevgili kulu olduguna inandirilmis kisi neticede maymunlarla yakin akraba memeli bir hayvan oldugumuzu, sadece meymunlarla degil bütün canlilarla ortak atalari paylastigimiza inanmak istemez. sonra da senin wishful thinking dedigin sey devreye girer. ben atalarimin maymunlarla ortak olmasindan gocunmuyorum çünkü hayvanlari severim. çogu huyumuz yiyip içmemiz yavrularimizi korumamiz cinsellik merakimiz kavga etmemiz onlara benzer.