TRT’de yenilik mi, borazancılık mı?

Tartışma Alanı

İletigönderen tuba » Prş Haz 05, 2008 13:34

NTVMSNBC yeni TRT Yasası’nı kurumun eski yöneticilerine sordu. Nuri Çolakoğlu, “Parti kanalı olursa, cezasını izleyici verir. Yönetimi değişip aynı hızla izleyici kaybeden, tepeüstü çakılan çok kanal gördük” uyarısı yaptı.

TRT Kanunu ile Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanun’da değişiklik yapan tasarısı görüşmeleri, TBMM Genel Kurulu’nda tartışmalarla sürüyor. TRT’de her kademede çalışanlar ile sanatçılarının protesto ettiği, muhalefetin de karşı çıktığı tasarıyla, AK Parti’ye göre kurum yeniden yapılanıyor, karşı çıkanlara göre ise TRT “hükümetin borazanı” haline geliyor. NTVMSNBC, kamuoyu gündemine, tasarıya son anda eklenen düzenlemeyle Kürtçe TV’ye vize vermesi nedeniyle gelen tasarıyı, kurumun eski yöneticilerine sordu.

Eski genel müdürlerden Cem Duna ve Yücel Yener, eski genel müdür yardımcılarından Nuri Çolakoğlu ile 1988’den beri TRT’de muhabir olarak çalışan ve TRT personelinin örgütlendiği KESK’e bağlı Haber-Sen Merkez Yürütme Kurulu üyesi olan Osman Köse, tasarıya ve iddialara ilişkin görüşlerini NTVMSNBC’ye açıkladılar.

Tasarıyla TRT’nin yapısında öngörülen değişiklikler ve iddialar şöyle:

EMEKLİ OLANA YÜZDE 30 FAZLA İKRAMİYE

*TRT yönetiminde 2004 yılından bu yana değiştirilmeyen yönetici kadrosu kalmadı. İddiaya göre tasarının amacı, TRT’nin deneyimli yayıncılarını önce pasif hale getirip sonra yıldırma politikası ile tasfiye etmek.
*Tasarıyla bazı daire başkanlıkları kaldırılıyor, birleştiriliyor, adı ya da yapısı değiştiriliyor. Bu dairelerde çalışanlar, yasa çıktıktan sonra üç ay içinde görevleri sona erdirilerek aynı derece/kademeli “araştırmacı” ünvanlı kadrolara atanacaklar.
*Kanun çıkınca emeklilik hakkını kazananlar ile yıl sonuna kadar emeklilik hakkını kazanacak olanlar, 3 ay içinde emeklilik başvurusunda bulunurlarsa emekli ikramiyeleri yüzde 30 fazlasıyla ödenecek.
*Yayın Denetleme Kurulu’nun adı “Yayın Denetleme ve Koordinasyon Kurulu” olarak değiştirildi. “Araştırmacı” kadrosuna atanacaklar arasına Yayın Denetleme Kurulu Üyeleri de eklendi. Böylece, Yayın Denetleme Kurulu üyeleri de tasfiye edilerek yerine kendi ideolojileri doğrultusunda “denetim” yapacak ve sorun çıkarmayacak kişiler atanacak.
*TRT Yönetim Kurulu; genel müdür, Bakanlar Kurulu tarafından atanacak genel müdür yardımcıları arasından 2 üye ile elektronik veya kitle iletişim araçlarından 1; hukuk alanından 1; işletme, iktisat veya maliye alanlarından 1; satan veya kültür alanlarından 1 kişi olmak üzere seçilen ve atanan 4 üyeden oluşacak. Dışarıdan seçilen yönetim kurulu üyeleri, RTÜK tarafından her bir alandan teklif edilen 2 kat aday arasından Bakanlar Kurulu kararı ile atanacak. Genel müdür yardımcılarının atanmasında, 15 yıllık devlet memurluğu yapması şartı aranmayacak. Genel müdür yardımcısı, kamu kurum ve kuruluşlarında veya televizyon, radyo, haberleşme, bilgisayar, telekomünikasyon, elektronik, kitle iletişimi, hukuk, işletme, iktisat, maliye, ekonomi, sanat veya kültür alanlarında en az 12 yıl hizmeti bulunanlardan atanabilecek.

YÜKSEK MAAŞLA SÖZLEŞMELİ PERSONEL?

* Kurumun 7 bölge müdürlüğü kapatılacak; taşra teşkilatı, Genel Müdürlüğe bağlı müdürlükler ve haber bürolarından oluşturulacak. Kurum, yurt dışında büro açabilecek, bu bürolarda personel çalıştırabilecek. Özel bilgi ve ihtisasından yararlanmak üzere en fazla 10 Genel Müdür Müşaviri istihdam edilebilecek.
*Yayın, yapım, teknik ve bilişim hizmetlerini yürütmek ve 300’e kadar sözleşmeli personel alınabilecek. Bu personelin sözleşme usul ve esaslarıyla ücretleri, Yönetim Kurulu’nca belirlenecek; maaşlar 10.000 YTL’ye kadar çıkabilecek. Personelin KPSS’ye girmesi şartı aranmayacak; kurum içi sınav yapılacak.
*TRT’nin iç işleyiş ve yayın faaliyetinde hayati önemde olduğu belirtilen Koordinasyon Kurulu ortadan kaldırılıyor.
*TRT özerk olduğu halde, kurum personelinin özlük haklarına ilişkin düzenlemenin RTÜK’ün onayına sunulması Anayasa’ya aykırı olarak değerlendiriliyor.
*Kurumun sağlıklı bir mali yapıya kavuşturulması amacıyla yasada değişiklik yapılacağı belirtilirken, 3093 sayılı TRT Gelirleri Kanunu ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmıyor.

GENEL MÜDÜR’ÜN MAAŞI 50 BİN YTL Mİ?

*TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, aynı zamanda Türk Telekom AŞ Yönetim Kurulu’nda Başkanvekili olarak görev yapıyor. Yakın gelecekte Türk Telekom ve TRT işbirliği ile yayıncılık sektörüne yönelik ortak oluşum ya da çalışmaların gündeme gelmesi durumunda, TRT Genel Müdürü’nün masaya hangi şapkayla oturacağı tartışmalıdır. Bu durum TRT ve Türk Telekom lehine haksız rekabet yaratır.
*CHP’li Muharrem İnce, dün basın toplantısı düzenleyerek TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in maaşını gündeme getirdi. Şahin’in maaşının TRT’den 6 bin YTL, Telekom’dan da 8 bin YTL olarak açıklandığını hatırlatan İnce, konuyu araştırdıklarını, maaşın 50 bin YTL olduğunu öğrendiklerini ileri sürerek Şahin’in istifasını istedi.

Haberin Devamı
Kullanıcı küçük betizi
tuba
Üye
Üye

İletiler: 1113

TAKİYE RADYO TELEVİZYONU

İletigönderen emesiz1979 » Çrş Haz 18, 2008 9:34

takiye yapmaya devam. bundan sonra yapacak pek bişey kalmadı. yani akepe kapatılsa bile medyaya ahtapot gibi sarıldı kolay kolay bırakmaz. yalnız gerçekleri gören büyük bir kesim var ve yapacak bişey kaldıysa o da çevremizdekileri bilinçlendirmek, yükselen medya gücüne karşılık yükselen internet gücünü kullanarak iyiye dönüştürmek olabilir. mesela burada foruma katılan arkadaşlar rahatsızlıklarını maille kendilerine yakın buldukları milletvekillerine yolluyorlar mı? gazetelerde çıkan yanlış atılan taraflı manşetlere karşılık bir mail gönderme zahmetinde bulunuyorlar mı, netice de bıktırmak ta bir metod tur. bir yanlı gazeteyi mail boımbardmanına tutarsanız herhalde o da rahatsız olacaktır. "mail yollayarak ne elde edilecek ki?" diyen arkadaşlara tek bir cümle: ozaman baştan kaybettik zaten .
şahsen ben kendi adıma işyerinde fırsat buldukça gazetelerin yazı işlerine mail gönderiyorum. bana gelen pek bir cevap olmasa da yolamaya devam ediyorum . saygılar.
“Halkın her dediği demokrasinin gerekleri olarak kabul edilirse bu bir çoğunluk diktatörlüğü yaratabilir. Demokrasinin sınırlarını halk belirlemez, demokrasinin temel ilkeleri belirler.”
Prof. DR. AHMET TANER KIŞLALI
Kullanıcı küçük betizi
emesiz1979
Üye
Üye

İletiler: 70

Şu dizine dön: Devlet ve Siyaset

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 8 konuk

x