Trump'ın Erdoğan'ı aramasının asıl nedeni ne?
ABD'de Başkan Trump'a tepkiler yağıyor.
İki gündür Washington'da günün siyasi konusu Trump'ın Erdoğan'la yaptığı telefon konuşması.
Amerikan Medyası, kongre üyeleri, diplomatlar, eski askerler Trump'a ateş püskürüyor.
Trump'ın Erdoğan'ı arama süreci şöyle gelişti:
-16 Nisan pazar günü Türkiye'de referandum sonuçları açıklamaya başlanınca, ABD basını ve televizyonları da YSK'nın şaibeli oy pusulalarını ön plana çıkararak haber vermeye başladı.
-ABD Dışişleri Bakanlığı aynı gün basın mensuplarına mail ile kısa bir bilği notu gönderdi. Açıklama için AGİT gözlem grubunun raporunu bekleyeceklerini duyurdu.
-17 Nisan Pazartesi günü Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner (TSİ) 17:00'de yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, kutlama ya da tebrik kelimeleri olmadığı gibi ciddi uyarılar vardı.
Sözcü Toner, 'Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) oylamayla ilgili ilk değerlendirme raporunda belirtilen endişeleri not ettiklerini ve asıl açıklama için birkaç hafta sürecek nihai raporun bekleneceğini bildirdi.
-Yine Pazartesi günü Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer'ın (TSİ) 21.15'te düzenlediği günlük basın brifinginde, arka arkaya Türkiye soruları geldi:
S1-ABD Başkanı, uluslararası gözlemcilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sınırsız yetkiler veren referandumda usulsüzlük yapıldığına ilişkin raporlarla ilgili hiçbir kaygısı var mı?’
S2- ‘Başkan Trump Erdoğan’ın ne yapmasını ister? Rapor için inceleme yapılırken beklemesini ister mi?
S3- Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm güçleri ele geçirmiş olmasına ilişkin ne düşünüyor?
Beyaz Saray Sözcüsü, sorulara özetle ‘ABD Yönetimi'nin uluslararası gözlemcilerin (AGİT) raporunu bekleyeceğini söylemekle yetindi.’
Pazartesi saatler (TSİ) 22:00'den sonra ajanslar, Başkan Trump'ın telefonla Erdoğan'ı aradığı yolunda Ankara'dan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamayı geçti.
Beyaz Saray 18 Nisan salı gününe kadar Ankara’dan yapılan açıklamaya sessiz kaldı.
Telefon görüşmesine ilişkin kısa açıklamayı Salı günü resmi web sayfasına koydu.
Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı, resmi açıklamanın AGİT raporundan sonra yapılacağına ilişkin ortaklaşa hazırladığı Yönetimin resmi görüşünü yansıtan açıklamalardan sonra ne oldu da Trump Erdoğan'ı telefonla aradı?
Beyaz Saray basın brifinginden birkaç saat sonra Trump'ın fikrini ne değiştirdi ya da kim?
Cevap henüz bilinmiyor.
Ancak nedeni ne olursa olsun,Trump kasım seçimlerinden beri en sert eleştirilere hedef oldu.
MSNBC televizyonu Trump'a ağır eleştiride bulunurken, sunucu Rachel Maddow, 'dünyanın en yeni diktatörünü nasıl tebrik edersin' diye seslendi.
CNN televizyonunun ünlü ismi Anderson Cooper'ın proğramına çıkan eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Tony Blinken, ilginç bir iddiada bulundu.
'Erdoğan'a Rakka operasyonunda sen istemesen de Kürtlerle işbirliği yapacağız diyebilmek için gönlünü okşamıştır' dedi.
Emekli Orgeneral John Allen ve ABD'nin eski Nato Daimi Temsilcisi Ivo Daalder, Erdoğan'ı aradığı için Trump'ı eleştirdi.
Önemli bir eleştiri de Temsilciler Meclisi üyesiden geldi.
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Partili Ed Royce. 'Türkiye’nin sinsice ilerleyen diktatörlüğü devam ediyor'
19 Nisan salı günü Beyaz Saray sözcü yardımcısı Sarah Sanders, Wisconsin Eyaletine giden Trump'ın 'Air Force One' başkanlık uçağında gazetecilerin soru yağmuruna tutuldu.
'Trump Türkiye’nin demokrasinin geleceğiyle ilgili kaygılı mı?”
Trump, yetkilerini “çok tartışmalı bir seçimle” genişleten Erdoğan'a destek veriyor mu?
Trump, Türkiye'deki referandum sonucunu destekliyor mu?'
Sözcü, telefonun amacının referandumu onaylamak anlamına gelmediğini asıl konunun Suriye olduğunu açıklamak zorunda kaldı.
Böylece Beyaz Saray Cumhurbaşkanlığı sarayından yapılan açıklamanın (tebrik ve destek gibi) önemli bölümlerini yalanlamış da oldu.
Güne twitle başlayan Trump Erdoğan’a bir twit atsa bu karışıklık olmazdı.
Yılmaz POLAT, 19 Nisan 2017