
* GENELKURMAYın görüşünü açıklayan İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Temizlenecek alanın büyüklüğü 178 milyon 500 bin metrekare... TSKnın elinde bu büyüklükte bir alanı temizlemek için gerekli teçhizat bulunmuyor dedi.
TSK: Mayınlı araziyi NATO temizlesin
Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Gürak, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesiyle ilgili NATOyu işaret etti
Mayında tartışma genişledi
* TÜRKİYE-SURİYE sınırındaki mayınlı arazileri temizleme karşılığı yarım asır yabancıya bırakan yasa tasarısı konusundaki yoğun tartışmalara katılan Genelkurmay, görüşünü açıkladı: Bu işte, NATOnun ilgili birimi NAMSAnın dikkate alınması uygundur!
CHP öfkeli: İhanet yasası
MERSİN Milletvekili İsa Gök, mayın temizleme tasarısına sert tepki gösterdi: Bu, kötü niyet ve ihanet kanunudur. Amaçları Kıbrıs Adası büyüklüğünde toprağı satmak. İşi İsrail alırsa kimse şaşırmasın!
Hükümetin elinde patlar!
SP lideri Numan Kurtulmuş, mayın temizleme işine dair endişelerini açıklayıp hükümeti uyardı: Türkiyenin en stratejik bölgesinde sakıncalı durumlar kapıda. Düzeltmezseniz mayın hükümetin elinde patlar!
Domates mi üretecekler!
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, Mayınlı bölge, Türkiyenin en stratejik alanı. Herhalde domates yetiştirmeyecekler. Plan açık ki, yöredeki oyunun bir parçası dedi.
Haber: Selda Öztürk KAY
Genelkurmay Başkanlığı, AKP hükümetiyle CHP ve MHP arasında sert tartışmalara neden olan Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi konusunda görüşünü ortaya koydu. Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, arazinin mayınlardan arındırılması işi için NATOyu adres gösterdi. Genelkurmay Başkanlığı Karargahındaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Tuğgeneral Gürak, bölgedeki mayın temizliğinin bedeli ödenmek kaydıyla hizmet alımı yöntemiyle yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Gerekli teçhizat yok
Bu kapsamda uluslararası deneyime sahip olan NATOya bağlı Bakım ve İkmal Ajansının (NAMSA) dikkate alınmasının uygun bir hareket tarzı olarak düşünüldüğünü söyleyen Gürak, Temizleme yapılacak alan yaklaşık 510 kilometre uzunluğunda ve ortalama 350 metre derinliğinde. Toplam büyüklük ise 178 milyon 500 bin metrekare dedi.
TSKnın elinde bu büyüklükte bir alanı temizlemek için gerekli teçhizat bulunmadığını dile getiren Gürak, Türk Silahlı Kuvvetlerinin sahip olduğu mayın temizleme yeteneğinin muharebe alanında askeri ihtiyaçlara cevap verecek düzeyde olduğunu hatırlattı. TSKda mevcut olmayan modern mayın temizleme teçhizatına ve özel eğitilmiş uzman personele ihtiyaç vardır diyen Gürak, Genelkurmay Başkanlığının, mayın temizleme çalışmaları kapsamında kullanılabilecek modern mekanik mayın temizleme teçhizatı temini ile ilgili bir çalışma gerçekleştirdiğine işaret etti.
Yabancıya değil Türk çiftçisine verilsin
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Gökhan Günaydın, sınırdaki mayınlı arazilerin temizlendikten sonra yöre çiftçisinin kullanımına açılması gerektiğini savundu. Günaydın, yaptığı açıklamada, kanun tasarısının görüşmelerini yakından takip ettiklerini, bu arazilerin ihale yoluyla 49 yıllığına yabancılara verilmesine karşı çıktıklarını belirtti.
Günaydın, söz konusu 216 bin dekar arazinin Türkiyenin en stratejik bölgesinde bulunduğunu ifade ederek, Bunu almak isteyenler, burada domates biber mi yetiştirecekler? Yoksa burayı farklı işler yapmak için mi almak istiyorlar? Plan açık ki o yörede oynanan oyunun bir parçası haline gelecek dedi.
Günaydın, O araziler, yöredeki halka ait, yine oradaki halkın kullanımına verilmeli. Her işletmede 5-6 kişi çalışsa son derece verimli bu topraklarda 12 bin 500 ile 15 bin kişilik istihdam sağlanır ifadesini kullandı.
Kurtulmuş: Hükümetin elinde patlar
Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin yasa tasarısının Türkiyenin en stratejik ve ekonomik yönden değerli bir bölgesinde sakıncalı durumlara yol açabileceğini söyledi. Bunları düzeltmezlerse mayın hükümetin elinde patlar diyen Kurtulmuş, yasal düzenlemenin ardından ortaya çıkacak durumun Suriye ile iyi ilişkileri de bozabileceğini söyledi. SP lideri Kurtulmuş, Türk firmalarının temizleme işini yapabileceğine inanıyoruz ifadesini kullandı. Kurtulmuş, Özellikle ekonomik krizin mevzu bahis olduğu bu dönemde bu Türkiyenin kendi kaynaklarıyla mayın temizleme işi yapılabilirse, asgari 500 bin kişiye 3 yıl süreyle istihdam imkanı da sağlamış olacağız dedi.
Mayınlı arazilerle ilgili yasa tasarısına sert eleştiriler yöneltildi
CHP: Bir ihanet tasarısı daha
AKPnin amacının toprak satmaya zemin hazırlamak olduğunu savunan Gök, Bu ihalenin şartnamesi İsrailden gelirse kimse şaşırmasın dedi.
CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi için TBMM Genel Kuruluna getirilen yasa tasarısına sert tepki gösterdi. Bu yasa ile yapılacak ihalenin dünyada bir örneği olmadığını dile getiren Gök, hazırlanan tasarının amacının kamuoyuna doğru olarak yansıtılmadığını ifade etti. Yasa tasarısı iyice okunduğunda amacın toprak satmak olduğu açıkça ortaya çıkıyor diyen Gök, şunları dile getirdi:
Mayın temizleme işi, toprak satmak için sadece bir amaç. Eğer bu tasarıyı TBMMden geçirirlerse o zaman bu emsal teşkil edecek. Anayasa Mahkemesinden dönen bütün toprak satışları ile ilgili düzenlemeler ve yasa hükümleri bir şekilde by-pass edilmek isteniyor. Satamadıkları toprakları yabancı şirketlere hazine arazisinde olduğu gibi 49 yıllığına kiralayabilecekler. Amaç bunun alt yapısı oluşturabilmek. Genelkurmay Başkanlığına yapılacak 35 milyon dolarlık bir ekipman desteğiyle sınırdaki mayınların temizlenebileceğini de ifade eden Gök, TSK bu arazinin her şeyini biliyor. Elinde mayınların haritası var, istediği gibi rahatlıkla temizleyebilir şeklinde konuştu. TSKnın istediğinin sadece ekipman desteği olduğunu kaydeden Gök, sözlerini şöyle tamamladı:
Zaten ihalenin şartnamesi, Vakıflar Yasa Tasarısında olduğu gibi yurt dışından gelecek. Bu ihalenin şartnamesi İsrailden gelirse kimse şaşırmasın. Zaten Bakanların çocuklarının kurdukları şirketlerin varlığı gibi bir takım iddialar çoktan bu işe gölge düşürdü. Bu tasarı kötü niyet ve ihanet tasarısıdır.
Genel Kurulda gerilim
Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin kanun tasarısının 4. maddesi üzerindeki görüşmelerde Meclis Genel Kurulda AKP grubuyla CHP ve MHP milletvekilleri arasında sert tartışmalar yaşanmıştı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, milletvekillerinin sorularını cevaplamıştı.
Türkiyenin güvenliği için hayati öneme sahip
Suriye sınırındaki mayınlı araziler Türkiyenin güvenlik açısından en riskli ve en kritik bölgesi. Bölgede yerli ya da yabancı özel şirketlerin 49 yıl o toprakları işgal etmesinin, güvenlik açısından son derece ciddi sakınca oluşturacağı uzmanların ortak görüşü. Özellikle daha önceki ihalelerle İsrailli firmaların bizzat ilgilenmesi, bu işin
önemini bir kez daha ortaya koymuştu. Bu durumu dikkate alan Danıştay, 2005 yılındaki Bakanlar Kurulu kararnamesine istinaden yapılan ihaleleri ve şartnameyi iptal etmiş ve Mayınlı sahanın temizlenmesiyle, temizlenen arazinin tarımsal faaliyetlerde kullandırılması işlerinin aynı firma tarafından yapılamayacağına hükmetmişti.
Ulusal çıkarlara aykırı
TEMA Başkanı Baş: Meclisteki yasa tasarısı hemen geri çekilmeli
TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lütfü Baş, verimli tarım arazilerinin ulusal yararlara aykırı kullanılamayacağını söyledi. Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesiyle ilgili tasarı konusunda bir açıklama yapan Baş, Ulusal güvenlik bakımından sakıncası yoksa bu arazilerin mayınlardan temizlenerek tarıma açılması, verimli kaynağımızın ekonomik kılınması bakımından yararlıdır dedi. Mayından temizlenecek araziler ülkemizin üreticilerince değerlendirilmelidir ifadesini kullanan Baş, yabancılara geçmesi sonucunu doğuracak tasarının derhal geri çekilmesi gerektiğini dile getirdi. Baş, ulusuna karşı toplumsal sorumluluk duyan parti ve milletvekillerinden tasarının reddedilmesini sağlamaya yönelik çaba göstermelerini beklediklerini kaydetti.
